Câteva scheme:
https://postimg.cc/gallery/0SpQyCq
Scheme de preamplificatoare RIAA, comparate şi comentate
Moderator: hpavictor
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Adevarata problema nu consta in componentele folosite ( FET , lampi sau bipolari etc ) sau in constantele de timp ( in anumite tolerante ) , ci in acordul de impedanta intre doza + cablu de legatura si intrarea preamplificatorului .romanbun scrie: Lun Mai 26, 2025 5:23 pm Bună ziua, pentru început doresc să spun că nu sunt electronist(sau poate ultimul de aici...). Posed 1 preu pe lămpi după o schemă japoneză(SRPP), un preu complet pe trz Harman/Kardon HK-825 cu toți condensatorii schimbați cu echivalenți de foarte bună calitate și un preu Cambridge Audio 640P. Ultimul a beneficiat de înlocuiri de piese active și pasive care au DUBLAT prețul acestuia. Calitatea acustică a celor 3 preuri este în ordine descrescătoare. Acele sunete medii-înalte apreciate de posesorii de doze MC se aud...cristalin...pe preul de lămpi și cam...75% pe preul cu trz. Pe CA 640P, orișicâte modificări am făcut, deși sunetele înalte sunt BINE acolo, este o diferență; indiferent ce CI am folosit nu am ajuns din urmă pe celelalte două. CI final a fost LME49720, cu rezultate totuși bune. Alte CI, chiar mai rapide, dădeau un sunet de CD, nu de vinyl. Menționez că lanțul acustic propriu permite o asemenea comparație de ureche formată, nu cu aparate de măsură...Intrarea pe MC la preul cu lămpi s-a realizat cu transformator Lundahl și nu dintre cele mai scumpe...Doresc ca în perioada următoare...1 an...să realizez și eu câteva montaje de preu, printre care LEACH cu 2SK170BL. Cam atât am de zis din mica mea experiență...
Restul sunt misticisme haudiofile .
Intotdeauna un preamplificator realizat bine va suna bine !
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Oare ce e asa special la fet-urile astea de zgomot mic?
Eu am invatat in scoala ca daca exista cerere, oferta trebuie sa ii dea cursintr-o economie libera....chiar sunt asa de greu de produs, sau pur si simplu nu e o problema de luat in serios? Refuz sa cred ca in secolul XXI nu se mai poate produce o componenta care s-a produs cu zeci de ani in urma. Am cautat o seara intreaga si nu am gasit nimic concret, doar linkul de mai jos, firma e serioasa, am cumparat si eu si sunt foarte ok cele achizitionate, inclusiv cand a trebuit sa-mi inlocuiasca un potentiometru zdrobit de posta pt. ca a fost trimis intr-un plic cu bule.
https://www.banzaimusic.com/2SK170BL.html
Cu cine am mai discutat spune ca nici astea nu sunt ca alea vechi, cred ca ar merita totusi incercat.
In ce priveste preamplificatoarele de top, in urma unei discutii lungi cu persoana care mi-a deschis mintea in ce priveste problema zgomotelor care "blocheaza" intrarea preamplificatorului phono, recomandarea sa a fost preamplificatorul LUXMAN CL-34. Un aparat complex, dar pare sa fie intr-adevar un fel de "Swiss Army Knife" in materie de preamplificatoare phono....am inteles ca CL35, modelul urmator are si atenuator rezistiv in loc de potentiometru de volum....am studiat schema, dar pretul lui, chiar SH fiind la nord de 500 de euro, cand mai apare cate unul la vanzare, e cam prohibitiv pentru mine...Nu il vad ca pe o scula audiofila neaparat, mie mi se pare un aparat construit corect. Are si un design decent, nu e doar preu phono, e un preamplificator de linie in general. Se poate descarca schema lui de pe elektrotanya.
Eu am invatat in scoala ca daca exista cerere, oferta trebuie sa ii dea cursintr-o economie libera....chiar sunt asa de greu de produs, sau pur si simplu nu e o problema de luat in serios? Refuz sa cred ca in secolul XXI nu se mai poate produce o componenta care s-a produs cu zeci de ani in urma. Am cautat o seara intreaga si nu am gasit nimic concret, doar linkul de mai jos, firma e serioasa, am cumparat si eu si sunt foarte ok cele achizitionate, inclusiv cand a trebuit sa-mi inlocuiasca un potentiometru zdrobit de posta pt. ca a fost trimis intr-un plic cu bule.
https://www.banzaimusic.com/2SK170BL.html
Cu cine am mai discutat spune ca nici astea nu sunt ca alea vechi, cred ca ar merita totusi incercat.
In ce priveste preamplificatoarele de top, in urma unei discutii lungi cu persoana care mi-a deschis mintea in ce priveste problema zgomotelor care "blocheaza" intrarea preamplificatorului phono, recomandarea sa a fost preamplificatorul LUXMAN CL-34. Un aparat complex, dar pare sa fie intr-adevar un fel de "Swiss Army Knife" in materie de preamplificatoare phono....am inteles ca CL35, modelul urmator are si atenuator rezistiv in loc de potentiometru de volum....am studiat schema, dar pretul lui, chiar SH fiind la nord de 500 de euro, cand mai apare cate unul la vanzare, e cam prohibitiv pentru mine...Nu il vad ca pe o scula audiofila neaparat, mie mi se pare un aparat construit corect. Are si un design decent, nu e doar preu phono, e un preamplificator de linie in general. Se poate descarca schema lui de pe elektrotanya.
- hpavictor
- Moderator

Se poate trai si fara FET-uri 
- Fişiere ataşate
-
- Onkyo Integra 8057 2.jpg (170.46 KiB) Vizualizat de 771 ori
-
- Onkyo Integra 8057 1.jpg (150.36 KiB) Vizualizat de 771 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Corect !hpavictor scrie: Lun Mai 26, 2025 9:58 pm Adevarata problema nu consta in componentele folosite ( FET , lampi sau bipolari etc ) sau in constantele de timp ( in anumite tolerante ) , ci in acordul de impedanta intre doza + cablu de legatura si intrarea preamplificatorului .
Restul sunt misticisme haudiofile .
Intotdeauna un preamplificator realizat bine va suna bine !
In ce priveste 2SK170, s-au vandut la 1 leu bucata prin anii '2000, la Metrafo si la tme.eu. Cine le stia valoarea a luat cu pungile.
JFET-urile au zgomot mic daca sursa de semnal are rezistenta interna mare (de la sute de kohmi in sus). Unele JFET-uri au zgomotul comparabil cu bipolarele si la frecventa joasa (100 Hz).
Cititi aici, uitati-va si pe grafice.
https://www.interfet.com/jfet-datasheet ... -an106.pdf
- hpavictor
- Moderator

E prea puțin important ce fac FET-urile de semnal mic și de ce sau cât costau în epoca lui Dromihete , Lisimah sau Burebista .
Pur și simplu nu există în oferta distribuitorilor de componente electronice .
Pur și simplu nu există în oferta distribuitorilor de componente electronice .
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Ba e important sa stiti cum merg FET-urile si care sunt caracteristicile si avantajele lor, daca nu vreti sa fiti doar lipitori de piese pe cablaj. De asta mi-am pierdut timpul sa caut pe net nota aia de aplicatii, sa va luminez in privinta lor.hpavictor scrie: Mar Mai 27, 2025 7:05 am E prea puțin important ce fac FET-urile de semnal mic și de ce sau cât costau în epoca lui Dromihete , Lisimah sau Burebista .
Chiar daca 2SK170 nu se mai fabrica pentru ca s-a trecut la SMD-uri, cu siguranta exista SMD-uri cu aceleasi performante.
Asta este situatia, ati ratat cumpararea lor cand erau practic de pomana. Ati ratat si cumpararea de 2N5460, JFET cu canal p care merge pana la 250 MHz, practic complementar cu BF245.
- romanbun
- Membru

- A apreciat de: 4 ori
- A fost apreciat de: 5 ori
Preul pe lămpi este copie după Luxkit A505, https://elektrotanya.com/luxman_luxkit_ ... nload.html , făcut de Bunea, topologie SRPP sau nu, dacă am greșit, iertați...încă nu stăpânesc multe, am zis de la început, eu mai mult cu urechea și dacă spun ceva este după calitatea audiției, unde am experiență... Preul HK-825 este integral pe tranzistori bipolari, sincer...nu mi-ar trebui altul, ca și produs de fabrică https://elektrotanya.com/harman_kardon_ ... nload.html , iar CA640P ăsta-i https://elektrotanya.com/cambridge_audi ... nload.html - ce pot să-i reproșez, electronic, este nivelul de ieșire mic-mic-300mV . Preul cu FETuri de la Leach e gata, cu trz originali, cumpărați din Israel, de mai mulți ani, mai trebuie să îi fac o sursă BUNĂ...Propuneri? Cam atâta...deocamdată...
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
@VAX : 2N5460 nu e j-fet "depletion mode"? Chiar voiam sa va intreb la ce ati folosit asa ceva?
Probabil ca amplificator merge, dar complementar cu BF 245 nu stiu daca poate fi, sau la j-fet-uri daca unul e "enhancement mode" celalalt trebuie sa fie "depletion mode"?
Chiar nu stiu termenii in romana pt. depletion si enhancement...
Din ce stiu eu, BF245 e j-fet "normal", enhancement mode adica....poate ceva gen DN2540 merge bine impreuna cu acel 2N5460...
Probabil ca amplificator merge, dar complementar cu BF 245 nu stiu daca poate fi, sau la j-fet-uri daca unul e "enhancement mode" celalalt trebuie sa fie "depletion mode"?
Chiar nu stiu termenii in romana pt. depletion si enhancement...
Din ce stiu eu, BF245 e j-fet "normal", enhancement mode adica....poate ceva gen DN2540 merge bine impreuna cu acel 2N5460...