Noile reactoare modulare mici (SMR)

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 146 ori

De unde vor lua combustibilul nulear special (HALEU) si la ce pret ? In SUA s-a renuntat (pe moment) la aceste reactoare, din cauza costurilor. Parerea mea este ca americanii vor sa experimenteze la noi aceste reactoare, care pot fi extrem de periculoase. Si daca ar face buf ca la Cernobal, pentru americani ar fi bine pentru ca ei vor sa creeze probleme in Europa, care ii concureaza economic si posibil si militar.

La Cernavoda trag barca pe uscat, nu lucreaza in ritmul necesar. De ce au distrus fabrica de apa grea ?
Logic era sa mai construiasca una sau doua centrale CANDU, una in vestul tarii si una in Ardeal, care sa alimenteze si Moldova.

Autoritatile romane pot fi corupte cu sume mici, nu tin cu poporul. Sunt indivizi de cea mai proasta calitate. Nu am nici cea mai vaga incredere in ce spun astia care au vandut tara.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 262 ori
A fost apreciat de: 199 ori

Se reia productia de apa grea la Halanga, asa zice internetul liber. S-au inhaitat cu canadienii si fac apa grea la comun. Ontarienii au interes la centrale nucleare, sunt printre singurii care mai au in Canada, si cam 60% din energia lor electrica este nucleara. Deci, daca nu o fac romanii in mod balcanic, riscam sa fie bine. Interes este de ambele parti.

Ritmul de lucru la Cernavoda are sa fie mult mai rapid decat in perioada de trista amintire a vremurilor cu burta lipita de sira spinarii. Nu mai trebuie sa asteptam recolta record la hectar ca sa cumparam ce ne trebuie.

Legat de "cade sau nu drobul de sare", murim cu zile otraviti de mancare (alegere personala a unora) si poluare (ce darcu' faceti cu atatea masini?) si noua ne arde ca e periculos viitorul nuclear. Asa si mersul pe bicicleta e periculos, ba chiar mai periculos decat multe altele.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 172 ori

VAX scrie: Lun Mar 25, 2024 6:31 am De unde vor lua combustibilul nulear special (HALEU) si la ce pret ? In SUA s-a renuntat (pe moment) la aceste reactoare, din cauza costurilor. Parerea mea este ca americanii vor sa experimenteze la noi aceste reactoare, care pot fi extrem de periculoase. Si daca ar face buf ca la Cernobal, pentru americani ar fi bine pentru ca ei vor sa creeze probleme in Europa, care ii concureaza economic si posibil si militar.

La Cernavoda trag barca pe uscat, nu lucreaza in ritmul necesar. De ce au distrus fabrica de apa grea ?
Logic era sa mai construiasca una sau doua centrale CANDU, una in vestul tarii si una in Ardeal, care sa alimenteze si Moldova.

Autoritatile romane pot fi corupte cu sume mici, nu tin cu poporul. Sunt indivizi de cea mai proasta calitate. Nu am nici cea mai vaga incredere in ce spun astia care au vandut tara.
La ce concurează militar Europa ? Mă refer comparativ cu partenerul strategic , la săbii și praștii cu lunetă? Singura armată mai dotată este cea a Franței, in rest .....copiii ploii .Fabrica de apă grea nu mai produce pentru că stocul de apă grea la oprirea fabricii .....ajunge pentru cele două reactoare actuale cam 30 ani , pentru ce să produci dacă nu ai unde să o vinzi ???
Eu pe unde pot mă lupt cu nostalgicii comuniști, cei care încă mai visează că noi aveam industrie :D , aveam pe dracu să ne pieptene, nu produceam nimic competitiv cu ce se producea in vest , poate doar cotlet de porc și unt .
Toată lumea bate toba cu independența energetică, pe curent electric stam foarte bine , nu are cine să îl consume ! Mai ales după ce mulți bagă acum în rețea din panourile solare .
Lectură plăcută

https://www.google.com/amp/s/www.aktual ... i-azi/amp/
VAX
Membru
Membru

Germania si Italia sunt tari invinse in ww2, au guverne (marioneta) puse de americani. Germania nu are voie sa foloseasca reactoare nucleare, care oricum sunt controlate total de SUA. Sa nu faca rezerve de plutoniu.
Si Japonia este in situatia asta, nu misca in front.
Cum am spus deja de mai multe ori, in Romania ar trebui sa existe cel putin patru centrale nucleare, mai ales ca vor sa interzica centralele de apartament (pe gaz metan) si sa ne forteze sa trecem la pompe de caldura (mari consumatoare de curent electric).
Daca vom fabrica apa grea cu canadienii (ce nevoie aveam de ei la treaba asta ?), cu siguranta isi vor lua partea leului. Noi cu productia si ei cu "recoltarea". Fabricile de apa grea sunt mari consumatoare de curent electric si poluante (se lucreaza cu hidrogen sulfurat). Curentul va fi de la noi.
Nu sunt nostagic dupa comunism, dar nici dupa regimul burghezo-mosieresc. Am refuzat sa ma fac membru PCR, cand era moda asta si multi se inghesuiau pentru avantajele oferite. Erau patru milioane de membri PCR, niste jigodii. Sunt nationalist (asa ar trebui sa fie toti romanii) si adeptul regimului meritocratic. Pamantul agricol si tot ce inseamna resurse sa fie proprietatea statului (a tuturor), fiecare sa castige din ce munceste (salariati). Ca nu a avut nimeni stramosi pe vremea Big-Bang-ului, sa aiba drepturi asupra a ce a creat natura.
Vad ca unii, care au prins putina coaja sub regimul asta, se dau "de dreapta".
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Vin Mar 29, 2024 8:36 am)
Rating: 16.67%
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 31 ori

VAX scrie: Vin Mar 29, 2024 7:08 am Cum am spus deja de mai multe ori, in Romania ar trebui sa existe cel putin patru centrale nucleare ...
Când era ceva ministru V. Vozganian, s-a stabilit (cred că specialiștii) că nu este cazul să avem la Cernavodă 5 reactoare, sunt posibilități să funcționeze doar 4. Nu se întrevede pentru viitor destulă apă de Dunăre (pentru răcire ?! ). Sper să nu greșesc.
Probabil că ar fi prea scump să mai ai una de rezervă, pentru intrările în revizii și reparații.
Deci, de studiat niște locații cu apă destulă, în România.
VAX
Membru
Membru

Pe vremea lui Vozganian nu se vorbea de renuntarea la incalzirea cu centrale cu gaz metan si trecerea la pompe de caldura. Acum reactoarele nucleare sunt o necesitate.

https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... r_pto=wapp

Sper ca nu au de gand sa ne tina in frig ca in anii '80. Atunci aveam 13 grade in garsoniera (la bloc de beton).

Astia (vesticii) vor sa ne ia tot gazul, sa-l chimizeze sau pentru alte utilizari. Este vrajeala ca polueaza mai mult decat alte surse de caldura.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Sâm Mar 30, 2024 2:26 pm)
Rating: 16.67%
VAX
Membru
Membru

Desi toate reactoarele nucleare vor produce deseuri radioactive, un reactor alimentat cu toriu va produce deseuri cu viata mult mai scurta decât cele alimentate de uraniu sau plutoniu. Perioada sa de înjumatatire este de aproximativ 500 de ani, asemenea cenusei de carbune, si nu zeci de mii de ani, asa cum se întâmpla în cazul uraniului. Mai mult, toriul nu poate produce topirea sau explozia unui reactor si poate arde deseurile reactoarelor conventionale. În plus, se estimeaza ca dintr-o singura tona de toriu se poate extrage aceeasi cantitate de energie ca din doua sute de tone de uraniu, sau din 3.500.000 de tone de carbune.

Este un avantaj mare pentru tarile care au rezerve geologice mari de toriu.

https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... _hist=true
https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... _hist=true

India face cercetari serioase in domeniul reactoarelor cu toriu, pentru ca are cele mai mai mari rezerve din acest element.

https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... _hist=true.

Daca se va pune la punct reactia de fuziune controlata, atunci reactoarele cu fisiune (mai poluante) vor trece in planul al doilea.
VAX
Membru
Membru

Am citit in presa online ca Slovacia are cinci reactoare nucleare rusesti si urmeaza sa construiasca inca un reactor, de data asta cu tehnologie occidentala. Pentru reactoarele actuale ia barele de uraniu din Rusia, de asta nu poate sa fie contra Rusiei, 60% din energia electrica a Slovaciei fiind de la reactoare.
Romania are reactoare CANDU, care merg cu uraniu natural si apa grea. Uraniu am avea ceva resurse, teoretic sm putea fi independenti energetic.
Scrie răspuns