Amplificator cu germaniu
Moderator: hpavictor
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Am vazut si eu....tocmai am comandat ceva interesant, un preamp pe germaniu. Se pare ca chinezii au propriile tranzistoare, din anii 60,
Sunt curios in ce hal or mai fi, eu am niste ASZ18 Tungsram, noi, nelipite, evident din vremea veche. TOATE au scurt - zero ohmi - intre emitor-colector, altfel separat jonctiunile sunt ok. Daca cine mi le-a vandut nu a fost un escroc si le-a scos de pe ceva socluri - existau pe atunci si asa - atunci e de verificat orice NOS pe germaniu...
https://vi.aliexpress.com/item/10050033 ... pt=glo2vnm
Sunt curios in ce hal or mai fi, eu am niste ASZ18 Tungsram, noi, nelipite, evident din vremea veche. TOATE au scurt - zero ohmi - intre emitor-colector, altfel separat jonctiunile sunt ok. Daca cine mi le-a vandut nu a fost un escroc si le-a scos de pe ceva socluri - existau pe atunci si asa - atunci e de verificat orice NOS pe germaniu...
https://vi.aliexpress.com/item/10050033 ... pt=glo2vnm
- carageae
- Mod global

Pai cam asta se intampla cu toate ce le am - dar nu chiar scurt E-C. Ma gandesc totusi ca or fi strapunse, e scurt ca se aprinde becul inseriat cu E-C la 12V...4W si baza in aer. Daca e cineva interesat sa studieze fenomenul, donez 1-2 "cadavre" pt. autopsie...eu nu am timp de asta acum.
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Jonctiunile cu Ge au un '' defect '' , in timp pe cristal cresc mustati , iar asta inseamna orice .
Mai simplu , nu poti sa pastrezi tranzistoare cu Ge , indiferent ca sunt folosite sau nu .
Mai simplu , nu poti sa pastrezi tranzistoare cu Ge , indiferent ca sunt folosite sau nu .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

Aia stiam si eu, dar nu as fi crezut ca dintr-o cutie cu 20 de ASZ-uri Tungsram nu pot alege macar cateva...posibil sa fi fost folosite pe socluri, strapunse si vandute apoi, parca nu imi vine sa cred ca mustatile alea sa fie asa "stufoase" ca sa dea zero ohmi E-C.
- carageae
- Mod global

Rasfoind o revista franceza veche (Le Haut Parleur nr. 1420 din 1973), am dat peste doua scheme interesante cu germaniu, finali complementari....macar pentru studiu. Eu am doua asemenea perechi de finali, am si BC108B, cum e una din scheme. Se mai gasesc finalii AD161-162, va spun in privat unde.
Mie imi place schema de la Saba....dar cei care au o problema cu potentiometrele cu doua prize de loudness dar vor sa faca aceasta solutie, pot sa faca schema pickupului...nici eu nu am potentiometru original, am ceva cu 2 prize dar nu stiu cum ar trebui sa fie ele impartite.
Mie imi place schema de la Saba....dar cei care au o problema cu potentiometrele cu doua prize de loudness dar vor sa faca aceasta solutie, pot sa faca schema pickupului...nici eu nu am potentiometru original, am ceva cu 2 prize dar nu stiu cum ar trebui sa fie ele impartite.
- Fişiere ataşate
-
- Pickup Ducretet-Thomson.jpg (283.18 KiB) Vizualizat de 854 ori
-
- Final germaniu complementar SABA TG664.jpg (163.17 KiB) Vizualizat de 854 ori
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Am vazut (anul 1981) finale cu transformator la iesire la un magnetofon vechi (pe Ge), dar scula scumpa, un Philips al prof. Oliviu Gherman (mi-a fost profesor in facultate). Mergea bine, dar era greu si mai mare ca un Maiak 203.Paul M scrie: Dum Iul 27, 2025 9:53 am De la un receptor staționar, bătrân. Luat din albumul Scheme de radioreceptoare.