Cum dimensionam condesatoarele electrolitice destinate unei surse de alimentare

Discutii despre realizarea surselor de alimentare pentru amplificatoarele audio

Moderator: hpavictor

Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

A 3-a varianta a fost intentia mea. A fost si o alegere de spatiu. Aveam deja schita asta, dar e bine sa fie popularizata. Multumesc.

Insa, acum tind sa cred ca varianta din centru e mai buna. Practic, asa cum orice decuplare de opamp (de exemplu) se face trecand prin pinii condensatorului inainte sa ajungi la pinii opampului, nu sunt sigur ca zgomotul redresarii nu e direct transmis la sarcina in varianta 3.

D-asta si intrebarea mea dupa PCB-ul postat.

Poate gresesc, insa eu inteleg ca nu se ia masa pentru amplif din punctul unde ai venit cu masa de la traf. Nu discut ground lift. D-aia, pe PCB-ul cu masa bucla inchisa, alimentarea amplifului se ia din punctul diametral opus conexiunii de masa de la traf. Este corect? Asta voia sa lamureasca mesajul meu din 24 Noiembrie 2020.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Vin Ian 15, 2021 5:49 pm)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Da , ai intuit exact răspunsul corect .
Bănuiesc că ai remarcat grupul dioda-rezistenta pe modul comun , ca filtru activ pentru creșterea rejecției la nivele mici de consum ale amplificatorului din exemplul de mai sus ... valorile rezistentelor trebuie corelate cu valoarea curentul de repaus ( primii wați in clasa A ) pentru eficiență maximă a filtrului ...
Desigur , nu trebuie să excludem posibilitatea păstrării soluției inițiale pe treapta întâi de filtrare de tip CRC !
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Vin Ian 15, 2021 6:03 pm)
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator

Sincer, nu remarcasem varianta cu diodele antiparalel. Multumesc pentru atentionare.
hpavictor (Vin Ian 15, 2021 7:46 pm)
hpavictor
Moderator
Moderator

Probabil că este un capitol încheiat în domeniul surselor de alimentare , am " vărsat din casa " tot ceea ce cunosc în acest domeniu .
Vă invit 😜 să continuați acest subiect ...
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Interesant la Farnell :
Fişiere ataşate
format-pdf
1749012.pdf
235.64 KiB - Descărcat de 178 ori

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Eu pun condensatoare de filtraj cu capacitatea cat mai mare posibil si sursa cu trafo este in cutie separata de amplificator. Cu lampi nu ma joc la puteri mari (nu sunt chitarist), amplificatoarele in clasa A cu EL84, ECL82 sau ECL86 sunt suficiente pentru auditii in camera. Am cateva recuperate din magnetofoane vechi, casate in anii '90 pe la unitatile de invatamant (scoli generale etc).

N-am inteles ca e aia "murdarire a masei" cand maresti condensatoarele de filtraj.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

hpavictor scrie: Mie Noi 25, 2020 12:58 am
Cumva , fix aceeași atitudine a avut-o un giga-tera-ultra -mega-supra administrator al unui forum nefrecventabil de către mine , care era supărat foc că nu am explicat ce și cum e treaba cu circuitul de încărcare și circuitul de descărcare ... chiar dacă desenul e mura-n gură ...

===============================================================

Va referiti cumva la Elforum, unde unii moderatori sunt fara studii superioare in domeniul electronicii ?

"validae
Lacatus mecanic pe diploma, electromecanic în domeniul feroviar în realitate.De fapt repar cam orice se poate..
Editat Iulie 8, 2020 de validae"

"yo9hrb
Inginer sudor. De vreo 20 de ani stresez lumea. Adica sunt inspector.
N-am nici cea mai mica legatura cu electronica."

Asa au declarat pe forum, nu am pus de la mine.

N-as fi adus vorba, dar pe mine m-au scos de pe forum pentru ca ii enervau simularile de tip SPICE, cu care am incercat sa explic unele aspecte de la functionarea oscilatoarelor cu stabilizarea amplitudinii cu circuite de RAA (AGC).
Mircea
Moderator
Moderator

VAX scrie: Lun Iun 28, 2021 3:08 pm N-am inteles ca e aia "murdarire a masei" cand maresti condensatoarele de filtraj.
Nu vreti sa asigurati circuit de masa unui etaj de mica putere prin traseul de masa al circuitului de mare putere, adica pe unde trec curenti importanti.

Despre ground loop, in fine, ceva explicatii de acolo arata cum ajung mV in etajele de amplificare mare si auzim brum.

http://hifisonix.com/wordpress/wp-conte ... -Loops.pdf

Despre "plecarea" dvs de pe forumul vecin, prea ati "pus suflet" sa raspundeti tuturor, daca intelegeti ce spun. Sa nu aducem aici energia negativa de acolo.
addybiru (Mar Iun 29, 2021 6:44 am)
Scrie răspuns