Crossfeed
Moderator: hpavictor
- hpavictor
- Moderator
- A apreciat de: 483 ori
- A fost apreciat de: 496 ori
Nu lămurește mai nimic , dar e clar ca hi-fi și echipamentele de studio sunt complet diferite .:
https://audioxpress.com/article/fresh-f ... ier-system
https://audioxpress.com/article/fresh-f ... ier-system
- Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- Mircea
- Moderator
- A apreciat de: 262 ori
- A fost apreciat de: 199 ori
Sa fim onesti, exista tot felul de scule, unele super-utile unora, altora complet inutile. Macar aici sa fim de acord, sa nu para ca ne certam.
Ce ma intreb eu este: ce muzica prezinta acea separare deranjanta cat sa vrem sa mutam sunetul intre canale? Jazz, muzica din anii 50-60 cu mixare inexistenta? Si de ce deranjeaza? Desigur, separarea poate fi deranjanta cand asculti la nivel de nota, fiecare ureche cu instrumentul ei.
Altfel, cata vreme exista un switch care poate invalida functia de crossfeed, apoi nu face chiar asa de rau.
PS: Ascult muzica cu trupe de 2-3 chitaristi. Este interesant efectul de solo sau vreun riff mai special intre 2 chitaristi, cum alterneaza intre ei si e fiecare pe canalul lui. Sau o baterie in stil galopant, cum se plimba dintr-o parte in alta, adaugand o imagine spatiala muzicii.
Ce ma intreb eu este: ce muzica prezinta acea separare deranjanta cat sa vrem sa mutam sunetul intre canale? Jazz, muzica din anii 50-60 cu mixare inexistenta? Si de ce deranjeaza? Desigur, separarea poate fi deranjanta cand asculti la nivel de nota, fiecare ureche cu instrumentul ei.
Altfel, cata vreme exista un switch care poate invalida functia de crossfeed, apoi nu face chiar asa de rau.
PS: Ascult muzica cu trupe de 2-3 chitaristi. Este interesant efectul de solo sau vreun riff mai special intre 2 chitaristi, cum alterneaza intre ei si e fiecare pe canalul lui. Sau o baterie in stil galopant, cum se plimba dintr-o parte in alta, adaugand o imagine spatiala muzicii.
- carageae
- Mod global
- A apreciat de: 92 ori
- A fost apreciat de: 84 ori
@hpavictor: Multumesc pt. link, sincer, ma asteptam sa fie ceva mai elaborat, si poate ca e, poate ca schema prezentata noua e doar ca idee....
Da, chiar si in domeniul Hi-Fi sunt abordari diferite, uneori vrem un amplificator super detaliat, alteori vrem ceva care sa sune placut si sa ne bucuram de muzica pe care o ascultam.
Insa si in domeniul pro-audio - in special la partea de mixaj, o solutie de simulare a boxelor pe casti e salutara, imi amintesc ca un coleg care avea un mic studio acasa a avut de multe ori probleme cu vecinii ca dadea pe boxe sa vada daca piesa tocmai terminata semana cu ce lucrase el in casti. Chiar si la un volum moderat si pt. scurt timp, sa dai drumul la muzica pe la 2 noaptea nu prea e ok...pana la urma s-a mutat in Timisoara si ca sa nu mai fie probleme a cumparat doua apartamente suprapuse si asezate la un colt de bloc. Dar cati isi permit sau au sansa de a gasi asa ceva?
Cu ani in urma imi cumpăram o jucărie din asta, care promitea sa simuleze in casti diferite tipuri de boxe si camere de auditie. E o scula desteapta, cel putin ca intentie, din pacate driverele erau limitate la windows 7 si nu am reusit sa instalez aplicatia pe W10. Orice tentativa se solda cu blocarea sistemului, nici macar nu puteam sa ajung la modul acela de compatibilitate. Pana la urma am dat-o unui coleg care voia un "potentiometru" comod la casti pt. un CD player cu iesire fixa. Aia se facea hardware si amplificatorul era suficient de bun pt. casti de impedanta sub 100 de ohmi.
https://focusrite.com/products/vrm-box
Probabil ca mixerele digitale moderne incorporeaza azi asa ceva, nu stiu, nu sunt chiar asa de "pro" ca sa imi permit ultima tehnologie in domeniu.
@Mircea: Ma asteptam sa va convinga cat de cat pluginul de foobar, dar va recomand si schema Ohmann pusa de mine, e usor de facut, eu am asamblat-o intr-o cutie metalica de mentosane. In loc de 10K am pus un semireglabil, puteti incerca cu unul de 22K, deschis la maxim sigur nu va afecta simtitor diafonia....
Sa ne intelegem: crossfeed-ul trebuie sa fie un condiment, nu un ingredient...ca unora le place mancarea exagerat de picantă e altă discuţie....
Vad ca in linkul pus de @hpavictor pare sa fie folosita varianta lui Merlin (cred ca e vorba de Merlin Blencowe), nu stim exact fără niste valori pe schemă, dar structura aia e. Mie nu mi-a placut, accentueaza basul mai sus decat imi place mie, adica peste 100 Hz, solourile de bas aveau de suferit, dar nici nu am testat prea mult, cu condensatoare mai mici, poate cu 100nF face ce trebuie.
Da, chiar si in domeniul Hi-Fi sunt abordari diferite, uneori vrem un amplificator super detaliat, alteori vrem ceva care sa sune placut si sa ne bucuram de muzica pe care o ascultam.
Insa si in domeniul pro-audio - in special la partea de mixaj, o solutie de simulare a boxelor pe casti e salutara, imi amintesc ca un coleg care avea un mic studio acasa a avut de multe ori probleme cu vecinii ca dadea pe boxe sa vada daca piesa tocmai terminata semana cu ce lucrase el in casti. Chiar si la un volum moderat si pt. scurt timp, sa dai drumul la muzica pe la 2 noaptea nu prea e ok...pana la urma s-a mutat in Timisoara si ca sa nu mai fie probleme a cumparat doua apartamente suprapuse si asezate la un colt de bloc. Dar cati isi permit sau au sansa de a gasi asa ceva?
Cu ani in urma imi cumpăram o jucărie din asta, care promitea sa simuleze in casti diferite tipuri de boxe si camere de auditie. E o scula desteapta, cel putin ca intentie, din pacate driverele erau limitate la windows 7 si nu am reusit sa instalez aplicatia pe W10. Orice tentativa se solda cu blocarea sistemului, nici macar nu puteam sa ajung la modul acela de compatibilitate. Pana la urma am dat-o unui coleg care voia un "potentiometru" comod la casti pt. un CD player cu iesire fixa. Aia se facea hardware si amplificatorul era suficient de bun pt. casti de impedanta sub 100 de ohmi.
https://focusrite.com/products/vrm-box
Probabil ca mixerele digitale moderne incorporeaza azi asa ceva, nu stiu, nu sunt chiar asa de "pro" ca sa imi permit ultima tehnologie in domeniu.
@Mircea: Ma asteptam sa va convinga cat de cat pluginul de foobar, dar va recomand si schema Ohmann pusa de mine, e usor de facut, eu am asamblat-o intr-o cutie metalica de mentosane. In loc de 10K am pus un semireglabil, puteti incerca cu unul de 22K, deschis la maxim sigur nu va afecta simtitor diafonia....
Sa ne intelegem: crossfeed-ul trebuie sa fie un condiment, nu un ingredient...ca unora le place mancarea exagerat de picantă e altă discuţie....
Vad ca in linkul pus de @hpavictor pare sa fie folosita varianta lui Merlin (cred ca e vorba de Merlin Blencowe), nu stim exact fără niste valori pe schemă, dar structura aia e. Mie nu mi-a placut, accentueaza basul mai sus decat imi place mie, adica peste 100 Hz, solourile de bas aveau de suferit, dar nici nu am testat prea mult, cu condensatoare mai mici, poate cu 100nF face ce trebuie.
- Fişiere ataşate
-
- comparatie crossfeed SPL-Merlin.jpg (181.72 KiB) Vizualizat de 122 ori
-
- Merlin crossfeed.gif (20.78 KiB) Vizualizat de 123 ori
-
- Ohman Crossfeed.gif (2.19 KiB) Vizualizat de 123 ori
- carageae
- Mod global
A: Raspund cu o intrebare: cand ati ascultat ultima data mai mult de 4-5 ore jazz din anii 50, sa zicem vreo 7-8 albume dintr-un foc? La volum mic spre moderat, nu despre "tare" vorbim acum. Daca nu ati facut asta pana acum, incercati, cu si fara crossfeed. Eu de multe ori nu ascult muzica sa treaca timpul, ci muzica face parte din timpul meu...Mircea scrie: Lun Sep 15, 2025 4:26 am A. Ce ma intreb eu este: ce muzica prezinta acea separare deranjanta cat sa vrem sa mutam sunetul intre canale? Jazz, muzica din anii 50-60 cu mixare inexistenta? Si de ce deranjeaza?
B. Altfel, cata vreme exista un switch care poate invalida functia de crossfeed, apoi nu face chiar asa de rau.
C. Ascult muzica cu trupe de 2-3 chitaristi. Este interesant efectul de solo sau vreun riff mai special intre 2 chitaristi, cum alterneaza intre ei si e fiecare pe canalul lui. Sau o baterie in stil galopant, cum se plimba dintr-o parte in alta, adaugand o imagine spatiala muzicii.
B: Perfect de acord, am spus-o si eu. E mai complicat cu switch-ul, nu e destul sa pui in scurt filtrele, trebuie sa si asiguri separarea.
completa a canalelor. Dar niste relee cvadruple - in cazul meu - vor rezolva problema.
C: Nu despre asemenea alterare ar trebui sa fie vorba, chiar am reascultat albumul "Friday Night in San Francisco", un excelent album live, aveam in minte varianta auzita live luna trecuta la Tg. Mures - da, am avut sansa sa-l aud si vad live pe Al di Meola... - şi cu crossfeed la 30% am putut recunoaste ca Al di Meola si McLaughlin sunt in laterale si Paco era la mijloc. Ma rog, stiam despre asta pt. ca am si citit despre rivalitatea celor doi "extremişti", dar nu a fost afectat acel dialog. Voi pune la sectiunea de muzica inregistrarea concertului la care am participat, cei de la Radio Mures au filmat tot ce s-a intamplat la acel festival.
- Mircea
- Moderator
- A apreciat de: 262 ori
- A fost apreciat de: 199 ori
Friday night... este o referinta pentru mine, o inregistrare superba a unor interpretari exceptionale.
Uite ca am sa vad in Foobar daca imi mai place cu un pic de crossfeed. Nu stiam cum sunt chitarile plasate, multumesc pentru pont.
Eu nu ascult muzica din anii 50, indiferent de stil, caci calitatea este execrabila. Si exista tone de muzica clasica pe care as vrea sa o ascult, dar fie e cu sunet infundat, fie amplitudinea este variabila, fie se aud zeci de oameni tusind sau sunetul este pur si dimplu spart. Spre anii 60 incep sa apara inregistrari mai bune calitativ.
Ca jazz, prefer pe ala simplu: voce, pian si un contrabas. Aici nu conteaza decat sa nu sune distorsionat si sa aiba un pic de soundstage (vocea in fata instrumentelor).
Uite ca am sa vad in Foobar daca imi mai place cu un pic de crossfeed. Nu stiam cum sunt chitarile plasate, multumesc pentru pont.
Eu nu ascult muzica din anii 50, indiferent de stil, caci calitatea este execrabila. Si exista tone de muzica clasica pe care as vrea sa o ascult, dar fie e cu sunet infundat, fie amplitudinea este variabila, fie se aud zeci de oameni tusind sau sunetul este pur si dimplu spart. Spre anii 60 incep sa apara inregistrari mai bune calitativ.
Ca jazz, prefer pe ala simplu: voce, pian si un contrabas. Aici nu conteaza decat sa nu sune distorsionat si sa aiba un pic de soundstage (vocea in fata instrumentelor).
- carageae
- Mod global
Informatia pusa de mine in postarea precedenta e inexacta si incompleta, citisem despre asta intr-un material despre Chick Corea, unul din cei mai mari muzicieni de jazz din toate timpurile, pentru care Al di Meola a parasit facultatea de muzica - si nu oricare, Berklee e una din cele mai bune scoli de jazz din lume - si la 19 ani a mers in turneu cu Chick. Distributia "pe laterale" se referea la a doua piesa de pe album, cea compusa de C. Corea.
Iata distributia completa pentru acest album, care in anii 90 mi-a innebunit colegii de facultate, doi din ei s-au apucat sa faca Mediteranean Sundance si in pauze numai asta zdranganeau.
https://archive.org/details/FriNightInSanFranSide1/FriNightInSanFranSide2.mp3
Acest material exista si ca partitura, scrisa detaliat, pe note. Sunt muzicieni adevarati acolo, nu lautari - chiar daca am mai vorbit despre cantatul pe note vs dupa ureche.
Iata distributia completa pentru acest album, care in anii 90 mi-a innebunit colegii de facultate, doi din ei s-au apucat sa faca Mediteranean Sundance si in pauze numai asta zdranganeau.
https://archive.org/details/FriNightInSanFranSide1/FriNightInSanFranSide2.mp3
Acest material exista si ca partitura, scrisa detaliat, pe note. Sunt muzicieni adevarati acolo, nu lautari - chiar daca am mai vorbit despre cantatul pe note vs dupa ureche.
- carageae
- Mod global
Citind discutia de aici, ma bate gandul sa fac un montaj la care printr-o mufa DIN sa pun mai multe variante de filtre pasive, cei 5 pini ai unei mufe DIN obisnuite permit conexiunea de in-out si un pin de GND.
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ed.409804/
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ed.409804/