Intrebare cu referinta la schema bloc din prima postare, ce importanta are si de ce s-a ales un opamp LM4562 pentru configuratia compozita cu 3886?
De ce intreb? Am restaurat modulul defect (numai unul era defect, cel cu diodele de protectie a intrarilor opampului din etajul diferantial de intrare). LM4562 nu erau arse, dar la teste am folosit TL072 (originale cumparate direct de la TI). Toate bune si frumoase cu TL072, dar odata activata protectia SPIKE, 3886 intra in oscilatie (o frecventa audibila cu o componenta de inalta frecventa care o moduleaza) si nu mai iese decat dupa ce i s-a luat alimentarea. Nu face la fel cu LM4562, dar nici nu am insistat prea mult.
Inteleg ca 072 este FET, iar 4562 este BJT. Inteleg si ca compar un GBW de 5MHz (072) cu 55MHz (4562). FPBW este necunoscuta la 072, dar este anuntata la 10MHz pentru 4562. SR identic la ambele. De ce e nevoie de un opamp de viteza mare in aceasta configuratie?
Ceea ce gasesc oarecum la limita in schema de fata este ca ambele etaje au un castig identic (11). Se zice ca pentru stabilitate, castigul etajul final trebuie sa fie mai mare decat cel al etajului de intrare. Nu e cazul aici.

- 20250110_140011.jpg (668.25 KiB) Vizualizat de 1464 ori
Nu vreau sa inapoiez montajele colegului fara sa stiu ca nu mai oscileaza. Daca cineva ma poate ghida, o explicatie sau o trimitere unde sa citesc. Multumesc!
Despre sursa defectului, am 2 ipoteze:
1. Sursa de semnal are o componenta continua foarte mare (mai mare decat cei 16V din sursa auxiliara LM317/337). Neavand condensatoare la intrarea diferentiala, diodele sunt supuse stresului. Bizar oricum, sa arzi diode 4148 cu un semnal audio.
2. La puteri mari 3886 intra in oscilatie din cauza intrebarii mele de mai sus. Pana nu inteleg de ce, nu pot elimina complet aceasta varianta. O sa ascult ampliful in weekend, poate se repeta defectul.
NB: offsetul (tensiunea continua la iesire) este extrem de mica.