INLOCUIRE BEC LA PISTOL DE LIPIT ROMANESC
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Am facut aceasta modificare la doua pistoale romanesti, acum cativa ani...ambele functioneaza foarte bine si lumina de la LED e cat se poate de utila asa ca recomand. Am folosit LED-uri albe, cred ca de 8 sau 10mm, transparente.
Forum Hobby-Electronics
-
Paul M
- Membru

- A apreciat de: 0
- A fost apreciat de: 35 ori
Merge și ceva mai simplu.
Inspirație - o lampă de veghe chinezească.
Merge și cu rezistență, merge și cu două leduri, merge și cu doar o ramură, merge și cu un led (rezistă la U inv 6 V, cât este acolo, la pistol.
Schema corectată :

Inspirație - o lampă de veghe chinezească.
Merge și cu rezistență, merge și cu două leduri, merge și cu doar o ramură, merge și cu un led (rezistă la U inv 6 V, cât este acolo, la pistol.
Schema corectată :

Ultima oară modificat Sâm Sep 02, 2023 4:56 pm de către Paul M, modificat 1 dată în total.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Editati va rog schema, are 3 probleme functionale:
1. Obligatoriu trebuie o rezistenta de descarcare paralel pe condensator, de 500K...1M, altfel ramane descarcat si pisca stecherul la atingere.
2. Nu ati specificat valoarea condensatorului...la led-uri normale merge si 0.1uf dar peste 400Vcc
3. In serie cu circuitul merge si o rezistenta de 150...200 ohmi...va las placerea sa aflati ce rol are...
1. Obligatoriu trebuie o rezistenta de descarcare paralel pe condensator, de 500K...1M, altfel ramane descarcat si pisca stecherul la atingere.
2. Nu ati specificat valoarea condensatorului...la led-uri normale merge si 0.1uf dar peste 400Vcc
3. In serie cu circuitul merge si o rezistenta de 150...200 ohmi...va las placerea sa aflati ce rol are...
- carageae
- Mod global

Recomandarea mea, pentru a nu interveni in aspectul original:
1. Bec original...da, se mai gasesc si noi:
https://www.tme.eu/ro/details/lamp-e10_ ... e10-6-300/
(util si amatorilor de radio...)
2. Un bec LED excelent, eu din astea am la pistoalele mele:
https://www.tme.eu/ro/details/lled-e10_ ... ghtmaster/
Nu e foarte puternic, dar e suficient si lumina e alb-rece, mai buna decat becul original.
1. Bec original...da, se mai gasesc si noi:
https://www.tme.eu/ro/details/lamp-e10_ ... e10-6-300/
(util si amatorilor de radio...)
2. Un bec LED excelent, eu din astea am la pistoalele mele:
https://www.tme.eu/ro/details/lled-e10_ ... ghtmaster/
Nu e foarte puternic, dar e suficient si lumina e alb-rece, mai buna decat becul original.
-
Paul M
- Membru

Schema a fost redată din amintire, pentru (marea) simplitate în folosirea ledurilor în curent alternativ.
De fapt, realizarea pentru 6V trebuie făcută cu rezistență de balast.
Revenind la schemă, am demontat o altă lampă de noapte, să vedem ce e acolo :
Leduri normale (tip cireașă). Rez. bleeder (de descărcare) = 680k, rez. limitare curent 560 ohms, C = 150nF / 275 V (caramea galbenă). La becurile cu led (chinezești toate, indiferent de marcă) se folosesc caramele maro la 400 V.
Apropos de leduri de făcut lumină, sunt lanternele chinezești cu acumulator (de regulă nedemontabile) unde se folosește un led mai elaborat, cred că are și o mică oglindă, pare un mic proiector.
De fapt, realizarea pentru 6V trebuie făcută cu rezistență de balast.
Revenind la schemă, am demontat o altă lampă de noapte, să vedem ce e acolo :
Leduri normale (tip cireașă). Rez. bleeder (de descărcare) = 680k, rez. limitare curent 560 ohms, C = 150nF / 275 V (caramea galbenă). La becurile cu led (chinezești toate, indiferent de marcă) se folosesc caramele maro la 400 V.
Apropos de leduri de făcut lumină, sunt lanternele chinezești cu acumulator (de regulă nedemontabile) unde se folosește un led mai elaborat, cred că are și o mică oglindă, pare un mic proiector.
- carageae
- Mod global

Aşa da!
Daca faceti o schema dupa cele zise, trimiteti-mi mie si o inlocuiesc pe prima.
Cred ca 100 de ohmi e suficient pt. limitare, la incarcare e ok 560, dar pt. alimentarea unui led de putere e cam mult, disipa inutil.
Dar nu prea vad cum se poate include asemenea montaj in carcasa pistolului...ideea acestui topic ar fi sa ne folosim de cei 6Vca existenti pt. alimentarea becului original...schema propusa de d-l Epure se poate inghesui cumva in manerul pistolului.
Caramelele alea galbene au tendita sa isi scada capacitatea la conectarea serie, dar de nevoie merg...
EDIT: am sters schema aia incompleta, exista riscul ca cineva sa o faca fara sa mai citeasca textul si fara sa tina cont de valoarea condensatorului....daca pune unul mai mare, fara bleeder, il pisca rau si poate da vina pe noi.
Eu foloseam un asemenea montaj - ma rog, varianta descrisa de dv. mai sus, cea completa, cu bleeder si limitare de curent - pt. a incarca acumulatoare NiCd, in liceu. Le puneam seara si dimineata erau incarcate. Fiind sursa de curent cunstant, incarca bine de tot acumulatoarele de 500mAh...tineau o zi la walkman.
Baiul a fost ca odata a umblat gazda sa faca curat si si-a bagat nasul pe acolo, nu erau izolate perfect acumulatoarele....s-a curentat zdravan...putea sa iasa rau.
Pentru incepatori e de mentionat ca asemenea montaje pot fi periculoase!
O alta traznaie similara am vazut intr-un radio chinezesc, avea acumulator cu plumb, folosit si ca si condensator de filtraj. Culmea, mergea fara brum si la retea!
Baiul a fost ca dupa ce s-a dus acumulatorul, proprietarul l-a scos, fara sa mai puna ceva in loc...cand l-a pus din nou in priza.....n-a mai ramas niciun semiconductor bun pe acolo
Daca faceti o schema dupa cele zise, trimiteti-mi mie si o inlocuiesc pe prima.
Cred ca 100 de ohmi e suficient pt. limitare, la incarcare e ok 560, dar pt. alimentarea unui led de putere e cam mult, disipa inutil.
Dar nu prea vad cum se poate include asemenea montaj in carcasa pistolului...ideea acestui topic ar fi sa ne folosim de cei 6Vca existenti pt. alimentarea becului original...schema propusa de d-l Epure se poate inghesui cumva in manerul pistolului.
Caramelele alea galbene au tendita sa isi scada capacitatea la conectarea serie, dar de nevoie merg...
EDIT: am sters schema aia incompleta, exista riscul ca cineva sa o faca fara sa mai citeasca textul si fara sa tina cont de valoarea condensatorului....daca pune unul mai mare, fara bleeder, il pisca rau si poate da vina pe noi.
Eu foloseam un asemenea montaj - ma rog, varianta descrisa de dv. mai sus, cea completa, cu bleeder si limitare de curent - pt. a incarca acumulatoare NiCd, in liceu. Le puneam seara si dimineata erau incarcate. Fiind sursa de curent cunstant, incarca bine de tot acumulatoarele de 500mAh...tineau o zi la walkman.
Baiul a fost ca odata a umblat gazda sa faca curat si si-a bagat nasul pe acolo, nu erau izolate perfect acumulatoarele....s-a curentat zdravan...putea sa iasa rau.
Pentru incepatori e de mentionat ca asemenea montaje pot fi periculoase!
O alta traznaie similara am vazut intr-un radio chinezesc, avea acumulator cu plumb, folosit si ca si condensator de filtraj. Culmea, mergea fara brum si la retea!
Baiul a fost ca dupa ce s-a dus acumulatorul, proprietarul l-a scos, fara sa mai puna ceva in loc...cand l-a pus din nou in priza.....n-a mai ramas niciun semiconductor bun pe acolo
-
Paul M
- Membru

Am corectat eu.
Așa cum este, dă o lumină (de noapte) destul de chioară. Ledurile funcționează doar pe câte o semialternanță, și se vede asta.
N-aș insista în ziua de azi cu meșterit așa ceva, importantă era discuția ...
Așa cum este, dă o lumină (de noapte) destul de chioară. Ledurile funcționează doar pe câte o semialternanță, și se vede asta.
N-aș insista în ziua de azi cu meșterit așa ceva, importantă era discuția ...
- carageae
- Mod global

Perfect! Doar de dragul discutiei, se poate imbunatati schema cu cate o dioda in serie cu fiecare ramura de led-uri si un condensator de 200...500uF paralel pe fiecare ramura de LED-uri. De fapt ce e interesant la genul asta de scheme e ca se reduce tensiunea pt. un curent dat in functie de reactanta la 50 hz a condensatorului serie, si asta se poate fara disipatie termica, un rezistor cu aceiasi parametri ar fi destul de voluminos si generator de caldura.
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Cat timp se mai gasesc in magazine becuri de 6,3V, nu are rost sa treceti la LED-uri. Cumparati becuri sa aveti o suta de ani de acum inainte. Alimentarea LED-urilor este problematica, trebuie tensiune redresata si filtrata, iar spatiul disponibil este redus. Transformatorul se incinge cand lucrezi mult timp cu el si nu stiu daca electroliticul de filtraj se simte bine la temperatura aia. Vrea confort, aer conditionat. Poate ca mai bune sunt condensatoarele cu tantal solid (picatura). Obligatoriu trebuie pusa si o siguranta fuzibila.