Ce am mai depanat ....
Moderator: hpavictor
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
Cam așa arată amplificatorul acum 
- Fişiere ataşate
-
- IMG_20251128_233634.jpg (3.01 MiB) Vizualizat de 406 ori
- VIOTUBEAMP
- Moderator

Recap
- Fişiere ataşate
-
- IMG_20251129_121849.jpg (2.53 MiB) Vizualizat de 398 ori
-
- IMG_20251129_121206.jpg (2.15 MiB) Vizualizat de 398 ori
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Eu as masura si condensatoarele alea nepolarizate de pe langa potentiometre, din corectorul de ton. Sunt fiabile, nu am gasit niciodata defecte, dar au valori destul de aiurea, uneori chiar peste 20% diferite de cea nominală.
Am si eu un A-350, nou, neatins de curent, am inceput lucrul la el, dar e tras pe dreapta de mai multi ani, din lipsa de spatiu si timp de lucru. Avea niste potentiometre blocate, le-am inlocuit, dar intre timp s-or fi gripat şi alea....tot romanesti erau, identice.
Am si eu un A-350, nou, neatins de curent, am inceput lucrul la el, dar e tras pe dreapta de mai multi ani, din lipsa de spatiu si timp de lucru. Avea niste potentiometre blocate, le-am inlocuit, dar intre timp s-or fi gripat şi alea....tot romanesti erau, identice.
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Aveti boala pe condensatoare. Toleranta de 20% la capacitatea condensatoarelor de cuplare/decuclare nu se simte in functionare. Ar avea efect la cele din corectia de ton. Nu isi pierd capacitatea, cel mult sunt din fabricatie asa (putin probabil).
La electrolitice scade capacitatea in timp (la unele - pierd electrolitul), dar trebuie verificate, nu schimbate la gramada.
La electrolitice scade capacitatea in timp (la unele - pierd electrolitul), dar trebuie verificate, nu schimbate la gramada.
- VIOTUBEAMP
- Moderator

Ce zici ? Am măsurat sau nu ,condensatorii la care te referi ?carageae scrie: Sâm Noi 29, 2025 3:09 pm Eu as masura si condensatoarele alea nepolarizate de pe langa potentiometre, din corectorul de ton. Sunt fiabile, nu am gasit niciodata defecte, dar au valori destul de aiurea, uneori chiar peste 20% diferite de cea nominală.
- carageae
- Mod global

Am zis că "aş măsura", dacă ar fi amplificatorul meu. Alea caramele de IPEE, roşii.
Cele styroflex sunt bune de obicei dar alea oricum sunt pe înalte, acolo se simt mai puţin abaterile..
@VAX: Iar vorbiţi din cărţi...fără legătură cu practica. Tot ce aţi afirmat despre ce am spus eu e cam inutil. Iată de ce:
Nu avem boală pe condensatoare...dar electroliticele dintr-un aparat construit acum aproape 50 de ani sunt de două feluri: defecte şi care urmează să se defecteze, în scurt timp. Acum 30 de ani o la o înlocuire totală a condensatoarelor electrolitice v-aş fi dat dreptate, deşi, dacă e să comparăm electroliticele de IPRS cu condensatoarele BUNE de azi, chiar merită efortul! Se pare că şi ce au fost bune cândva, mai sunt bune doar în aparatele care nu au fost abandonate ani de zile. Se pare că aşa e şi la unele tranzistoare cu germaniu, încă nu am probat, dar datele practice cam asta îmi arată. E mai ieftin şi practic să schimbi totul odată, decât să stai lunar cu letconul în amplificator...la câtă practică are, @VIOTUBEAMP ştie cu siguranţă ce spun...
Eu am spus clar că e vorba de condensatoarele din corectorul de ton şi da, nu-şi schimbă valoarea, dar cel puţin acolo 20% e inacceptabil. Şi mai ales dacă amplificatorul e construit mai pe la finalul anilor 90, e FOARTE probabil să aibă valori aiurea. Depinde şi ce muzică ascultă fiecare, dezechiibrele alea nu se aud direct, dar se schimbă sound-stage-ul la reglaj chiar fin, dacă nu sunt egale condensatoarele din corector. Dar asta nu se observă decât pe pasaje muzicale complexe, cu multe instrumente. La muzica pop-rock nu e mare tragedie dacă toba sau chitara se aud un pic mai la stânga decât în original....
Am întalnit şi caramele din alea de IPEE bune, nu-s toate devalorizate, iar cele cilindrice gri cred că au fost cele mai bune condensatoare nepolarizate româneşti pentru audio.
@VIOTUBEAMP: De aia am spus ca "aş măsura...." şi nu am întrebat de ce pe alea nu le-ai schimbat. Dacă măsoară bine, alea mai pot sta acolo mult şi bine.
Cele styroflex sunt bune de obicei dar alea oricum sunt pe înalte, acolo se simt mai puţin abaterile..
@VAX: Iar vorbiţi din cărţi...fără legătură cu practica. Tot ce aţi afirmat despre ce am spus eu e cam inutil. Iată de ce:
Nu avem boală pe condensatoare...dar electroliticele dintr-un aparat construit acum aproape 50 de ani sunt de două feluri: defecte şi care urmează să se defecteze, în scurt timp. Acum 30 de ani o la o înlocuire totală a condensatoarelor electrolitice v-aş fi dat dreptate, deşi, dacă e să comparăm electroliticele de IPRS cu condensatoarele BUNE de azi, chiar merită efortul! Se pare că şi ce au fost bune cândva, mai sunt bune doar în aparatele care nu au fost abandonate ani de zile. Se pare că aşa e şi la unele tranzistoare cu germaniu, încă nu am probat, dar datele practice cam asta îmi arată. E mai ieftin şi practic să schimbi totul odată, decât să stai lunar cu letconul în amplificator...la câtă practică are, @VIOTUBEAMP ştie cu siguranţă ce spun...
Eu am spus clar că e vorba de condensatoarele din corectorul de ton şi da, nu-şi schimbă valoarea, dar cel puţin acolo 20% e inacceptabil. Şi mai ales dacă amplificatorul e construit mai pe la finalul anilor 90, e FOARTE probabil să aibă valori aiurea. Depinde şi ce muzică ascultă fiecare, dezechiibrele alea nu se aud direct, dar se schimbă sound-stage-ul la reglaj chiar fin, dacă nu sunt egale condensatoarele din corector. Dar asta nu se observă decât pe pasaje muzicale complexe, cu multe instrumente. La muzica pop-rock nu e mare tragedie dacă toba sau chitara se aud un pic mai la stânga decât în original....
Am întalnit şi caramele din alea de IPEE bune, nu-s toate devalorizate, iar cele cilindrice gri cred că au fost cele mai bune condensatoare nepolarizate româneşti pentru audio.
@VIOTUBEAMP: De aia am spus ca "aş măsura...." şi nu am întrebat de ce pe alea nu le-ai schimbat. Dacă măsoară bine, alea mai pot sta acolo mult şi bine.
- VIOTUBEAMP
- Moderator

Astea sunt pe drum ,pentru A350
- Fişiere ataşate
-
- IMG_20251130_234020.jpg (113.03 KiB) Vizualizat de 340 ori
-
- IMG_20251130_233940.jpg (111.37 KiB) Vizualizat de 340 ori
-
- Screenshot_20251130_233739.jpg (222.75 KiB) Vizualizat de 340 ori
-
- Screenshot_20251130_233726.jpg (208.71 KiB) Vizualizat de 340 ori
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
- carageae (Lun Dec 01, 2025 6:14 am)
- Rating: 16.67%
- carageae
- Mod global

Nu-s cam overkill finalii ăia? Sau schimbi şi transformatorul de alimentare?
Sunt curios ce vei face pana la urma, credeam ca vei restaura schema originala cu piese actuale, acum am citit mai cu atentie si inteleg ca doar carcasa si probabil preamplificatorul RIAA mai raman originale....
Sunt curios ce vei face pana la urma, credeam ca vei restaura schema originala cu piese actuale, acum am citit mai cu atentie si inteleg ca doar carcasa si probabil preamplificatorul RIAA mai raman originale....
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Nu vad de ce condensatoarele cu poliester metalizat s-ar devaloriza in timp.carageae scrie: Dum Noi 30, 2025 10:48 pm
In ce priveste electroliticele vechi, aveau electrolit anorganic, iar cele noi au electrolit organic, volatil daca sunt incinse si nu sunt bine etansate. Cele cu electrolit organic au rezistenta serie mai mica si sunt mai bune la mersul in comutatie. Unele sunt stifturi, mor repede.