Performante vintage cu LM381, LM387

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Un preamplificator bun, ca zgomot se putea face cu LM381A (sau clone), care nu stiu daca ca se mai fabrica.
https://www.ivytechengineering.com/info ... /lm381.pdf
https://www.ka-electronics.com/images/p ... _LM381.pdf
Au fabricat si romanii integratul asta, multi il au prin sertare.
https://www.electrokits.ro/catalog-circ ... s-baneasa/
Am citit prima data despre acest integrat dintr-o revista Popular Electronics, in anii '70, de la radioclub.
Ultima oară modificat Joi Mai 15, 2025 10:40 pm de către VAX, modificat 1 dată în total.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

@VAX
Problema unui preamplificator RIAA nu e zgomotul....NE5532 cred ca bate la fund de departe un LM381....ca sa nu mai zic ca o buna parte din (BETA)M381 veneau defecte din fabrica si mi-au creat in liceu impresia ca nu stiu eu sa fac un montaj corect....si era luat de pe Unirii, de la Romanta - stiu sigur ca stiti unde era :) - nu din talcioc. Si 387 a fost la fel...
Problema la preamplificatoarele de pickup e cum se comporta la pocniturile care au o amplitudine de zeci de ori mai mare decat semnalul util...aici lampile sau cel putin un etaj de intrare pe tuburi fac diferenta, ele se pare ca se comporta mai bine la aceste varfuri. In acest context e pusa intrebarea mea, neamtul se lauda acolo cu 640mV semnal maxim, ceea ce nu e rau, dar se poate mai bine.
Daca gandim doar teoretic si preamplificatorul e gandit doar pt. semnale pana in 5mV, o sa sune bine DOAR daca primeste semnal mai mic de 5mV....peste....nimeni nu stie....
EDIT:
" Au fabricat si romanii integratul asta, multi il au prin sertare."
Poate am avut doar eu ghinion, dar le recomand sa le si incerce, s-ar putea sa aiba o surpriză amară.... Integratele romanesti au avut multe rebuturi. Probabil nu si cele din mediul industrial, dar nu aveam atunci acces la ele. Am si acum pe undeva un MMC353A, montaj care mi-a placut grozav, un ceas electronic foarte fain. Integratul a fost cumparat nou, nelipit, si eu l-am pus pe soclu, dar nu functioneaza un digit de la o cifra. Deci e un rebut...noroc ca mai am unul bun.
@hpavictor
Nici nu imi fac iluzii, de aia am si pus asa intrebarea, adica daca merita sa bagi 12 tranzistoare in loc de 6. Stiu si eu ca exista solutii mai performante, dar trebuie intai un pickup pe masura....altfel vorbim de cauciucuri Michelin (sau ce vreti voi) la o Dacie de 40 de ani....merg....dar e păcat.
VAX
Membru
Membru

BM381 aveau beta foarte mare la tranzistoarele interne (amplificatea mare), unele autooscilau daca nu le compensai suplimentar cu un condensator de cativa pF lipit intre terminalele (5,11) respectiv (6,10).
Au avut probleme de genul asta la SPIACT Craiova, tipau ca integratele romanesti erau proaste. Nu stiau de compensarea externa.
carageae
Mod global
Mod global

Ale mele erau mute, moarte, nu scoteau nimic pe iesire.
Si schema am luat-o din circuite integrate liniare, nu din Tehnium. Daca ar fi oscilat, spuneam ca oscileaza, la vremea aia nu stiam nici eu de compensarea aia. Dar nu acolo a fost problema. De fapt, daca imi aduc bine aminte, stiu ca se spunea ceva, dar nu mi se părea ceva de luat in serios....si oricum, cand nu ai semnal pe iesire, nu mai conteaza daca oscilau sau nu.
Alta poveste - si cu asta as vrea sa ne oprim aici cu odiseea integratelor romanesti:
Am facut impreuna cu un prieten "celebrul" preamp cu BA741 din almanahul Tehnium. Al lui avea un zgomot cumplit, al meu era acceptabil. El folosise RPM-uri portocalii, eu rezistente recuperate din ceva agregate - se vindeau la Iasi tot felul de placi recuperate din aparatura de automatizari casate din strainatate. Cand i-am dat si lui din rezistente de la mine, a sunat la fel de bine. Insa continuand depanusarea placilor vechi, am dat peste doua UA741 Motorola....
După ce le-am pus, prima data am crezut ca nu se alimenteaza montajul meu.... aproape ca m-am speriat cand am vazut ca totusi canta. Teoretic, era acelasi integrat. Practic - nu.
Asadar, repet intrebarea, deja am cam primit raspuns: merita efortul aceasta schema?
Nu sunt curios care e cea mai buna, in plus sunt sigur ca sunt multe altele mai bune.
Evident ca o simulare ar fi binevenita, in special pt. comportamentul tranzitoriu la semnale de amplitudine mare - pocnituri la agatarea firelor de praf.
Vad ca si autorul propune ca echivalente BC547/557, si eu zic ca 550-560 sunt un pic overkill pt. un preamplificator la care raportul semnal-zgomot e destul de mic dupa ce coboara acul pe disc...dar, vorba aia, "mai bine sa ramana decat sa nu ajunga..."
EDIT: Oare problema cu oscilatiile era prezenta si la LM381, sau doar la clonele autohtone. De fapt nu stiu daca vorbim de niste clone sau doar de numere copiate. Condensatori de cativa pF se puteau include in integrat...oricum, sunt istorie, nici LM381 nu cred ca mai are cineva chef sa foloseasca...
VAX
Membru
Membru

BM381 are pe cip condensator de compensare in frecventa (uitati-va pe schema interna), dar atunci cand tranzistoarele amplifica prea mult (de la beta mare), trebuie marita capacitatea de compensare punand un condensator (ceramic - cativa pF - se determina valoarea optima prin incercari) in paralel cu capacitorul intern. Oscilatiile sunt pe frecventa mare (MHz) si se vad cu un osciloscop pus la iesire. Cand oscileaza este dat peste cap regimul de curent continuu. Dar poate ca ale dumneavoastra erau chiar defecte, luate de la bisnitari.
Daca va uitati pe schema de utilizare (RIAA) a BM381, vedeti ca la intrare nu se foloseste structura diferentiala ci etaj simplu cu emitor comun (baza lui Q2 pusa la masa, Q2 este blocat) , care are zgomotul mai mic.
Inginerii de la National Semiconductor au proiectat optim acel integrat, in anii '70 se stapanea bine (teoretic si practic) fabricarea de integrate.
LM381A a fost ceva de lux. Este si acum, daca il mai puteti cumpara de undeva.
https://www.simplecircuitdiagram.com/22 ... se-figure/
Cititi notele de aplicatie de aici.
https://archive.org/download/bitsavers_ ... ations.pdf

In legatura cu schema prezentata, parerea mea este ca nu merita sa pierdeti timpul cu ea, mai ales ca este complicata inutil - dublat numarul de piese - si nici nu are etaj separator (buffer - repetor de tensiune) la iesire, trebuie adaugat ca altfel are probleme.
La un corector RIAA nu are rost sa se vorbeasca de raspunsul tranzitoriu.
Ultima oară modificat Vin Mai 16, 2025 4:32 am de către VAX, modificat de 2 ori în total.
carageae
Mod global
Mod global

De la Romanta le-am luat, nici nu ati citit tot ce am scris...dar e clar ca parerea dv. despre mine e fixata deja, fara a mai citi...
NU, nu sunt asa de idiot incat sa reclam o componenta ca defecta din fabricatie daca nu as fi cumparat-o dintr-o sursa sigura.
Pe atunci Romanta era un magazin de stat si destul de sigur. Credeam ca fiind craiovean stiti despre ce magazin vorbesc....era pe Unirii, vis-a-vis de Minerva. Vorbesc de perioada 1990-1993.
Dar chiar din ce spuneti circuitul ala a fost o greseala...ori e compensat, ori nu...trebuiau marite acele condensatoare daca ele exista...in fine, sunt componente din anii 70 care se mai gasesc si se folosesc si azi, sunt unele care au disparut din productia curenta. Ma refer la cele produse afara, ca la noi nu se mai produc.
Varianta LM381 originala o fi fost buna, nu zic ba, dar nu am avut asa ceva in epoca in care l-as fi vrut.
Eu am facut un preamplificator bun cu NE5532 pe o placa de la Adelaida, cu valorile din bucla de reactie recalculate de mine si am fost foarte multumit, am masurat raspunsul in frecventa cu un disc de test, o placa de sunet buna si Cool Edit pro. In punctele cheie a respectat curba RIAA cu abateri sub 1dB. Si la acela ar fi fost bun inca un etaj de amplificare, la maxim ajungeam la cel mult -6dB pe vumetrul Cool Edit...as fi preferat sa am un headroom mai mare.
Din pacate multe firme industriale de renume au calculat cam pe genunchi valorile, preferand valori standardizate, cand puteau foarte bine sa foloseasca valori dedicate pt. bucla de reactie, sau 2-3 componente in paralel pentru a obtine valorile necesare din calcul. Valori de, sa zicem 2.4nF nu gasim usor, dar 2.2nF si 220 pF in paralel da. E doar un exemplu numeric...
VAX
Membru
Membru

Nu este vorba despre ce impresie am despre dumneavoastra, pur si simplu nu vad bine si citesc cu dificultate, ma oboseste. Cu ochiul stang nu vad deloc, l-am "turtit" dand cu el intr-o creanga de copac (august 2000), iar la dreptul am avut accident vascular, umplut vitrosul cu sange si orbit. M-a operat un doctor bun la Bucuresti, mi-a scos vitrosul, cristalinul inlocuit cu unul de plastic, dupa care mi-a revenit vederea, dar nu vad prea bine.

In ce priveste LM381A, nu este depasit tehnic, are performante de varf si acum, doar ca este scump in raport cu circuitele de acum. Merg bine si cele romanesti, ca s-au produs dupa licenta de la americani. Daca mai aveti astfel de integrate folositi-le, ca sunt net mai bune decat operationalele pe care l-ati pomenit.
Ultima oară modificat Vin Mai 16, 2025 8:20 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
carageae
Mod global
Mod global

Am inteles...nici eu nu vad prea bine - si de cand am diabet vad si mai putin bine. Totusi incerc sa citesc totul cand dezbat un subiect.
Dar haideti sa lasam deoparte LM381, o fi bun, putem discuta despre el intr-un topic dedicat preamplificatoarelor cu operationale, eu vreau sa vad daca merita achizitionat pcb-ul acela, nu e deloc scump, amicul meu a investit in tranzistoare BC550 si 560 originale si vrem sa vedem daca merita "stricate" pe schema asta sau nu.
VAX
Membru
Membru

V-am spus ca nu merita, dar incercati-l. Placerea omului.
LM381 nu este amplificator operational, nu are structura de AO, chiar daca in interior are circuite care se regasesc si la alte analogice (operationale etc). Este amplifucator cu zgomot mic pentru utilizare in audio dar si in alte domenii.
Se fabrica si operationale cu zgomot extrem de mic (Maxim, National Semiconductor etc) dar sunt foarte scumpe. Sunt si de banda larga (peste 100 MHz) si se folosesc in domeniul militar (sonar) si in cel medical (aparatura cu ultrasunete). Sunt un moft (pentru cine are bani sa dea pe ele), pentru ca performante apropiate se pot realiza cu circuite cu elemente discrete, mult mai ieftine. Legile fizicii sunt aceleasi pentru toate astea.
Le stiu de cand mai lucram la serviciu, in urma cu peste 15 ani, acum sunt altele la moda.
carageae
Mod global
Mod global

@VAX : Daca chiar le au la Quintrix o sa fac o comanda, mai vreau si ceva AC127 de la ei.
Deocamdata am primit cablajele de la Tubeland si o sa incerc schema propusa initial. Nu am reusit sa fac perechi cu BC550 si 560 pe care le am - din care doar de BC550 sunt sigur ca sunt de calitate, 560 pot fi bune sau pot fi "aliexpress".
Insa am reusit sa fac 6 perechi identice dupa beta cu BC549B si BC309C, toate au 435. BC559 ce am au beta pe la 300 si complementarul lui BC309 nu il am....am luat la un pret foarte bun BC309C Tungsram, NOS, de la Electols. Ceva de genul 5 euro pt. 100 de bucati. Poate fi o problema faptul ca nu au acelasi cod PNP cu NPN? Altfel sunt ambele tranzistoare de zgomot mic, chiar daca de generatii diferite si cred ca cel mai important in schema data e sa fie identice PNP cu PNP, dar cu siguranta nu strica sa se potriveasca beta si intre ramuri...
Scrie răspuns