Cum dimensionăm transformatorul destinat unei surse de alimentare

Discutii despre realizarea surselor de alimentare pentru amplificatoarele audio

Moderator: hpavictor

hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Sâm Mar 27, 2021 12:06 am)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Hammond vă oferă recomandări privind dimensionarea transformatoarelor de rețea :
Fişiere ataşate
format-pdf
5c.pdf
9.5 MiB - Descărcat de 224 ori
transformers.png
transformers.png (186.68 KiB) Vizualizat de 2513 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
addybiru (Vin Mar 26, 2021 4:37 pm)
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
elektronu85
Membru
Membru
A apreciat de: 30 ori
A fost apreciat de: 7 ori

Limk-urile doi si trei sunt nefunctionale din pacate...
Acesti utilizatori au apreciat autorul elektronu85 pentru postare:
hpavictor (Vin Iun 25, 2021 1:01 pm)
hpavictor
Moderator
Moderator

Vizitați mai des forumul nostru și salvați articolele care vă interesează , este singura variantă ca să aveți acces la conținutul dorit .
Am îndemnat deseori userii să se implice în activitatea forumului și să salveze / să traducă articole de interes general , dar prea puțini se înghesuie 🤣🤣🤣 .
Asta e viața .

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Inertia e mare. Nu sunt multi forumisti inscrisi si deocamdata sunt putine subiecte puse in discutie. Nici pe Elforum nu se inghesuie sa posteze la sectiunea tehnica. Dupa ce vom da noi coltul, cei formati profesional inainte de 1990, aceste forumuri vor disparea.

Programe de calcularea transformatoarelor, ceva free, nu stiti ? Dar sa calculeze bine, sa nu dea mascareli.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Vin Iun 25, 2021 8:00 pm)
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

VAX scrie: Vin Iun 25, 2021 6:33 pm Programe de calcularea transformatoarelor, ceva free, nu stiti ? Dar sa calculeze bine, sa nu dea mascareli.
Poate doar ca sa castigati putin timp la proiectare - cateva minute fata de calculul manual.
Toate acele programe isi bazeaza calculele pe date despre calitatea tolelor. Fara ele nu puteti afla parametri importanti - caderea de tensiune in sarcina, temperatura maxima, fluxul de scapari (pe care oricum nu il da nimeni :mrgreen: )
Daca vreti sa produceti transformatoare in mod industrial, primiti acei parametri de la fabricantii tolelor. Plus ca si producatorii mai mici (gen Petra) isi construiesc un banc de testat "fierul" (tolele). Dar un astfel de test ia mult timp iar efortul este complet disproportionat fata de activitatea DIY.

Constructiile DIY, in special la transformatoare mai mari, cu greu reusesc sa se apropie de calitatea unuia construit pe masini industriale. Dintotdeauna am considerat silentiozitatea ca o conditie sine qua non pt la un traf pt aparate destinate a fi folosite in camera. Treaba uneori greu de realizat, pt ca din pmdv silentios inseamna "dead-silent", adica nu se aude nimic cu urechea lipita de el, in sarcina maxima. Totusi am multe trafuri atat de bune incat sunt dead-silent chiar si cu secundarul pus in scurtcircuit. Iau foc si tot nu bazaie 8-) (facut proba cu pariu in fata unui fost prof, a platit omul traful) .
Am mai scris pe forum, personal "stau la panda" si "vanez" pe piata SH trafuri industriale realizate cat mai bine.
Acum e adevarat ca treaba asta poate duce la exagerari (simptomul cumparatorului obsesiv compulsiv :oops: :lol: ), trebuie avut grija sa nu te trezesti dupa niste ani ca ai adunat sute de trafuri pe care in mod evident nu mai ai timp sa le folosesti cat mai ai de trait. (Been there, done that.)
Ultima oară modificat Mie Iun 30, 2021 9:28 am de către Shambala, modificat 1 dată în total.
VAX
Membru
Membru

Am recuperat cateva transformatoare de putere dintr-un calculator FELIX C256 casat. Cred ca au fost fabricate de francezi. Sunt impregnate dupa vidare cu rasina epoxidica si dupa asta coapte (rasina polimerizata) la cuptor. Nu au cum sa vibreze, decat prin magnetostrictiune. Le speli la robinet si nu intra apa la spire, merg la priza imediat dupa ce le-ai sters cu o carpa.
Pe cele romanesti nu ai voie sa le speli, sunt neimpregnate. Am facut greseala sa spal un voltmetru IEMI E0302, cu afisare cu tuburi Nixie, si desi l-am uscat doua luni pe caloriferul din baie, cand l-am pus in priza a iesit fum din el.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Shambala scrie: Sâm Iun 26, 2021 10:44 am Am mai scris pe forum, personal "stau la panda" si "vanez" pe piata SH trafuri industriale realizate cat mai bine.
Acum e adevarat ca treaba asta poate duce la exagerari (simptomul cumparatorului obsesiv compulsiv :oops: :lol: )...
Nu esti singurul. Am si eu destule, daca ma mai starneste vreun Dinozaur Audio sa construiesc cate ceva ca sa le folosesc, altfel le desprafuiesc in fiecare an si le privesc cu admiratie asteptand un nou proiect.

Am in plan un Yamaha de 500VA, silentios, ecranat... sa-l pun la lucru intr-o sursa dubla, sacrilegiu nu alta!!!

@VAX , am cartea (indrumar de proiectare) de la UPB (dl. Cioc si compania), partea de monofazat o am scanata.
1.JPG
1.JPG (191.93 KiB) Vizualizat de 2379 ori
2.JPG
2.JPG (176.05 KiB) Vizualizat de 2379 ori
3.JPG
3.JPG (205.46 KiB) Vizualizat de 2379 ori
4.JPG
4.JPG (213.19 KiB) Vizualizat de 2379 ori
Revin mai tarziu cu asta: Doar sa pozez si STAS-urile si pun un link aici.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Mar Iun 29, 2021 11:39 am)
VAX
Membru
Membru

Daca aveti timp scanati toata cartea si puneti-o in pdf sau djvu pe un server. Cartea este buna.
E bine sa faci si cate o pomana, din cand in cand.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Mar Iun 29, 2021 11:39 am)
VAX
Membru
Membru

Schema de filtrare fara condensator dupa diode, doar cu inductanta, este periculoasa pentru diode, pentru ca prin autoinductie apar varfuri de tensiune care duc la strapungerea diodelor (daca nu sunt cu avalansa controlata).
Filtrare_redresor.jpg
Filtrare_redresor.jpg (31.07 KiB) Vizualizat de 2360 ori
Se poate pune un varistor dupa puntea de diode, cu tensiunea de strapungere putin mai mare decat cea normala din timpul redresarii.

Am ars multe tranzistoare scumpe (BFW11..., 2SK212 etc) in timp ce le masuram pe un caracteriscop unguresc ( https://www.radiomuseum.org/r/elektroni ... _4805.html ).
La aparatul respectiv tensiunea aplicata pe dispozitiv (variabila - redresata ) se regleaza prin autotransformator, de la zero la valoarea maxima (selectata dintr-un comutator). Am facut prostia sa decuplez alimentarea tranzistorului fara sa aduc cursorul autotransformatorului (si curentul prin tranzistor) la zero. Prin autoinductie apareau varfuri de tensiune, mult peste cat suporta tranzistorul testat. Ulterior am rezolvat problema adaugand in circuit, dupa puntea de diode, o dioda inseriata cu un condensator (de zeci de NF) pus in paralel cu un rezistor (pentru descarcare). Condensatorul se incarca la valoarea de varf a tensiunii redresate (minus ce cade pe dioda) si dioda nu mai conduce decat daca apar supratensiuni.
Scrie răspuns