De ce s-a putut si acum nu se mai poate ?

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 262 ori
A fost apreciat de: 199 ori

Dle @VAX , nu am spus ca ati turnat, nu am nici o dovada si nici altcineva nu a spus-s direct.

Ce spun eu, si au spus si altii, in 89 ne impingeam la coada pentru paine. Nu pentru muschi tiganesc sau alte raritati ale epocii. PENTRU PÂINE! Intr-o tara unde indeplineam cincinalul in 4 ani la tone de grau pe hectar.

In 75 s-a luat imprumut FMI pentru retehnologizarea industriei. A fost o idee buna. Nu mai cumpara nimeni in lume vechiturile tehnologice ale industriei de dupa razboi.

In 82 România a intrat in incapacitate de plata a imprumutului. De ce credeti?

1. S-au cumparat licente pentru produse tehnologic depasite.

2. Doar tarile africane conduse de dictatori cumparau din Romania. Vorbesc de volum serios, de miliarde de dolari, nu de mizilicuri.

Ceea ce a inceput bine (imprumut pentru RE-tehnologizare) s-a transformat intr-o foamete nationala. De ce? Pentru ca cârmaciul era un ucenic cizmar si cei din jurul lui ii cantau in struna. Nu zic ca nu erau si oameni de calitate sau care puteau, insa erau prea putini si fara curaj sa spuna ca imparatul e dezbracat.

De ce nu vindea Romania pe bani grei si seriosi produsele electronice atat de mult laudate de dvs: pentru ca noi inca fabricam 3055 cand altii produceau IGBT-uri (stiu ca nu e acelasi lucru). Noi inca produceam TTL-uri copiate cand altii schimbau versiunile de DSP-uri. Samd....

Inteleg ca e inca nevoie de 3055 sau de CMOS-uri, cu atat mai mult pentru amatori entuziasti ca dvs (bravo ca mentineti pasiunea), dar tehnologia anilor 80 din vest sau est era la un nivel mult superior a ceea ce producea Romania.

Si lucrurile ar fi continuat din ce in ce mai rau pentru industria Romaniei. Din anii 90 lantul de aprovizionare s-a schimbat. Mai putini dictatori in Africa, disparitia ca consecinta a unor embargouri. Altfel spus, dupa ce ca Romania producea produse perimate tehnologic, nici clientii traditionali nu mai erau obligati sa cumpere de la noi cand puteau cumpara din alte tari.

Acuma, cum s-a facut privatizarea, cum s-a vandut pe pret de fier vechi... Politica si politicienii, pilele si relatiile, furtul de la locul de munca, etc... Multi sunt de acuzat din fauna locala inainte sa aruncam vina pe straini.

O sa mai scriu si alta data, acum ajunge.
Mircea
Moderator
Moderator

VAX scrie: Lun Sep 15, 2025 8:07 pmUitati-va la ce spune Dan Tomozei despre industria Romaniei in anul 1989.
Eu nu am nevoie sa-mi spuna nimeni cum a fost.

M-am impins la cozi ca sa apuc mancare de baza. Am trait acea perioada. Nu conteaza ca a fost si mai bine in anii 60-70. Important e ca se mergea catre mai rau.

Dl @flomar60 spunea ca poate era mai bine la orasele mari. Nu, dle Florin, o data pe luna mergeam cu rata (1h15 in picioare, claie peste gramada) ca sa luam oua, branza, malai, faina si poate un pui de la bunicii din Merenii de Jos. Altfel, nutritia familiei era bazata pe tocanita de cartofi care nu vazuse urme de carne decat prin intetmediul unturii din porcul de Craciun care hranea pe bunici, 2 familii in Bucuresti si una in Alexandria.

Tot respectul pentru bunici, erau oameni din alta clasa, mult superioara tuturor. Niste țårani!
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 92 ori
A fost apreciat de: 84 ori

Ar fi multe de spus pe tema asta, si bune si rele, dar numai bine nu a fost.
Despre economia si industria noastra insa nu stiu ce sa zic....poate unele lucruri mergeau, dar unele mergeau si pe considerentul ca "altele n-avem" sau era productie pt. uz intern, totul era controlat global. Cand a fost libertate, multe produse ale industriei noastre erau nerentabile, mai scumpe si mai proaste decat ce era afara. Si asta nu era vina "colonistilor"...Cineva care lucra la Sidex Galati spunea ca lingourile de otel produse la noi erau mult mai scumpe decat ce vindeau de exemplu chinezii...iar celebra zicala despre graul din Baragan "granarul Europei" mi-a fost demolata de un domn care a lucrat in vremea aia in comert exterior. Zicea ca 80% din graul exportat din zona de sud il luau rusii, faceau vodca din el. Cica nu era bun pt. panificatie. In regim casnic mergea cumva, dar in regim industrial avea niste probleme de calitate. Nu stiu detalii dar omul le stia si era bine informat.
Multe fabrici produceau scump si vindeau ieftin, dar asta a mers pt. ca totul era globalizat. Cand a trebuit sa existe o corelatie intre cerere si oferta, s-a rupt filmul....
Mircea
Moderator
Moderator

Despre SIDEX stiu si eu cate ceva. Am lucrat la jumatatea anilor 90 la o firma care facea 90% din profit vanzand OB. Se şoma masiv la SIDEX, in ciuda perioadei cand se construiau vile, supermarketuri, malluri. Nu exista cerere interna cat putea produce SIDEX. Si de afara nu mai cumpara nimeni. SIDEX lucra la comanda: aduceai fier vechi si iti fabrica OB. Nu aveai fier vechi, nu vindeau OB caci nu fabricau pe stock.

Legat de pretul otelului. Din anii 2000 si pana azi, e mai ieftin in US si Canada sa cumperi otel din Turcia sau Brazilia. Asta cu transport cu tot. Si uite asa invatam despre economie si costuri de productie.

Altfel, putem sa ne inchipuim orice, faptele vorbesc. Romania nu era rentabila in anii 80. In anii 90 era "ultimul stinge lumina".

Inteleg ca e greu sa acceptam realitatea. Ne place sa ne simtim mai speciali decat suntem in anumite domenii. Si sunt multe domenii unde suntem buni si rentabili, doar ca lucrurile evolueaza sau se schimba drastic. Important e sa ne adaptam.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 146 ori

inteleg ca unii "guristi" de pe forumuri sunt de la servicii (ale noastre si externe), de asta sunt asa de inversunati contra Romaniei. Dar altii sunt pur si simplu fara minte si nepatrioti. Sa le fie de bine, de unde nu este nici Dumnezeu nu cere. Nu au din gene ce le-ar trebui. Eu sunt si putin evreu (corcitura), sunt altfel, gandesc.
admin
Administrator
Administrator
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 19 ori

Rog un moderator sa inchida topicul, pentru nostalgici exista grupuri dedicate pe retelele de socializare, nu pe forumuri tehnice.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 92 ori
A fost apreciat de: 84 ori

OK, si eu ma gandeam sa-l inchid, dar asteptam "a doua opinie".
S-a cam spus ce era de spus, il rog pe colegul @vax sa limiteze pe viitor opiniile care evident nu prea au sustinere aici. Le respectam, dar nu e musai sa le si adoptam.
Mai las cateva zile - poate isi mai ia cineva notite, apoi voi sterge discutia cu totul.
Încuiat