Regulator tensiune de rețea
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
- A fost apreciat de: 35 ori
În lipsă de ceva mai bun (mai prof) se poate ansambla un regulator de tensiune în jurul unui „întrerupător cu variator (pentru lustră)”. Se găsesc la prețuri reduse (cele chinezești, cca. 20 lei) și parcă nu merită să le construiești (un triac, un diac, potențiometru cu ax de plastic, etc). Eu am folosit unul care poate duce 800W (sau 6 A - cum scrie pe el) (nu l-am forțat, mai ales că nu are un radiator serios). La un redresor cu traf de 100 W, merge perfect.

- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
Un sfat:
Evitați să păstrați mult timp traful sub tensiune ,alimentat prin acest regulator, dar fără sarcină !
Apar niște artefacte pe sinusoida aia tăiată ceva de groază! Asta duce la incălzirea miezului destul de rapid (cam 1/2 ore) la un traf normal bobinat ... Cu sarcină în secundar respectivele artefacte nu mai apar....o poză pentru edificare:
Evitați să păstrați mult timp traful sub tensiune ,alimentat prin acest regulator, dar fără sarcină !
Apar niște artefacte pe sinusoida aia tăiată ceva de groază! Asta duce la incălzirea miezului destul de rapid (cam 1/2 ore) la un traf normal bobinat ... Cu sarcină în secundar respectivele artefacte nu mai apar....o poză pentru edificare:
-
Paul M
- Membru

Bine de știut.
De fapt nu e vre-o invenție. Când am avut eu nevoie de așa ceva (mai demult), n-am mai găsit. Acum se găsesc destul de ușor, și se găsesc și mai ieftine.
https://www.emag.ro/priza-electrica-cu- ... D88K9RBBM/
(Pe Hornbach am văzut păreri negative multe ... )
De fapt nu e vre-o invenție. Când am avut eu nevoie de așa ceva (mai demult), n-am mai găsit. Acum se găsesc destul de ușor, și se găsesc și mai ieftine.
https://www.emag.ro/priza-electrica-cu- ... D88K9RBBM/
(Pe Hornbach am văzut păreri negative multe ... )
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Cu sarcini inductive pot sa apara supratensiuni care sa duca la strapungerea triacului. Este bine ca in paralel cu consumatorul inductiv sa se puna un grup R-C serie, in paralel cu un varistor care sa preia varfurile de tensiune.
-
Paul M
- Membru

În scop de cunoaștere. De pe la aspiratoare. Se pare că se găsesc așa module ca piese de schimb. Desigur, pot fi folosite și la altceva.
- Fişiere ataşate
-
- Motor speed regilator.jpg (22.9 KiB) Vizualizat de 502 ori
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Regulatorul ăsta este un simplu variator pentru leton , eu am crezut ca discutam despre stabilizatoare de AC ... începând cu stabilizatoare ferorezonante ( pur electromagnetice ) pana la cele cu dubla conversie și sinteza de frecventa directă , sau cele cu autotransformator cu servomotor ( au o inerție mecanică dezastruoasă ) sau cu comutare electronica a prizelor pe un autotransformator ( in trepte 1+2+4+8+16 volți ) iar ultima varianta permite un reglaj fin a tensiunii ( +/- 230V ac ) .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
-
Paul M
- Membru

Stabilizatorul este stabilizator, regulatorul este regulator.
Stabilizatorul stabilizează, regulatorul ...
Au existat și pe la noi, acum 50-60 de ani, regulatoare manufacturate, cu autotraf, comutator și voltmetru, pentru a asigura la casa omului o funcționare cât de cât corectă a televizorului. Pe atunci tensiunea la rețea nu era garantat 220.
Ai mei au avut un stabilizator (automat deci), sovietic. Eu eram prea mic ca să știu cum funcționa. Știu că a început să se strice, curgând ceva vâscos ... (parcă era acolo un condensator imens, paralelipipedic, cred cu hârtie uleiată ...).
Ceva asemănător (dar nu prea), am găsit aici
https://rw6ase.narod.ru/index1/ist_pit/ ... aina2.html
https://rw6ase.narod.ru/index1/ist_pit/ ... na2in.djvu
Stabilizatorul stabilizează, regulatorul ...
Au existat și pe la noi, acum 50-60 de ani, regulatoare manufacturate, cu autotraf, comutator și voltmetru, pentru a asigura la casa omului o funcționare cât de cât corectă a televizorului. Pe atunci tensiunea la rețea nu era garantat 220.
Ai mei au avut un stabilizator (automat deci), sovietic. Eu eram prea mic ca să știu cum funcționa. Știu că a început să se strice, curgând ceva vâscos ... (parcă era acolo un condensator imens, paralelipipedic, cred cu hârtie uleiată ...).
Ceva asemănător (dar nu prea), am găsit aici
https://rw6ase.narod.ru/index1/ist_pit/ ... aina2.html
https://rw6ase.narod.ru/index1/ist_pit/ ... na2in.djvu
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Daca tot ati deschis discutia, as vrea sa pricep si eu cum functioneaza un stabilizator din asta cu fero-rezonanta, poate sa explice cineva? Am vazut schema agregatului sovietic, dar nu pricep cum un circuit LC poate stabiliza o tensiune alternativă, fara un reglaj extern.
- flomar60
- Moderator

- A apreciat de: 13 ori
Și încă:
- Fişiere ataşate
-
- 3.jpg (439.95 KiB) Vizualizat de 426 ori
-
- 4.jpg (417.86 KiB) Vizualizat de 426 ori
-
- 2.jpg (671.53 KiB) Vizualizat de 426 ori