Becuri LED model nou

Sectiune dedicata incepatorilor in electronica, discutii si prezentari proiecte simple, tutoriale, etc
Scrie răspuns
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Mi s-a stins un beco-led de 5W, nu mai dătea niciun semn de viață. Nici acesta nu cred că m-a ținut 10 mii de ore.
În loc să fie depus regulamentar în casetele speciale de deșeuri ale unor magazine, a intrat în operație, să veden ce mai este la interior. Surpriză (pentru mine), nu știam ... nu mai este cu condensator de balast.

Imagine

Schema este una prelucrată de pe net, componente reduse la minim necesar (ce nu am găsit eu este hașurat)...
Textul tot ceva de pe net :
Este prezent constant-current regulator chip (tipul ...) alimentat cu înaltă tensiune printr-un rezistor ... Cipul conține un internal MOSFET care trimite impulsuri cu frecvență mare spre LED-uri, în timp ce cipul monitorizează căderea de tensiune pe rezistență. Când este atinsă valoarea țintă a curentului prin leduri, circuitul va menține acea frecvență pentru curentul ideal.
... generare paraziți de RF ... care sunt anihilați de circuitul cu R, C și L în paralel pe leduri ... Dioda este pentru stingerea oricăror vârfuri nedorite de tensiune negativă, generate de L.
Rezultă un montaj led-driver ieftin ... Cipul este foarte complex, proiectat pentru minim de componente externe.
Există mai multe astfel de cipuri smd.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Cand erau la moda becurile economice cu tub fluorescent, am recuperat de la becuri arse peste zece placute cu partea electronica. Au pe ele diode redresoare, tranzistoare care suporta sute de volti, trafo pe ferita, condensator electrolitic si alte tipuri de condensatoare.
A fost o risipa faptul ca s-au aruncat atatea, dar nici pasionati de electronica nu mai sunt multi, iar ceilalti sunt ca animalele (parerea mea), cam in plus (polueaza degeaba).
Si de la becurile astea mai noi s-ar putea recupera ceva componente, integratele (trebuie studiate), diode, cipuri de LED-uri.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Dum Iul 14, 2024 12:06 am)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

De obicei la astea primul crapa chiar acel integrat, care ar fi mai ok daca ar fi pus intr-o capsula cu radiator, gen TO-220-5, ca TDA-2030. Nu disipa mult, dar merge intr-o incinta calda si inchisa. Apoi se mai poate intrerupe un led din grupul serie, la becurile care nu se pot desface, daca vad un led cu punct negru il strapez si mai merge asa o bucata, fiind sursa de cc acolo. Cand se duce si urmatorul nu le mai repar, ca de obicei dupa aia se tin lant. Am incercat si sa inlocuiesc cu rezistenta de 5...10 ohmi, dar tot se ard cand le vine vremea. Aia cu 10.000 de ore e doar o gogoriţă pt. departamentele de marketing. Probabil exista led-uri chiar chiar rezista acele zeci de mii de ore, dar nu in becoleduri de la supermarket-uri. Din pacate nici alea auto care sunt scumpe si se schimba greu nu au viata asa de lunga....
Scrie răspuns