Amplificator de casti Audio Technica HA-5000

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Eu mi-as cumpara o scula din asta, cu FET in clasa A.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... cification
Ar fi de dorit si niste casti bune, de nivelul amplificatorului.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
carageae (Joi Aug 21, 2025 10:12 pm)
Rating: 16.67%
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Interesantă sculă, o fi și bună. Cât despre componentele utilizate, eu cred că acele fet-uri sunt de producție curentă, nu acele care au fost fabricate de Hitachi, Toshiba…dar asta putem afla eventual dacă cineva se încumetă să-și cumpere una.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Am mutat aici cele doua mesaje, e o discutie interesanta, dar diferita de TPA6120
E cam costisitoare curiozitatea si oricum nu e vorba de amplificatorul original, cu componente NOS.
Insa tot la chinezi se gaseste cablajul asta, l-am ochit si eu candva, dar nu mi-a placut ca nu dadeau valorile pieselor din schema - ulterior am vazut ca sunt scrise pe cablaj tipurile tranzistoarelor - si am zis ca parca e overkill clasa A pe casti cu atatea componente. Ulterior am construit amplificatorul J-Mo 3, single ended cu IRF510, de care sunt foarte multumit.
https://www.aliexpress.com/item/1005002408513590.html
Poate chiar voi achizitiona si eu un pcb, dar am multe pe cap, intai as vrea sa fac si eu amplificatorul cumparat de la Silicon Chip.
Are cineva schema originala a amplificatorului HA-5000 si alte detalii?
Aici pare sa fie, dar nu se discuta prea mult despre ea....
https://www.diyaudio.com/archive/blogs/ ... a5000.html
VAX
Membru
Membru

Este scump, dar este produs finit. Il pui la priza si gata, fara lipituri, fara munca la carcasa, cu alimentare la retea, cu butoane si mufe .
carageae
Mod global
Mod global

Adevarat, dar nu despre pasiunea lucrului facut cu manutele proprii vorbim noi pe aici?
Eu am rezerve mari la mosfeturi dupa ce am masurat mai multe si am observat ca un mosfet cu capacitate de intrare peste 1nF chiar limiteaza audibil audio....in partea superioara a spectrului. Si daca as face asa ceva diy, m-as asigura inainte ca am mosfeturi foarte bune....Eu am facut amplificatorul J-Mo 3 in mai multe exemplare si suna vizibil diferit IRF510 din anii 80 fata de cele produse acum. Nu e o diferenta in sensul ca nu poti trai cu astea noi, dar e mult mai mult decat pretind unii audiofili ca aud intre un cablu de 50 si unul de 500 de euro....
Aveti si alte argumente pentru care ati fi dispus sa dati banii pe schema asta? M-ati facut curios....va trebui sa finalizez si eu amplificatorul Sapphire cu bipolari, toti masurati si imperecheati la sange - beta aproape identic, sub 5% de la primul la ultimul tranzistor. Din ce am testat auditiv suna perfect, n-am avut ce-i baga de vina, mai putin faptul ca dupa ce am ascultat 3 albume complexe de jazz mi s-au infundat urechile....adevarat ca am si exagerat un pic cu volumul, ca eram incantat de sunet. Insa pe alte amplificatoare mai putin titrate nu am pătit asta....
P.S. acum m-am logat pe aliexpress pt. altceva si am vazut ca cei 469 de lei se adauga 240 transportul....cred totusi ca la 700 si ceva de lei se poate gasi ceva mult mai bun....chiar de gata.
VAX
Membru
Membru

Vedeti ca pe aliexpress acelasi produs poate fi vandut de mai multi smecheri, cu tarife la expediere diferite.

=====================
Este comod sa cumperi de gata. In ce priveste pasiunea pentru lipirea de piese pe cablaj, ma lasa rece. Daca este sa fac ceva, chiar si montaje simple, macar sa fie proiectate de mine, chestii care nu sunt de cumparat.
carageae
Mod global
Mod global

Adevarat, dar smecheriile alea se intampla de obicei la maruntisuri mici si usoare....eventual si ieftine.
Cand e vorba de un aparat cu carcasa metalica, transformator, chiar mic, lucrurile se schimba. Sunt o gramada de transformatoare pe aliexpress, cel putin cele de alimentare nu cred ca -s rele, dar la care transportul uneori e mai mult decat marfa in sine. Am cateva zeci de comenzi pe Aliexpress, nu doar electronice si stiu la ce sa ma astept.
Comod....o fi, nu zic ba, dar la banii astia se poate cumpara asa ceva:

https://www.avstore.ro/amplificatoare-c ... o-k11-r2r/
sau
https://www.avstore.ro/amplificatoare-c ... dx1-negru/

...din magazin serios, cu garantie reală.

Sunt doar doua exemple, dar nu singurele. FiiO sau Topping, SMSL si altele sunt firme chinezesti care au deja ceva renume si chiar fac lucruri de calitate. Am mai multe device-uri de la Fiio, inclusiv castile FT1, care au difuzoare clasice dintr-un fel de celuloza si suna excelent dupa parerea mea, la banii pe care-i dai. Le recomand cu caldura celor care nu vor sa investeasca mai mult de 800 de lei pentru o pereche de casti. Mie imi plac mai mult decat AKG K701.
VAX
Membru
Membru

Ce am prezentat eu este un amplificator liniar in clasa A cu tranzistoare (2SK370 la intrare - echivalent cu 2SK170), care merge cu orice sursa de semnal, iar ale dumneavoastra au si placa de sunet prin USB, sunt pline cu digitale specializate si partea de amplificare nu este descrisa integral.
carageae
Mod global
Mod global

Stiu, era doar o comparatie financiara....dar la volum mic suna bine si integratele daca sunt ce trebuie....ideea de PP pt. un amplificator de 100mW mi se pare un pic overkill....cred ca tehnologia in domeniu a depasit mult posibilitatile reale de decelare auditiva intre diferite topologii, chiar si pentru o ureche ideala...
DE exemplu amplificatorul Topping A90, varianta cu integrate, care acum a fost inlocuita cu una cu componente discrete a carei schema nu o cunosc, are in final 4 integrate TPA6120A2....in paralel, desi unul singur are performante deja de top.....dar aşa costa in jur de 2000 de lei...
La aceeasi categorie de pret e si amplificatorul Violectric, la care faceam referire tot aici pe forum in alt topic, si din cate stiu in final are 4 perechi de tranzistoare gen BD139-140 pe canal. Dar sincer, daca as avea banii aia la dispozitie, as investi mai degraba in niste casti scumpe decat intr-un amplificator cu performante supersonice....
Schema amplificatorului prezentat de dv. mi se pare foarte realizabila si in regim diy, cu conditia sa mai gasim componentele de calitatea initiala....dar evident ca daca aveti banii si va convine pretul, e mai la indemana sa luati produsul finit.
VAX
Membru
Membru

carageae scrie: Dum Aug 24, 2025 5:07 pm ....cred ca tehnologia in domeniu a depasit mult posibilitatile reale de decelare auditiva intre diferite topologii, chiar si pentru o ureche ideala...
Concluzia ar fi ca perfectionismul audiofililor este nejustificat. Vor fi nefericiti toata viata, pentru ca nu vor avea sculele ideale.

===================================
Se poate cumpara doar montajul, fara trafo, carcasa etc. Daca nu vreti sa cheltuiti in plus. Va suflecati manecile, luati dalta si ciocanul si spor la lucru.

https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Lun Aug 25, 2025 11:30 pm)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns