Zgomotul radio

Un forum pentru radioamatori, discutii si prezentari
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Categoria - Știință popularizată

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Acesti utilizatori au apreciat autorul Paul M pentru postare (total 2):
hpavictor (Joi Noi 02, 2023 6:38 pm) • VAX (Sâm Noi 04, 2023 5:39 am)
Rating: 33.33%
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Sunt utile aceste informatii, era bine daca era dat si un pdf. Le-am salvat pe HD asa cum sunt.
Cred ca acum situatia este mult mai rea decat atunci cand au fost trasate acele grafice, de la miliardele de surse in comutatile (calculatoare, tv-uri, incarcatoare etc). Eu nu mai prind nimic pe US, in benzile de radiodifuziune, in camera, la bloc, cu antena telescopica. Am incercat cu fel de fel de radiouri (Selena, Sony, ...). Nici posturi de emisie nu mai sunt ca pe vremuri, dar intervine zgomotul de comutatie care blocheaza receptorul.
Ar trebui sa se impuna reguli severe la ecranarea a tot ce merge in comutatie, chiar daca s-ar dubla pretul surselor. Asa nu mai merge treaba, cu chinezarii peste tot.

Sunt curios cum se receptioneaza in US pe un vas aflat in mijlocul oceanului, daca se mai aud aceste baraieli, sau doar zgomotul termic si din receptor, respectiv cel atmosferic.
Paul M
Membru
Membru

De fapt se face vorbire mai mult despre despre linii de transmisii fluxuri de date.

Tot căutând pe Net, am văzut o raportare explicită a faptului că Man-made noise este mai mare decât în scripte. Presupun că s-au priceput cum să-l măsoare, este destul de pretențios ...
Și am găsit și o raportare autohtonă :

https://www.researchgate.net/publicatio ... of_Romania

Așa, în general, mi se pare mie că problema cu zgomotul ambiental nu mai prezintă mare interes.
Cât despre recepția pe vapor, ar trebui unul cu pânze. Navele sunt cotate ca medii zgomotoase ...
VAX
Membru
Membru

N-am citit ce a zis nenea de la Timisoara (trebuie sa-mi fac cont acolo), dar in principiu nu am incredere in universitarii de la noi, astia publica mascareli ca sa faca punctaj si sa puna la dosar. Nu le au cu practica, nu sunt meticulosi.

Eu vad ca nu pot sa prind nimic la radio pe US. Afara, in parc, se receptioneaza cateva posturi, dar cam anemice.
Ultima oară modificat Dum Noi 05, 2023 10:03 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
Paul M
Membru
Membru

Acolo există Download full-text PDF (free).
Mai sunt menționate încă două, pentru abonați. Nu le-am citit.
Oricum, au fost făcute deci și la noi unele măsurători (in retro), dar nedefalcate pe natura sursei lor.
VAX
Membru
Membru

Universitarul de la Timisoara a folosit un stick SDR si un laptop, asa ca nu-s serioase determinarile facute de el, a vrut sa "bage" un articol ca sa puna puncte la dosar (pentru avansare - boala de care sufera toti universitarii, pentru ca ii obliga sistemul).
Am folosit si eu stick-uri din astea (un MSI SDR si un RSP1A) si pot sa spun ca nu sunt sensibile (factor de zgomot de ordinul 18 dB) si capteaza (la greu) zgomot prin alimentarea USB din laptop .
Cred ca ar trebui alimentate separat, nu din laptop, cu sursa liniara si bine filtrata RF.
Pentru determinarea zgomotului din benzile radio mult mai potrivit ar fi un radioreceptor superhetrodina de calitate, cu factorul de zgomot < 5 dB, cu posibilitatea de intrerupere a buclei RAA (AGC) si un detector la iesire care sa masoare valoarea efectiva a tensiunii (cu circuite integrate specializate).

https://www.analog.com/media/en/trainin ... ctionI.pdf
https://www.analog.com/media/en/trainin ... tionII.pdf

===========================================

Am incercat stick-urile SDR pe mai multe laptopuri si am ajuns la concluzia ca prin alimentarea USB ajunge in stick mult zgomot de comutatie. Cel mai putin zgomotos a fost un eMachines (Acer), cu procesor Celeron, dar frama din cauza puterii de calcul scazute. Foarte zgomotos a fost un Lenovo, iar un HP Pavilion era pe aproape. Calculatoare mai bune n-am avut la dispozitie.
Intentionez sa incerc cu alimentarea dintr-o sursa liniara, insa nu stiu daca s-ar putea defecta portul USB din cauza micilor diferente de tensiune intre sursa si portul USB, de cel mult 0,1 V. Conectarea la portul USB se va face pentru masa si intrarile de date.
Ar trebui sa fie puse la vanzare surse liniare (industriale) proiectate pentru astfel de aplicatii, sau macar un filtru RF care sa fie pus intre stick si portul USB.
Ultima oară modificat Mie Noi 08, 2023 1:37 pm de către VAX, modificat 1 dată în total.
Paul M
Membru
Membru

Continuare
Imagine
Imagine
Paul M
Membru
Membru

Imagine
Imagine
Imagine
Paul M
Membru
Membru

Bazat pe datele ITU-Rec P-372, a fost elaborat de către ERC (European Radiocommunication Commitee / azi ECO) Raportul 69 din 1999, care în final prezintă situația zgomotului radio extern pentru Europa, sub forma valorilor intensității câmpului electromagnetic.
Probabil datele sunt cele din centrul Europei.
Trecerea de la valorile Fa (dB) la valorile E (dB/uVm) s-a făcut prin calcul, cu formula consacrată (antena verticală scurtă).
Calculul s-a făcut pentru banda receptorului SSB 2700 Hz (B=34 dB/Hz).
Pentru receptoare AM, bandă 9000 Hz (B=39 dB/Hz), mai trebuie adunați deci 5 dB.
Explicație : cele trei curbe dau probabilitatea de apariție a valorii En.

https://docdb.cept.org/download/2141 ( copyright )
Paul M
Membru
Membru

Bazat tot pe datele ITU-Rec P-372, situația la noi ar fi următoarea :

Imagine

Dacă la receptor comutăm lățimea benzii pe CW (de regulă B=500 kHz sau B=27 dB/Hz), puterea zgomotului extern captat se modifică cu -7 dB, sau adică se reduce cu mai mult de un punct S.
Dacă la receptor comutăm lățimea benzii pe AM (de regulă B=6,000 kHz sau B=37,8 dB/Hz), puterea zgomotului extern captat se modifică cu +3,8 dB, sau adică crește cu mai mult de jumătate punct S.
Asta în teorie.
S-metrul aparatului (unde exisă) nu este un instrument științific.
Toate postările de pe Internet, ale celor care au făcut măsurători mai noi, remarcă valori mai mari ale zgomotului extern. Aceasta, cel mai probabil, se pare datorită valorilor mai mari ale man-made noise.
Scrie răspuns