Amplificator 100W Radio Televizia Elektronika
Moderator: hpavictor
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Salutari, revin la inceput de an cu un proiect mai vechi, prezentat in revista bulgarilor (Radio Televizia Elektronika) si ulterior in Tehnium/92 si anume un amplificator de 100W avand la intrare AO TL081, cu finale BU109. Am atasat schema si poza cablajului realizat in Kicad, urmeaza sa atasez si proiectul dupa ce fac o varianta de test, sa vad cum se comporta, evident, cu alte tranzistoare finale. Am mai facut acest amplificator prin anii 2000 dar de data asta vreau sa-i fac si o carcasa dedicata si, daca suna bine si totul e ok, sa-l tin pt auditii. Revin cu montajele si restul, o zi buna cu spor.
- Fişiere ataşate
-
- sch100w.jpg (107.51 KiB) Vizualizat de 2467 ori
-
- pcb.jpg (162.7 KiB) Vizualizat de 2467 ori
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 27 ori
Asa cum e desenata schema, R16 face treaba numai pe jumatate. Si n-ar strica nici o dioda Baxandall pe-acolo. Daca vreti sa-l lasati cvasicomplementar. Daca vreti finali npn audio (nu de comutatie) de 10 Mhz, dati de stire. Pentru aradeni avem.
- addybiru
- Mod global

Multumesc, e loc de modificari si cred ca varianta finala va include cateva...dar deocamdata, pt o varianta de test, as avea nevoie de finali audio npn, va scriu in privat.franzm scrie: Joi Ian 11, 2024 11:57 am Daca vreti finali npn audio (nu de comutatie) de 10 Mhz, dati de stire. Pentru aradeni avem.
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Este o prelucrare nefericită a schemei amplificatorului lui Kuroda .
Varianta originala este foarte performanta , dar ... feturile din etajul final sunt indisponibile de ceva ani .
Se poate modifica ( finali bipolari + superdioda ) .
TL071 este folosit cu succes , deoarece are amplificare foarte mare în bucla deschisa la 20KHz și oferă un THD de invidiat pentru o schemă asa de simplă .
Varianta originala este foarte performanta , dar ... feturile din etajul final sunt indisponibile de ceva ani .
Se poate modifica ( finali bipolari + superdioda ) .
TL071 este folosit cu succes , deoarece are amplificare foarte mare în bucla deschisa la 20KHz și oferă un THD de invidiat pentru o schemă asa de simplă .
- Fişiere ataşate
-
- Kuroda .jpg (377.09 KiB) Vizualizat de 2407 ori
-
- KURODA TL071 60W FET AMP (1982) - original drawing.JPG (36.47 KiB) Vizualizat de 2407 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
2SK1058/2SJ162 nu s-ar putea folosi? Am auzit frumos despre ele, cred ca inca se mai gasesc perechi facute de Renesas...dar ultima data cand am verificat era peste 25 de euro perechea...
- hpavictor
- Moderator

Nu am folosit variantele menționate ...
Par a fi mai aproape de comportamentul finalilor bipolari , adica se pare că au nevoie de superdioda .
Par a fi mai aproape de comportamentul finalilor bipolari , adica se pare că au nevoie de superdioda .
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 27 ori
Amplificatorul Kuroda este o varianta evoluata a amplificatorului Alexander care, la rândul sau, deriva dintr-o schema de aplicatie a operationalului 741. Si varianta Schmitt (final current dumping) pleaca de la aceeasi schema cu 741.
2SJ162/2SK1058 sunt, la origini, tot 2SJ50/2SK135, dar în alta capsula. La Profusion gasiti variante ceva mai moderne (Exicon).
2SJ162/2SK1058 sunt, la origini, tot 2SJ50/2SK135, dar în alta capsula. La Profusion gasiti variante ceva mai moderne (Exicon).
- hpavictor
- Moderator

Asta e documentul din care a derivat schema initiala lui Alexander Mark
- Fişiere ataşate
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- addybiru
- Mod global

Zilele astea am avut timp sa trec la realizarea practica asa ca am montat un canal, a iesit ce vedeti in poze; urmeaza testele, sper sa am timp luni dar revin oricum cu poze.
- Fişiere ataşate
-
- 20240120_193229.jpg (2.68 MiB) Vizualizat de 2337 ori
-
- 20240119_211652.jpg (2.82 MiB) Vizualizat de 2337 ori
-
- 20240119_211634.jpg (2.41 MiB) Vizualizat de 2337 ori
-
- 20240119_164122.jpg (2.77 MiB) Vizualizat de 2337 ori
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

Orice proiect in audio este binevenit .
Oricine știe ca un proiect oarecare nu se fundamentează în câteva luni , ci necesită uneori zeci de ani de studiu , până ajunge de la o simpla idee la un produs fizic palpabil .
In prezent , având atât de mult suport tehnic on-line , este cumva normal ( !!! ) ca totul să tindă către evoluție .
Oricine știe ca un proiect oarecare nu se fundamentează în câteva luni , ci necesită uneori zeci de ani de studiu , până ajunge de la o simpla idee la un produs fizic palpabil .
In prezent , având atât de mult suport tehnic on-line , este cumva normal ( !!! ) ca totul să tindă către evoluție .
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex