Scheme de preamplificatoare RIAA, comparate şi comentate
Moderator: hpavictor
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
E interesant preamplificatorul propus de Leach Marshall ?
- Fişiere ataşate
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Schema din data sheet
- Fişiere ataşate
-
- Screenshot 2025-08-04 142427.png (51.22 KiB) Vizualizat de 559 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- franzm
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 27 ori
De ce este necesara imunitatea la saturatie?
O doza MM standard ofera un semnal de iesire de 5 mV la 1 kHz si 0 dB. La 10 kHz deja avem 50 mV iar la 20 kHz 100 mV. Daca discul prezinta zgârieturi sau este murdar, nivelul poate fi mult mai mare.
Un etaj diferential nedegenerat cu BJT si sursa de curent în emitoare limiteaza la ca 2VT (52 mV). Cel cu FET e clar în avantaj. Plus ca practic nu are curent de zgomot.
Problema cea mare la FET-urile actuale de zgomot mic o constituie capacitatile. Si aceste capacitati afecteaza si zgomotul. Daca va uitati în AoE 3, o sa vedeti ce efort se face pentru a reduce efectul acestor capacitati.
La ora actuala, cel mai bun compromis îl ofera LSK389. Dar nu la pret.
Daca vreti sa vedeti o schema state of the art, aruncati o privire pe Vinyl Trak al lui Cordell. Nimic haudiofilie, numai inginerie dusa la extrem.
AN7311 n-are ce cauta într-un preamplificator RIAA performant. A fost conceput pentru a servi ca preamplificator de cap magnetic low-cost si nu are rezervele necesare. Asemenea integrate s-au folosite pe post de preamplificator RIAA doar în combinele cele mai ieftine. Acolo semnalul de la doza MM se atenua pâna la nivelul oferit de un cap de casetofon si se aplica la intrarea integratului.
HA12017 ar avea rezervele necesare (se alimenteaza la ±24 V) dar este prea zgomotos (curent de zgomot mare). De aceea, performantele de zgomot ale preamplificatoarelor ce-l folosesc se dau cu intrarea în scurt. Ceea ce nu reflecta de loc realitatea.
O doza MM standard ofera un semnal de iesire de 5 mV la 1 kHz si 0 dB. La 10 kHz deja avem 50 mV iar la 20 kHz 100 mV. Daca discul prezinta zgârieturi sau este murdar, nivelul poate fi mult mai mare.
Un etaj diferential nedegenerat cu BJT si sursa de curent în emitoare limiteaza la ca 2VT (52 mV). Cel cu FET e clar în avantaj. Plus ca practic nu are curent de zgomot.
Problema cea mare la FET-urile actuale de zgomot mic o constituie capacitatile. Si aceste capacitati afecteaza si zgomotul. Daca va uitati în AoE 3, o sa vedeti ce efort se face pentru a reduce efectul acestor capacitati.
La ora actuala, cel mai bun compromis îl ofera LSK389. Dar nu la pret.
Daca vreti sa vedeti o schema state of the art, aruncati o privire pe Vinyl Trak al lui Cordell. Nimic haudiofilie, numai inginerie dusa la extrem.
AN7311 n-are ce cauta într-un preamplificator RIAA performant. A fost conceput pentru a servi ca preamplificator de cap magnetic low-cost si nu are rezervele necesare. Asemenea integrate s-au folosite pe post de preamplificator RIAA doar în combinele cele mai ieftine. Acolo semnalul de la doza MM se atenua pâna la nivelul oferit de un cap de casetofon si se aplica la intrarea integratului.
HA12017 ar avea rezervele necesare (se alimenteaza la ±24 V) dar este prea zgomotos (curent de zgomot mare). De aceea, performantele de zgomot ale preamplificatoarelor ce-l folosesc se dau cu intrarea în scurt. Ceea ce nu reflecta de loc realitatea.
- hpavictor
- Moderator

- Fişiere ataşate
-
- sRIAA2_3.png (50.12 KiB) Vizualizat de 400 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
Preamplificator phono foarte bun ,concepție românească.
- Fişiere ataşate
-
- IMG_20251215_184609.jpg (1.2 MiB) Vizualizat de 353 ori
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare (total 2):
- carageae (Lun Dec 15, 2025 8:12 pm) • hpavictor (Lun Dec 15, 2025 8:55 pm)
- Rating: 33.33%
- hpavictor
- Moderator

Este un preamplificator realizat de IEI Bucuresti ... ca de obicei , proiectul era beton , dar punerea in practica era deficitara ... atat se putea . A fost proiectat de Cristian Popoiu , de fapt tot ce era audio era realizat de colectivul condus de el , incepand cu 2x35W ( cu EL34 Tesla , in structura PP ) pana la amplitunerul cu TDA2030 ...
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
Ce este interesant la acest preu phono ,care face parte dintr-un preamplificator integrat , cei care l-au proiecta nu au fost așa habarniști cum cred mulți, dimpotrivă!Cred că au fost oameni pasionați de sunet ! Chiar și la mărci renumite ,puține preuri phono aveau comutatoare pentru încărcarea dozei cu C&R !
Preul ăsta construit cu piese de calitate ,cu toleranțe mici , tranzistori selecționați , dă cu jet multor preuri care costă o târlă de bani și au în interior două 4558
Preul ăsta construit cu piese de calitate ,cu toleranțe mici , tranzistori selecționați , dă cu jet multor preuri care costă o târlă de bani și au în interior două 4558
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare (total 2):
- hpavictor (Lun Dec 15, 2025 10:19 pm) • romanbun (Lun Feb 02, 2026 5:09 pm)
- Rating: 33.33%
- romanbun
- Membru

- A apreciat de: 4 ori
- A fost apreciat de: 5 ori
De curând am terminat 2 montaje de alimentare pentru preul Leach DE DOZĂ MM cu tranzistori FET la intrare și am făcut verificarea pentru raportul S/Z prin vizualizare în programul de înregistrare. Primul montaj este cu LM7824/7924, calitate medie. Al doilea este un alimentator găsit pe net, cu LM317/337. https://3shared.wordpress.com/2024/08/2 ... #prototype Varianta aceasta, a 2-a, mi-a dat un S/N REAL la cca 75dB la analizarea înregistrării și un sunet...poate nu sunt crezut...de vis! Datorită semnalului relativ scăzut la ieșire a preamplificatorului, a fost necesară și realizarea preului de linie descris de dl. Leach, care mai dă un brânci de 10/16dB... Mă declar mulțumit de proiect. Urmează cel numit Prelude din revista Elektor, din 02.1983, tot preu de doză MM. Și apoi altele...Fără limită de timp... 
- romanbun
- Membru

- A apreciat de: 4 ori
- A fost apreciat de: 5 ori
În acest moment funcționează și Prelude, partea de phono: https://www.vinylengine.com/turntable_f ... &mode=view Comparativ cu preul phono Leach, la o primă audiție live, sunetul pare mai ascuțit și cu mai puțin bass. Supertransparență...Folosind aceeași sursă de mai sus, dar cu tensiunea +/-15V, se obține același raport S/Z, fără semnal la intrare, cca 75dB: Buun. Pentru ambele preuri și pentru ce va mai urma, sunt mărturii sonore wav 24/96-apoi flac, ca să nu uit... Urmează Preconsonant, elektor 07-08.1978, teoretic mai slăbuț, mai puțin "populat"... La audiție 1 la 1, se confirmă caracteristicile sonore ale fiecărui preamplificator, ca mai sus. Câștigător, Leach. Tranzistoarele folosite: K170BL, BC550C, BC560C.