La preul de doza magnetica din A350 ceea ce este valoros este schema. Cablajul functioneaza ok dar ar putea fi facut mai mic (si mai bun). Trebuie inlocuite nu doar componentele pasive ci si tranzistorii cu altii de zgomot mult mai mic si beta mare (selectati manual pt zgomot minim si apoi imperechiati), si in functie de cei noi folositi este posibil sa trebuiasca modificate usor si niste rezistente pt a obtine sunetul optim.
De asemenea se mai pot adauga cativa conzi mici si 2 snubbere pt curatarea suplimentara a alimentarii. Eventual se poate inlocui stabilizarea cu zennere cu alta mai sofisticata.
Musai necesita o sursa de alimentare separata, foarte bine filtrata.
Daca se face si o adaptare comutabila a dozei trebuie comutator de foarte buna calitate.
Din cate tin minte cablajul original trebuie tratat cu mare grija, se cam exfolia.
Cam asta inteleg eu prin "bibilit"...
Merita efortul si costurile (surprinzator de mari) ? Asta decide fiecare.
In orice caz cele scrise mai sus nu au sens daca se are in vedere un sunet la calitatea unui A350 (original) si boxe de Kashtan.
Despre RIAA pe lămpi şi nu numai...
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 513 ori
- A fost apreciat de: 506 ori
Sa trecem la lucruri serioase , desi pentru mine e absolut clar ca aici stric orzul pe gaste , fara intentia de a jigni pe cineva :
- Fişiere ataşate
- Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
OK, asumandu-mi pozitia "gâştelor" din proverbul de mai sus...întreb şi eu: cât poate scoate semnal-zgomot un pickup din alea ce arată ca un dispozitiv perpetuum mobile SF? Chiar are rost atâta risipă de tehnologie? Întreb despre semnal zgomot pentru că precizia respectării unei curbe RIAA cât mai exacte nu cred că ţine de tipul de semiconductor folosit, ci de calitatea schemei şi a componentelor pasive folosite, indiferent că e o bucla de reacţie neliniară sau corecţie pasivă cu două etaje succesive...
Întreb de valori măsurate efectiv, nu date din prospecte pe care le pot găsi şi eu pe google...însa de când cu Maudio 24/96, probabil prima placă audio bună din categoria "prosummer" nu mai cred în specificaţii de genul -94 dB pe hârtie şi maxim -84 dB măsurat cu intrarea plăcii în scurt. Acum cine ştie ce înseamnă asta, e ok şi 80 dB pentru puteri "casnice", dar când dai banii pe un produs care pretinde peste 90 dB, mi se pare cam minciunică să primeşti ceva care pe niciun calculator nu atinge acea valoare - am încercat inclusiv pe o placă de bază alimentată dintr-o sursă liniară, ce era mai mare şi mai grea decât tot PC-ul...nu am avut nici macar 2-3 dB în plus, doar forma zgomotului măsurat şi amplificat cu 80 dB era un pic mai "domoală".
Intreb daca are rost nu din perspectiva banilor, e clar că dacă sunt ciocoflenderi care dau 2000 de euro pe un cablu există clienţi pentru o soluţie tehnică ultra-sofisticată....însă cred că de faţă sunt electronişti şi nu audiofili (în sensul rău...patologic). O chestie care mie mi se pare de bun simţ logic, a propos de preampurile pe lămpi, e comportamentul mai bun al lămpilor la semnalele de valoare mare date de pocnituri, moment în care semiconductoarele dau distorsiuni neasteptate în timp ce lampa e mult mai tolerantă...cel puţin aşa susţine un amic cu care am discutat acum câteva luni.
Eu nu sunt croit pe a face bani pe seama ignoranţei sau snobismului, vreau să mă conving eu despre anumite lucruri...şi dacă am mai vândut sau vând câte ceva, o fac nu din interes comercial, ci pentru auto-susţinere...nu îmi permit să fac atâtea experimente pe seama bugetului familial...
Întreb de valori măsurate efectiv, nu date din prospecte pe care le pot găsi şi eu pe google...însa de când cu Maudio 24/96, probabil prima placă audio bună din categoria "prosummer" nu mai cred în specificaţii de genul -94 dB pe hârtie şi maxim -84 dB măsurat cu intrarea plăcii în scurt. Acum cine ştie ce înseamnă asta, e ok şi 80 dB pentru puteri "casnice", dar când dai banii pe un produs care pretinde peste 90 dB, mi se pare cam minciunică să primeşti ceva care pe niciun calculator nu atinge acea valoare - am încercat inclusiv pe o placă de bază alimentată dintr-o sursă liniară, ce era mai mare şi mai grea decât tot PC-ul...nu am avut nici macar 2-3 dB în plus, doar forma zgomotului măsurat şi amplificat cu 80 dB era un pic mai "domoală".
Intreb daca are rost nu din perspectiva banilor, e clar că dacă sunt ciocoflenderi care dau 2000 de euro pe un cablu există clienţi pentru o soluţie tehnică ultra-sofisticată....însă cred că de faţă sunt electronişti şi nu audiofili (în sensul rău...patologic). O chestie care mie mi se pare de bun simţ logic, a propos de preampurile pe lămpi, e comportamentul mai bun al lămpilor la semnalele de valoare mare date de pocnituri, moment în care semiconductoarele dau distorsiuni neasteptate în timp ce lampa e mult mai tolerantă...cel puţin aşa susţine un amic cu care am discutat acum câteva luni.
Eu nu sunt croit pe a face bani pe seama ignoranţei sau snobismului, vreau să mă conving eu despre anumite lucruri...şi dacă am mai vândut sau vând câte ceva, o fac nu din interes comercial, ci pentru auto-susţinere...nu îmi permit să fac atâtea experimente pe seama bugetului familial...
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 90 ori
OK, putem vedea niste exemple de tranzistoare cu zgomot mic si beta mare? Eu stiam ca cei doi parametri sunt cam antagonisti...dar daca exista o varianta de compromis, ar fi util de stiut...Shambala scrie: Lun Oct 18, 2021 9:35 am ...Trebuie inlocuite nu doar componentele pasive ci si tranzistorii cu altii de zgomot mult mai mic si beta mare (selectati manual pt zgomot minim si apoi imperecheati), si in functie de cei noi folositi este posibil sa trebuiasca modificate usor si niste rezistente pt a obtine sunetul optim...
Am achizitionat candva ceva BC184L, e ceva de capul lor? Mai am si ceva BC550 si 560C, si aia am inteles ca sunt de zgomot mic...exista si ceva mai bun de atat? Nu stiu pe unde sunt in aceasta comparatie BC413...416...cele autohtone. Mai stiam, pe vremuri, de BC148, alea folosite prin aparatele RFT...dar am inteles ca sunt mult depasite azi chiar de "banalele" BC547/557.
- hpavictor
- Moderator

Technics are o schema alimentata la peste 100V , diferential .
Da , pentru alimentarea preamplificatorului RIAA ...
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Am gasit schema cu pricina , in citatul anterior este o mica eroare legata de tensiunea de alimentare ....hpavictor scrie: Mar Oct 19, 2021 1:37 am Technics are o schema alimentata la peste 100V , diferential .
- Fişiere ataşate
-
- SU9600.png (147.74 KiB) Vizualizat de 1902 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

PCB original :
- Fişiere ataşate
-
- Screenshot_20211019-162210_Adobe Acrobat.jpg (968.08 KiB) Vizualizat de 1893 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Extras din schema originală:
- Fişiere ataşate
-
- Screenshot_20211019-162653_Adobe Acrobat.jpg (563.8 KiB) Vizualizat de 1893 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Dai din casa, meştere?VIOTUBEAMP scrie: Mar Oct 19, 2021 6:55 am Îți mai spun ceva, una este să ai un etaj amplificator cu amplificare mare și alta să ai două in cascadă cu amplificare mai mică.
Similar, daca vrei sa pastrezi o banda de trecere mare la un opamp, dar sa ai si amplificarea mare.
- hpavictor
- Moderator

Care bandă ?
Corecția RIAA taie fecventele inalte ...
Corecția RIAA taie fecventele inalte ...
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex