Amplificator 75W Barbu Popescu
Moderator: hpavictor
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Salutare, in paralel cu amplificatorul de 100W prezentat aici, am mai inceput inca un proiect, chiar de luna trecuta si este vorba de amplificatorul de 75W prezentat in Tehnium 85 de dl inginer Barbu Popescu. Atasez si schema cu mentiunea ca am preluat generatoarele de curent constant din schema dl-ui Sorin Sava, ambele fiind similare. Se mai pot aduce imbunatatiri, chiar domnul @hpavictor mi-a sugerat cateva dar nu e cazul, nu la schema asta. Intentionez sa incep un proiect nou bazat pe schema de la Luxman A383 dar cu componente actuale, asa cum am procedat si in cazul pcb-ului din poze. Totusi, daca vreun coleg doreste placi pt varianta prezentata aici, sa scrie la postare, voi face cateva pe sfarsitul lunii.
- Fişiere ataşate
-
- 75w-bp2.png (283.6 KiB) Vizualizat de 2995 ori
-
- 75w-bp.png (271.21 KiB) Vizualizat de 2995 ori
-
- schema2.png (340.82 KiB) Vizualizat de 2995 ori
-
- schema.png (135.89 KiB) Vizualizat de 2995 ori
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Back EMF .... dar acolo trebuie folosite diode rapide , nicidecum lesinaturile alea ...
- Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- addybiru
- Mod global

Cand vad ce scheme sunt prezentate pe grupurile de profil de pe FB, de la noi...asta din Tehnium e chiar ok; plin de videoclipuri de la indieni, "amplificatoare" cu 2 tranzistoare, 2N3055 la 12V si alte bazaconii; asta e si unul dintre motivele pt care inca mai postez pe grupuri, poate mai gasesc colegi care vor sa faca un amplificator decentMircea scrie: Dum Feb 18, 2024 12:04 am Bravo pentru atitudine, nici un amplificator nu e in plus la casa omului .
- Rating: 33.33%
Forum Hobby-Electronics
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Eu am lucrat schema lui Barbu Popescu în 10 exemplare....din ”88 până prin ”94 ....cu 2N 3055H în final ....un amplif stereo a avut finalii dublați și lucra pe 4 ohmi....o schemă foarte stabilă ,cu performanțe audio decente! Merită construită!
- addybiru
- Mod global

Multumesc pt feedback...voi face o varianta de test cu finale complementare 2SC5200/2SA1943; ma gandesc sa folosesc o arie de tranzistoare in capsula dip pt diferentiale daca tot e sa fac modificari, ramane de vazut ce gasesc pe la magazine.flomar60 scrie: Dum Feb 18, 2024 5:22 pm Eu am lucrat schema lui Barbu Popescu în 10 exemplare....din ”88 până prin ”94 ....cu 2N 3055H în final ....un amplif stereo a avut finalii dublați și lucra pe 4 ohmi....o schemă foarte stabilă ,cu performanțe audio decente! Merită construită!
Forum Hobby-Electronics
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Eu de astea vorbesc, nu despre cele de la iesire la alimentari (la nivelul ala inteleg si eu).hpavictor scrie: Dum Feb 18, 2024 12:47 am Back EMF .... dar acolo trebuie folosite diode rapide , nicidecum lesinaturile alea ...

Nu am mai vazut configuratia si nu le inteleg rolul.
Legat de calitatea schemelor, multe scheme decente sunt prea complicate pentru unii, deci mergem pe minimul strict, important e sa sune tare.
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Etajul VAS " vede " ca sarcina pe alternanta NPN doua jonctiuni BE spre iesire , iar pe alternanta PNP ( cu dublet PNP+NPN ) doar o singura jonctiune spre iesire .
Prin introducerea acelei diode suntate cu o rezistenta ( intre 10 ohmi si 220 ohmi , in functie de curentul prin etaj ) se reuseste o simetrizare a sarcinii etajului VAS .
Evident , acelasi circuit aplicat perechii NPN+NPN ( adica D5+R36 ) devine inutil , fiind probabil o eroare de desen .
Peter J Baxandall a reusit in acest fel micsorarea THD sub 0.07% in cazul amplificatorului cu final cvasicomplementar brevetat de Hung-Chang Lin din anul 1956 ( sursa de inspiratie pentru amplificatorul IPRS de 10W ) , iar acea dioda suntata se numeste in onoarea sa " dioda Baxandall ".
Prin introducerea acelei diode suntate cu o rezistenta ( intre 10 ohmi si 220 ohmi , in functie de curentul prin etaj ) se reuseste o simetrizare a sarcinii etajului VAS .
Evident , acelasi circuit aplicat perechii NPN+NPN ( adica D5+R36 ) devine inutil , fiind probabil o eroare de desen .
Peter J Baxandall a reusit in acest fel micsorarea THD sub 0.07% in cazul amplificatorului cu final cvasicomplementar brevetat de Hung-Chang Lin din anul 1956 ( sursa de inspiratie pentru amplificatorul IPRS de 10W ) , iar acea dioda suntata se numeste in onoarea sa " dioda Baxandall ".
Ultima oară modificat Lun Feb 19, 2024 11:16 am de către hpavictor, modificat 1 dată în total.
- Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex