Crossfeed

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Ce părere aveţi despre acest concept? Înainte de a comenta că e inutil, citiţi articolul de mai jos...eu am ajuns la asta in urma constatării că îmi place să ascult pe căşti de la un mixer, la care mă puteam juca şi cu panoramarea, nu doar cu balansul...chiar fără reglaje selective de frecvenţă, efectul asupra sound-stage-ului e extraordinar...
https://headwizememorial.wordpress.com/ ... crossfeed/
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Asculta asta:
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Un etaj suplimentar , plin de senzatii tari :
Fişiere ataşate
format-pdf
Xfeed.pdf
1.11 MiB - Descărcat de 38 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
carageae (Mie Sep 10, 2025 12:53 am)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Am mutat aici mesajul, sper ca nu e cu suparare....
Cochetez si folosesc crossfeed inca de acum 5 ani, deocamdata in forma pasiva....e o solutie excelenta din mai multe motive:
1. Repara unele erori de mixare de pe la inceputurile erei stereo....vezi albume de Beatles sau unele inregistrari de jazz din anii 50.
2. Rezolva "antipatia" unora pentru casti, aducand mai aproape senzatia de ascultare in casti de cea a auditiei pe boxe, fara neajunsul unei camere tratate acustic.
3. Reduce oboseala nervoasa a creierului, celebrul "sound fatigue" datorita scaderii diferentelor dintre canale.

Din pacate acest subiect nu are nici pe alte forumuri atentia cuvenita, cred ca sunt binevenite toate informatiile suplimentare pe aceasta tema....
Cunosc mai demult montajul de mai sus, nu l-am realizat, deoarece cred ca se poate mai mult. Din cate pricep eu, acest montaj, cel ucrainean, doar injecteaza frecvente joase de la un canal la altul, eu as adauga si o diafonie reglabila, independent de frecventa, care insa sa si poata fi dezactivata. Sunt si inregistrari la care crossfeed-ul pur si simplu nu e necesar, rolul lui e sa ajute si sa imbunatateasca unele lucruri, nu sa denatureze orice inregistrare.
Solutia lui Jan Meier propusa de mine in primul post exista si ca plugin software pt. foobar2000, macar ca idee o puteti instala si testa, chiar daca nu va place sa ascultati la calculator.
Am mai deschis si pe elforum un subiect pe tema asta, cu mai multe articole, nu-l gasesc acum....dar multe lucruri interesante am citit si aici:
https://diyaudioheaven.wordpress.com/tu ... crossfeed/
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
hpavictor (Mie Sep 10, 2025 11:13 pm)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global

Alte doua articole interesante:
https://headwizememorial.wordpress.com/ ... ed-filter/
https://headwizememorial.wordpress.com/ ... mplifiers/

In urma citirii lor, am realizat acest montaj, conectat intre amplificatorul de casti si HD650. La casti de impedanta mica nu are efect, valorile sunt calculate pt. aceste casti in particular:
Fişiere ataşate
crossfeed cover.jpg
crossfeed cover.jpg (69.36 KiB) Vizualizat de 509 ori
carageae
Mod global
Mod global

UN al doilea montaj pe care l-am construit, tot pasiv, e filtrul Ohman, dar eu am inlocuit rezistorul de 10k cu un semireglabil, pt. a putea ajusta si diafonia. Asta e un montaj care merge pus la intrarea amplificatorului, pt. a experimenta crossfeed si cu alte tipuri de casti, solutia de mai sus merge excelent cu HD650 si eu am mai folosit acolo si Beyerdynamic DT880 de 250 de ohmi, dar castile de 32 de ohmi anuleaza efectul acelui crossfeed si in plus mai scade si volumul.
Stiu ca nici Ohman nu e o solutie perfecta, dar deocamdata am pus in standby proiectul pt. ca am gasit satisfacatoare solutia software si pe cea pasiva de impedanta joasa.
Probabil un DSP dedicat ar fi solutia perfecta, dar nu ma pricep la asa ceva si am oarece retinere la prea multe filtre digitale in calea semnalului.
Fişiere ataşate
Ohman Crossfeed.gif
Ohman Crossfeed.gif (2.19 KiB) Vizualizat de 507 ori
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Ce sa zic, inteleg ca e pentru casti, dar marii melomani vor soundstage. Crossfeed-ul reduce acest soundstage sau il distruge. Sa obtii un soundstage adecvat (adica natural) nu e la indemana oricarui meloman care asculta muzica intr-o camera burdusita de mobila. Stiu, vorbim de casti.

N-am mentionat opinia audiofililor, sigur vor fi mai vehementi decat mine.
carageae
Mod global
Mod global

Audiofilia, cu rare exceptii, e un diagnostic. Eu nu sufar de el, sunt doar meloman.
Incercati practic, nu distruge soundstage-ul....din contră. Evident, nu cu toate setările la maxim.
Dar la audiţia pe boxe, oricum ar fi plasate si orice cameră am avea, urechea stanga aude si basul plus ceva inalte de la boxa din dreapta si reciproc. Pe casti nu exista aceasta "amestecare". Aia ar trebui să facă crossfeed-ul, în primul rând.
In plus, faptul ca uneori sunt diferente exagerate intre canale, asta oboseste creierul, in real life - pe boxe adica - nu se intampla asta.
Ani de zile am crezut ca oboseala asta se datorează doar amplificatoarelor "rapide" şi lipsite de armonici pare, e şi asta un factor, dar reducerea oboselii (eu ascult foarte multă muzică, şi ca hobby şi în interes "de serviciu") datorită crossfeed-ului e cu un ordin de mărime mai pronunţată.
Sunt totuşi şi înregistrări gândite pentru căşti sau pur si simplu mixate mai prietenos, la acelea chiar nu e necesar crossfeed-ul, de aia insist pentru posibilitatea de a-l dezactiva ca opţiune, uneori da, mai şi strică.
Sunt insa unele inregistrari de jazz, destul de multe, in care pianul e pus in stanga, trompeta sau saxofonul in dreapta şi toba pe mijloc, fiecare instrument cu microfonul lui....despre ce sound stage mai vorbim aici? Chiar dacă sună bine, o asemenea inregistrare probabil nu mai are nicio legatura cu plasarea originală a instrumentelor...
EDIT: am discutat despre asta si cu un oftalmolog, si la ochi e la fel: daca un ochi vede foarte slab, exista o limita pentru diferenta de dioptrii intre cei doi ochi, pentru ca daca se iau dupa ce arata aparatul de masura si pun o diferenta mare, asta va da dureri de cap si oboseala, eventual se pot folosi asemenea ochelari doar limitat, cand strict e nevoie de maxima acuitate vizuala. Dar nu pt. ochelari de distanta, de purtat toata ziua. Astfel, daca punem la o inregistrare pianul pe stanga si saxofonul pe dreapta, creierul va depune un efort sa reconstituie o imagine sonora normala, dar asta se face cu consum de energie nervoasa si oboseala pana la urma.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

carageae scrie: Mie Sep 10, 2025 4:25 am Audiofilia, cu rare exceptii, e un diagnostic.

Sunt de acord cu antevorbilorul, ca sa zic ca la sedintele PCR.
Daca intri pe alte forumuri, te ia durerea de cap de la prostiile pe care le sustin. Sunt galagiosi si gresivi.
carageae
Mod global
Mod global

As fi tentat sa fac montajul lui Danyuk pe o placuta de test, dar nu a specificat ce operationale a folosit si nici la ce tensiune de alimentare. Am cautat in revista, sperand sa gasesc mai multe detalii, dar si in colectia Wireless World apare doar acea pagina pusa de @hpavictor , fara alte detalii constructive. Oare ar fi ok NE5532 si +/- 12V? Sau TL072?
Scrie răspuns