Ati folosit TDA2050 (si TDA 2030, TDA2040) ?

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

flomar60
Moderator
Moderator
A apreciat de: 13 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Despre TDA2040
https://www.st.com/resource/en/datasheet/cd00000130.pdf
Despre TDA2050
https://www.st.com/resource/en/datasheet/cd00000131.pdf
....și o poză cu mai multe astfel de integrate recuperate,originale și funcționale!
IMG_6330 (FILEminimizer).JPG
IMG_6330 (FILEminimizer).JPG (201.44 KiB) Vizualizat de 638 ori
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Ma intereseaza cum arata cipurile. Ardeti integratele in flacara aragazului pana se carbonizeaza plasticul si se desprinde usor. Faceti microfotografii la cineva dotat cu microscop cu camera foto digitala.
Vreau sa le compar cu cele de la clone. Daca se poate.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

A2030 a fost folosit la baleiajul pe verticala in TV color Cromatic etc si amplifica liniar 15625 Hz , semnal dinte de fierastrau .
Merge lejer peste 100KHz pe sin .
Are etajul final doar cu NPN ( cvasicomplementar ) , restul sunt cumva mai evoluate , dar suna mai prost .
Daca gasiti A2030 merita recuperate , sunt aur curat .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Vin Iul 04, 2025 2:11 pm)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

2030 suna foarte bine, vorbesc despre schema din Tehnoton RC2770. Cred ca si controlul de ton il ajuta in cazul radiocas-ului mentionat. Eu am renuntat de mult sa mai ascult amplifuri sau boxe neutre. Mi le fac pe gustul meu din punct de vedere al raspunsului.

In plus, mai orice janghina suna binisor cu o sursa de semnal decenta, cata vreme nu o distorsionezi prea mult. Acolo as imbunatati eu un sistem.

Am cateva 2050 (cumparate cand eram mai tanar). Le-as putea masura cand ajung langa un osciloscop. Adica in cam 2 saptamani. Schema din foaia de catalog.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

A2030 era folosit la baleiajul cadre, pe frecventa joasa. Au trecut 40 de ani de cand utilizam acele televizoare. Eu pastrez si acum televizorul parintilor, un Telecolor 3006, este functional.
Ma interesau circuitele TDA2050 pentru ca sunt ieftine. S-ar putea sa fie stifturi, cum zic cei mai multi, dar nu ma bazez pe vorbe, voi verifica.
Mai intai trebuie sa vad daca suporta tensiunea de alimentare din foaia de catalog. Voi pune pe alimentare (V+ si V-) rezistoare de limitarea curentului (de 10-50 ohmi) inseriate cu sigurante fuzibile (0,5-1A). Fac verificarea cu iesirea in gol. Aplic semnal la intrare si cu osciloscopul verific daca apar oscilatii la iesire. S-ar putea ca integratele respective (stifturile) sa se arda de la intrarea in oscilatie pe frecventa mare, compensarea in frecventa nefunctionand corect. Pun un rezistor de sarcina, de 50 ohmi (sau pe aproape) si studiez ce scoate (pe osciloscop). Micsorez rezistenta de sarcina etc. Daca crapa examinez cipul la microscop, sa vad in primul rand dimensiunile, dar si tranzistoarele finale. De regula pe cipuri este trecut tipul integratului.
S-ar putea ca integratele respective sa mearga bine la tensiune mica (12-15V) si ar fi bune la radiouri. La 1 leu bucata sunt bune si in loc de scobitori.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Testul dvs va fi inconcludent si inexact pentru scopul dvs.

1. Nu este important la ce tensiune rezista, ci cum se comporta in SOA. Adica, tensiunea nu e totul, trebuie coroborat cu valoatea sarcinii si curentul tras din sursa (furnizat sarcinii).

2. Testul pe o sarcina oarecare (50R si mai jos) nu va garanta ca integratul nu va oscila. Indiferent cat de nerezistiva este sarcina folosita. Un coleg de pe un forum vecin indica un test extrem in regim capacitiv. Eu propun mai jos un simplu filtru trece jos intre 1÷2kHz (ca la un sistem ieftin pe 2 cai), nu e musai sa testam la extreme caci nu suntem in mediu pro.

Cum as testa eu in sarcina:
1. Aleg o valoare de sarcina rezistiva (sau de care am), adica probabil usor inductiva.
2. Respect SOA si aleg o tensiune corespunzatoare din foaia de catalog. Sursa de tensiune e musai sa nu varieze mai mult de 5÷10% caderea de tensiune. Sa nu ne furam singuri caciula la capitolul performante integrat.
3. Ma asigur ca toate protectiile (compensarile) indicate in foaia de catalog sunt in limitele acceptabile (10÷15% variatie la valori componente).
4. Aplic semnal sinusoidal 1kHz gradual pana la clip. Este limitarea semnalului dupa cum ma astept?
5. Daca limitarea este dupa asteptari, pun un filtru trece jos cu 1mH in serie si 10uF in paralel cu sarcina aleasa. Aplic semnal sinusoidal gradual cata vreme nu am oscilatii vizibile sau consum de curent exagerat.

Apoi, testez pe toata plaja 10-20kHz ca sa vad raspunsul in banda audio. Nu testez la putere maxima la frecvente ridicate, e inutil sa stresez filtrele integratului. In fine, se poate face repede, dar nu e indicat, nici macar util.

LE: Am construit de curand un mini-amplif cu TEA2025B. Calitate eBay, 2 bucati la 1$ parca. In ciuda unei implementari ca la carte, oscila (se incalzea in gol de-ti lua pielea de pe degete). Am dublat valorile condensatoarelor in paralel cu sarcinile si s-a linistit. De ce TEA2025B? Am vrut 1W la 9V cu un clipping ca de lampa, frumos rotunjite colturile ca sa sune bine pe semnal de chitara. In final, am renuntat, nu merita efortul. Poate si pentru ca e calitate eBay.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

@VAX
Indiferent cum le veti testa, daca functioneaza bine si in utilizare reala va rog sa ne spuneti si noua sursa exacta - daca e ali sau ebay linkul exact, ca sunt multi vanzatori care vand marfa de mai multe feluri.
Daca nu, ar fi bine sa-i faceti de ras aici, sa stim si noi.
Personal m-ar interesa ceva TDA-uri din astea - am deja 2030 luate in acest scop - cu care vreau sa fac un oscilator sinusoidal amplificat la 50 hz, cu care sa alimentez prin transformator ridicator consumatori de putere relativ mica, pana in 20w. Vreau sa am o sursa de 230Vca total lipsita de distorsiuni. Voi folosi 2 sau 4 integrate in acest scop.....o recomandare pt. oscilatorul sinusoidal ar fi binevenita, dar voi deschide un topic separat pt. asta.
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Cele noi care sunt marcate “ST” mai mult ca sigur sunt fake, am și eu câteva aduse de un prieten acum vreo doi ani ca să-i repar niște boxe pc. Mi-au rămas mie, după ce am pus unele recuperate dar bune. Singurul producător de azi, pe care eu a-și încerca este UTC, cu toate ca probabil nu este 100% la fel ca cel original. Astept rezultatele dl. Vax, sa vedem ce găsește sub capsula.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Nu e scump , dar nici ieftin .
Verificati pretul .
Merita 100% , e original .
Nu exista calea de mijloc , in prezent e unica optiune .
Fişiere ataşate
format-pdf
LM 1875 data sheet.pdf
3.26 MiB - Descărcat de 31 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

OK, dar unde il gasim original? Eu mi-as lua macar unul pt. amplificatorul de bas...chiar imi placea cum suna jucaria aia...pentru studiu nici nu trebuie mai mult. Pt. ca se stricase difuzorul original am pus unul RFT de 20W si asa ramane, chiar daca am reparat si difuzorul original Ibanez....
Scrie răspuns