Amplificator IPRS 10W
Moderator: hpavictor
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Zilele trecute mi-am facut timp, daca tot am avut placile, piesele si carcasa, sa finalizez amplificatorul de 10W produs de IPRS. Radiatorul e recuperat de la un drive de CNC, restul pieselor le aveam pe stoc. Am pus si niste oscilograme. Curentul de mers in gol l-am reglat la 30mA, tensiunea de alimentare fiind de 28V.
- Fişiere ataşate
-
- 20230623_223815.jpg (2.65 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230623_223434.jpg (2.45 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230623_222935.jpg (2.52 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230623_222927.jpg (2.44 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230623_222116.jpg (2.52 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230623_222109.jpg (2.46 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230616_123435.jpg (2.62 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230616_122612.jpg (2.37 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230616_121226.jpg (2.41 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230616_121207.jpg (2.38 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230616_122603.jpg (2.49 MiB) Vizualizat de 2190 ori
-
- 20230616_122214.jpg (2.38 MiB) Vizualizat de 2190 ori
- Rating: 33.33%
Forum Hobby-Electronics
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Frumos....unii au timp de joacă 
Am si eu 7 asemenea module, plantate dar fara tranzistoare, cand o sa am timp de joaca vreau sa fac un 5.1 cu asa ceva. SW va fi cu doua montaje in punte - defazor simplu, probabil cu transformator recuperat, nu trebuie nu stiu ce latime de banda pt. subwoofer.
M-am jucat cu o placa si eu nu am reusit nicicum - desi finalii si prefinalii sunt relativ apropiati intre ei ca beta - sa ii fac sa lucreze egal, pe plusul condensatorului de iesire am cam 2/3 din tensiunea de alimentare...am inteles ca trebuie un pic modificata schema. Nu e cam mult 28V? In prospect era 20...sau tocmai asa se simetrizeaza mai bine tensiunea de iesire? Sunt curios de ce ai marit tensiunea de alimentare...
Nu e cam putin 16V pentru condensatoarele de iesire? Eu nu as dormi linistit...mai ales daca e mai mult de jumatate acolo.
Am si eu 7 asemenea module, plantate dar fara tranzistoare, cand o sa am timp de joaca vreau sa fac un 5.1 cu asa ceva. SW va fi cu doua montaje in punte - defazor simplu, probabil cu transformator recuperat, nu trebuie nu stiu ce latime de banda pt. subwoofer.
M-am jucat cu o placa si eu nu am reusit nicicum - desi finalii si prefinalii sunt relativ apropiati intre ei ca beta - sa ii fac sa lucreze egal, pe plusul condensatorului de iesire am cam 2/3 din tensiunea de alimentare...am inteles ca trebuie un pic modificata schema. Nu e cam mult 28V? In prospect era 20...sau tocmai asa se simetrizeaza mai bine tensiunea de iesire? Sunt curios de ce ai marit tensiunea de alimentare...
Nu e cam putin 16V pentru condensatoarele de iesire? Eu nu as dormi linistit...mai ales daca e mai mult de jumatate acolo.
- addybiru
- Mod global

Nu-i chiar joaca, unii au timp sa faca amplificatoare, mai ales IT-istii care lucreaza de acasacarageae scrie: Sâm Iun 24, 2023 4:52 pm Frumos....unii au timp de joacă
Eu am reglat fara probleme curentul de mers in gol iar tensiunea de iesire e aproape la jumate din cea de alimentare, 13.5V la 28V alimentarea (cred ca am pus si poza). Ceva sigur ai gresit pe acolo, la mine a functionat din prima. Condensatorii de iesire vor fi schimbati cu altii la 25V, inca nu au ajuns ca se gasesc mai greu astia axiali. In prospect e 20V dar unii le-au alimentat si la 30 asa ca nu tuseste cu 8V in plus, in conditiile in care functioneaza asa cum trebuie, fara sa se incalzeasca excesiv si a trecut cu brio de teste asa ca nu am de ce sa imi fac griji, nu e ca si cum ar fi primul amplificator realizat. Nu am marit tensiunea ca am vrut, nu am avut trafuri mai mici dar acum nu mai schimb, ramane la 28V.
Forum Hobby-Electronics
- carageae
- Mod global

Nu stiu daca am gresit, poate greseala a fost ca am folosit finali mai moderni, cu beta cam mare, dar perfect egali. Cineva mai experimentat mi-a spus ca schema asta e de asteptat sa functioneze aiurea cu finali mai moderni...ce e ciudat ca suna foarte bine la ureche, chiar daca iesirea era asimetrica....poate datorita iesirii prin condensator, nu stiu. De aia am zis ca o sa revin cu atentie asupra proiectului si probabil voi folosi MJ3055 sau TIP3055, pt. ce vreau eu iese prea mare cu capsule TO3, plus ca intr-un amplificator multicanal nici macar subwooferul nu ajunge sa mearga mult timp la maxim, deci nu trebuie un radiator cat unul de masina...
Ai putea, pentru curiozitatea mea, sa-l alimentezi dintr-o sursa la 20V, sunt curios cum se comporta - daca e asa simetric la 28V cu ce ai, ar trebui sa se pastreze simetria si la 20V, sau daca nu, inseamna ca acolo era problema. Eu i-am dat curent dintr-un traf de 14V din ceva video vechi, destul se solid construit. Cel putin pt. un canal sigur avea peste 1A...
2200/25V cred ca gasesti mai usor, nu stiu daca e nevoie de 4700 acolo...genul asta de amplificator nu e pentru boxe care coboara sub 40 Hz...
La vremea aia mie mi-a placut cum au sunat cele de 15W, amplificator facut cu kituri de 10W nu am avut...stiu pe cineva care a alimentat la 40V alea de 15, cu finali tesla, KD 503 sau 607, nu mai stiu. Scotea cel putin 25W dintr-un asemenea kit...a fost pus intr-un Vermona care avea finalul mort...posibil sa fi fost chiar mai mult de 40V, e mult de atunci, s-a folosit traful din cutie...
Ai putea, pentru curiozitatea mea, sa-l alimentezi dintr-o sursa la 20V, sunt curios cum se comporta - daca e asa simetric la 28V cu ce ai, ar trebui sa se pastreze simetria si la 20V, sau daca nu, inseamna ca acolo era problema. Eu i-am dat curent dintr-un traf de 14V din ceva video vechi, destul se solid construit. Cel putin pt. un canal sigur avea peste 1A...
2200/25V cred ca gasesti mai usor, nu stiu daca e nevoie de 4700 acolo...genul asta de amplificator nu e pentru boxe care coboara sub 40 Hz...
La vremea aia mie mi-a placut cum au sunat cele de 15W, amplificator facut cu kituri de 10W nu am avut...stiu pe cineva care a alimentat la 40V alea de 15, cu finali tesla, KD 503 sau 607, nu mai stiu. Scotea cel putin 25W dintr-un asemenea kit...a fost pus intr-un Vermona care avea finalul mort...posibil sa fi fost chiar mai mult de 40V, e mult de atunci, s-a folosit traful din cutie...
- addybiru
- Mod global

Pai de 2200uF am comandat, astept sa ajunga ca nu erau pe stoc in magazin...daca te uiti pe oscilograme, vei vedea ca raspunde foarte bine si fara atenuari mari chiar la 40Hz, sa nu zic ca e cuplat la boxele Canton CT80 care coboara pana la 30Hz. Am pus de 4700uF ca pe aia i-am avut prin cutii, mai aveam altii din recuperari dar de o calitate indoielnica. Sa vad daca am o sursa pt 20V, eu ma astept sa raspunda la fel de bine si la tensiunea asta. Tin minte ca in urma cu vreo 10 ani am mai facut o placa fix ca astea dar pe care am pus finali moderni in seria TIP si nu am avut probleme nici atunci.carageae scrie: Sâm Iun 24, 2023 11:05 pm 2200/25V cred ca gasesti mai usor, nu stiu daca e nevoie de 4700 acolo...genul asta de amplificator nu e pentru boxe care coboara sub 40 Hz...
Forum Hobby-Electronics
- carageae
- Mod global

Aia urmeaza sa incerc si eu, TIP sau MJ3055...eu am pus ceva KTCxxxx, bune tranzistoare, dar probabil nu aici...dar mi-a placut ca erau in capsul TO220 izolata de radiator, vreo 5A curent de colector si 25W parca....deci suficient teoretic. Beta insa e in jur de 150 la toate, chiar la 1A, masurat experimental, nu pe tester.
Ce prefinali ai pus? Masurati sau nu? Cineva a venit si cu o teorie ca ar merge bine cu prefinalii romanesti, la care PNP aveau beta mult mai mic ca NPN...la mine erau egali si ăia...practic eu speram sa vad ce poate schema aia cu componente "ideale"....dar se pare ca au fost "prea" ideale...restul au fost ca si la tine rezistente actuale de 1%, nu IPRS, condensatoare bune etc.
Ce prefinali ai pus? Masurati sau nu? Cineva a venit si cu o teorie ca ar merge bine cu prefinalii romanesti, la care PNP aveau beta mult mai mic ca NPN...la mine erau egali si ăia...practic eu speram sa vad ce poate schema aia cu componente "ideale"....dar se pare ca au fost "prea" ideale...restul au fost ca si la tine rezistente actuale de 1%, nu IPRS, condensatoare bune etc.
- addybiru
- Mod global

La prefinali am pus BD-uri romanesti, nu sunt imperecheate, am folosit ce am avut si sunt sigur ca difera beta. Aveam si BD-uri de la TME dar am zis sa pun macar tranzistoare romanesti.carageae scrie: Dum Iun 25, 2023 4:40 pm Aia urmeaza sa incerc si eu, TIP sau MJ3055...eu am pus ceva KTCxxxx, bune tranzistoare, dar probabil nu aici...dar mi-a placut ca erau in capsul TO220 izolata de radiator, vreo 5A curent de colector si 25W parca....deci suficient teoretic. Beta insa e in jur de 150 la toate, chiar la 1A, masurat experimental, nu pe tester.
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
- hixpp02
- Membru

- A apreciat de: 35 ori
- A fost apreciat de: 35 ori
Interesant ca v-ați apucat sa finalizați aceste amplificator de 10w autohton, și mai interesant era dacă făceați in totalitate cu componente românești, așa ar fi avut o valoare morală mai mare, părerea mea.
Cu toate că precis puteați găsi o schemă mai modernă cu parametrii net superiori… felicitări pentru realizare.
Cu toate că precis puteați găsi o schemă mai modernă cu parametrii net superiori… felicitări pentru realizare.
- carageae
- Mod global

Cu piesele autohtone rezultatele cred ca le stim cu totii...in afara de unele nostalgii, asa ceva faci doar daca vrei sa faci o schema de ras...
Chiar si produsele industriale depindeau de ce piese se foloseau la un moment dat sau la un anumit lot...de exemplu "celebrul" A350, la unii a sunat bine, altii au avut multe probleme cu ele...
Chiar si finalii folositi de Adi cred ca sunt mult mai buni decat acei SN100 sau cum le zicea, ce veneau cu ultimele modele...primele loturi, din anii 80, prima jumatate, aveau 2N3055, probabil cele mai slabe, dar marcate, ultimele, de dupa 87-88 aveau saraciile alea de componente didactice...SND1 si SPD1 stiu ca erau pt. BD135/136...SNC1 si SPC1 parca erau ceva BC generice...GN1...GP1 erau alea cu germaniu s.a.m.d.
Chiar si produsele industriale depindeau de ce piese se foloseau la un moment dat sau la un anumit lot...de exemplu "celebrul" A350, la unii a sunat bine, altii au avut multe probleme cu ele...
Chiar si finalii folositi de Adi cred ca sunt mult mai buni decat acei SN100 sau cum le zicea, ce veneau cu ultimele modele...primele loturi, din anii 80, prima jumatate, aveau 2N3055, probabil cele mai slabe, dar marcate, ultimele, de dupa 87-88 aveau saraciile alea de componente didactice...SND1 si SPD1 stiu ca erau pt. BD135/136...SNC1 si SPC1 parca erau ceva BC generice...GN1...GP1 erau alea cu germaniu s.a.m.d.
- addybiru
- Mod global

Multumesc, ideea e ca m-am apucat de acest amplificator mai mult de dragul nostalgiei, nu am tinut neaparat sa fac modificari sau sa folosesc piese romanesti, nici nu aveam piesele pasive si mai bine ca nu le-am avut, au fost inlocuite cu piesele pe care le-am avut in stoc, mult mai bune. Am in lucru si un amplificator full diferential si am postat aici (Lanzar v3.1) dar parca am vrut sa finalizez si niste kituri de la IPRS daca tot aveam placile prin sertar. Eu unul ma bucur ca am gasit macar tranzistoarele, toate NOS si ca l-am putut finaliza si in acest mod. De cateva zile canta si pot sa zic ca rezultatele sunt decente, nici nu pot sa cer mai mult de la o schema atat de simpla.hixpp02 scrie: Dum Iun 25, 2023 11:36 pm Interesant ca v-ați apucat sa finalizați aceste amplificator de 10w autohton, și mai interesant era dacă făceați in totalitate cu componente românești, așa ar fi avut o valoare morală mai mare, părerea mea.
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics