Amplificator cu germaniu

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
fluffy38
Moderator
Moderator
A apreciat de: 21 ori
A fost apreciat de: 31 ori

Acuma am citit topicul, eu raman la Korting-urile mele (iaca au deja peste 10 ani la mine) si merg fara probleme, chiar daca au fost construite in 1967-1968 si nu s-a schimbat nimic inauntru (recapuri si alte monstruozitati).

Acuma, deh, respect pe cei care traiesc din recap-uri si am pretentia sa-mi afirm si eu o opinie poate contrara cu a lor. Dar atata vreme cat un amplificator merge bine si suna bine nu vad nici un rost sa schimb ceva in el, indiferent de vechime.

De-a lungul anilor am facut multe comparatii de sunet intre Korting si alte hiend-uri, pe fel de fel de boxe, incepand cu T+A si terminand cu Canton, Philips sau chiar JBL de top iar amplifuri de la lampas Braun la Accuphase. Da, exista o difrenta mare intre un lampas si acest Korting in ceea ce priveste basul, e mai pregnant pe lampi insa inalte si medii,.....nu am gasit nimic peste Korting (si aici vorbim despre sunet cu corectiile in zero). Nici eu nu le-am ascultat pe toate deci afirmatia mea este o opinie personala. :) Toate comparatiile au fost facute la un volum de maxim 2x5W, asa cat este suficient intr-o camera normala.

Asta e Korting-ul...
https://www.radiomuseum.org/r/korting_t ... a_500.html
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 535 ori
A fost apreciat de: 206 ori

Eu unul m-am convins si asta pe baza amplificatoarelor construite de-a lungul anilor, de la hibride, la tuburi, germaniu si siliciu: conteaza mult si schema respectiv topologia...am intalnit amplificatoare care, desi erau laudate prin alte parti si dadeau bine pe osciloscop, parca nu erau ce trebuie pe boxe. Desigur, conteaza foarte mult si incintele dar, in cazul meu, cu Canton, nu pot sa afirm ca am fost impresionat de cele pe germaniu. Bine, nici schema abordata nu a fost cea mai buna alegere. Raman in continuare la Mini Crescendo, cel cu mosfeturi laterale si, in paralel, la cel full simetric construit recent (cel de 75W prezentat aici).
Cred ca cel mai "fair" la redare este cel full simetric, vad ca si cel mai liniar, dupa teste. Poate voi face si unul cu tuburi, in toamna, pentru niste comparatii, ramane de vazut :D
Forum Hobby-Electronics
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Majoritatea discutiilor despre amplificatoare se refera aproape exclusiv la etajul final....iar de cate ori spun ca un amplificator care place la ureche nu e nici pe departe liniar, se rade de mine....sper că nu şi aici.... 8-)
In opinia mea, etajul final, doar el trebuie sa fie cat mai liniar, insa conteaza enorm etajele de preamplificare pentru "shape"-ul pe care il va avea sunetul.
Acel Korting, laudat nu doar de @fluffy38 e cotat ca amplificator bun, dar iata cat e de "liniar":
Potentiometru de volum cu priza de loudness (ptiu-drace!), are si "nisip" in partea de intrare - acele BC-uri sunt cu siliciu nu e "full germaniu" cum zic unii purişti, are trafo defazor si condensator pe iesire....adica toate ingredientele care fac pe audiofilii cu scule de "j'de mii de euro" sa strambe din nas. Probabil si osciloscopul stramba din semnale....dar contează? Cel mai important ramane totusi sa ne placa noua cum suna...
Schema e pe elektrotanya, puteti sa o analizati si sa trageti singuri concluziile...
In ce priveste treaba cu recap-ul, da, uneori se face degeaba, dar pt. cei care au avut amplificatorul din tinerete si simt ca ceva nu mai suna cum trebuie, e vremea sa se cam schimbe tot, insa daca aparatul suna bine, sau macar multumitor, nu e nevoie sa-l repari. Atentie sporita insa la condensatoarele pe iesire, au regim greu si daca la masurare prezinta probleme de izolatie, ar trebui macar ele schimbate, pt. ca pot pune in pericol difuzoarele...
Eu in multe aparate am observat dezechilibre intre canale sau zgomot de fond care era cauzat de vreun amarat de condensator de 10uF sau pe acolo....dar nu mi-am bagat nasul decat in aparate care clar prezentau probleme de sanatate.
fluffy38
Moderator
Moderator
A apreciat de: 21 ori
A fost apreciat de: 31 ori

carageae scrie: Dum Iul 14, 2024 4:05 pm
Potentiometru de volum cu priza de loudness (ptiu-drace!),
:lol: :lol: :lol: asta a fost tare. Daca mai am de vanzare vreun potentiometru cu priza de loudness o sa scriu; Vand ptiu drace..... :lol:
carageae
Mod global
Mod global

Nah, stii bine ca eu tot adun pe ele. Prietenii stiu de ce. Acum stie toata lumea :)
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

carageae scrie: Dum Iul 14, 2024 4:05 pm Majoritatea discutiilor despre amplificatoare se refera aproape exclusiv la etajul final....iar de cate ori spun ca un amplificator care place la ureche nu e nici pe departe liniar, se rade de mine....sper că nu şi aici.... 8-)
Nici vorba ,
Fiecare comenteaza in functie de zestrea tehnica capatata in decursul vietii .
Linearitatea unui etaj final nu are legatura directa cu caracteristica de transfer amplitudine-frecventa , care nu e perceputa prea bine de urechea umana ( auzul unui tanar are neliniaritate intre 40 Hz si 7000 Hz de minim 4 dB ) .
Da , aici e de ras , din lipsa de informare .
Masuratorile care pun la grea incercare liniaritatea amplificatoarelor sunt masuratori spectrale multiton si desigur , masurarea amplitudinii si fazei armonicelor unui semnal monoton .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
fluffy38 (Lun Iul 15, 2024 11:46 am) • addybiru (Mar Iul 16, 2024 8:22 am)
Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

A mai abordat cineva ceva cu germaniu? Sau mai aveti vreo recomandare?
As incerca un mic amplificator pentru casti, asa, de amorul artei. Am amplificatoare foarte bune, dar sunt curios cum "suna" distorsiunile specifice germaniului...as aborda ceva cu transformator de iesire si un singur tranzistor in clasa A, avand in vedere ca puterea ceruta e foarte mica, dar sunt deschis la orice discutie. Daca e cazul, facem un topic nou, dar as vrea sa ramanem in acest context, adica al amplificatoarelor cu tranzistoare cu germaniu, macar, sau in special in final.
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Chiar am întâlnit așa ceva, dar nu pot exprima o opinie despre cât de Hi-Fi era. (modificare)
Fişiere ataşate
Serenada 405.jpg
Serenada 405.jpg (148.57 KiB) Vizualizat de 634 ori
Ultima oară modificat Mar Apr 22, 2025 12:36 pm de către Paul M, modificat de 2 ori în total.
carageae
Mod global
Mod global

Era frumos aparatul, pt. acei ani. Il aveti? As fi curios de datele trafului de iesire, nu apar in caietul de service....
https://rw6ase.narod.ru/index1/radiopri ... a404_1.jpg
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Eu n-am avut niciodată picap, la acela m-au uitat odată să vedem ce are ...
Dar am cartea lui Anisimov, ca să mă uit la poze :
Și am mai găsit așa :

https://forum.cxem.net/uploads/monthly_ ... 8b8e66.jpg

https://forum.cxem.net/uploads/monthly_ ... d087a6.jpg
Fişiere ataşate
Anisimov.jpg
Anisimov.jpg (84.93 KiB) Vizualizat de 695 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul Paul M pentru postare:
carageae (Joi Apr 10, 2025 7:03 pm)
Rating: 16.67%
Scrie răspuns