Pentru ca vine vara, utilizatorilor de Raspberry Pi 4B ce le folosesc ca desktop le recomand suplimentarea radiatorului-carcasa, care acum, la temperatura moderata de afara, poate depasi 60 de grade.
Eu am pus momentan de test un radiator mare, dintr-un amplificator audio, evident nu e nevoie de asa mare, cred ca un radiator de procesor P4 - modelele alea mai solide, de la Prescott - cu aripioarele montate vertical va face fata cu brio.
Evident, montat cu vaselina siliconica in strans contact cu radiatorul Pimoroni, cumparat de aici:
https://www.robofun.ro/racire/carcasa-r ... 4-gri.html
Se poate folosi si un mic ventilator, alimentat de la pinii GPIO cu 5V, dar eu am ajuns la Raspberry Pi tocmai cautand un calculator cu racire 100% pasiva. Nu dimensiunile m-au atras, ci racirea pasiva. Dar chiar montat intr-o carcasa suplimentara iese de marimea unui router mic...dar avand si un hdd de 2.5 si poate alt alimentator.
Racire suplimentara Raspberry Pi4
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 535 ori
- A fost apreciat de: 206 ori
Cred ca un radiator de P4 socket 478 e arhisuficient pt racire, fara partea cu ventilatorul...sunt cateva modele cu insertie de cupru, alea cred ca sunt ceva mai eficiente; posibil sa mai am cateva pe acasa dar nu am Raspberry, inca 
Forum Hobby-Electronics
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
Constat ca si la astea, ca in multe alte domenii, cel mai fain model e urmatorul...eu am modelul cu 4G Ram si 64 biti, am inteles ca a aparut deja un model cu 8G Ram, pe 32 de biti, dar cumva impartit RAM-ul cate 2 pe fiecare core, ca sa poate fi accesat integral de un sistem pe 32 de biti.
Eu am multe radiatoare din astea, le-am luat pt. proiecte cu led-uri COB, proiecte puse in standby de dezvoltarea neasteptat de rapida a becurilor cu LED...cand luasem eu radiatoarele alea, becurile cu led erau bune doar de frigider sau de pus in hol-baie.
Ventilatorul era pentru carcasa originala Pimoroni, evident ca la adaugarea de radiator mai mare nu e necesar.
Eu deja ma gandesc la un minicomputer desktop mai serios, cu o carcasa gen DVD player, cu sau fara unitate optica, dar cu un alimentator intern mai solid, un HDD sata inclus in carcasa si poate si ceva interfata audio mai calitativa - desi are iesire audio prin HDMI, difuzoarele de la TV-ul meu sunt departe de ceva decent, chiar si pt. desktop use.
Eu am multe radiatoare din astea, le-am luat pt. proiecte cu led-uri COB, proiecte puse in standby de dezvoltarea neasteptat de rapida a becurilor cu LED...cand luasem eu radiatoarele alea, becurile cu led erau bune doar de frigider sau de pus in hol-baie.
Ventilatorul era pentru carcasa originala Pimoroni, evident ca la adaugarea de radiator mai mare nu e necesar.
Eu deja ma gandesc la un minicomputer desktop mai serios, cu o carcasa gen DVD player, cu sau fara unitate optica, dar cu un alimentator intern mai solid, un HDD sata inclus in carcasa si poate si ceva interfata audio mai calitativa - desi are iesire audio prin HDMI, difuzoarele de la TV-ul meu sunt departe de ceva decent, chiar si pt. desktop use.