Amplificator de casti Audio Technica HA-5000

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Asa este, cand privim audiofilia ca pe un diagnostic.
Insa ca meloman nu e un lucru rau sa cauti perfectiunea, pe principiul "mai bine sa ramana decat sa nu ajunga...."
Am vazut, sunt mai multe arome ale schemei HA5000....parca mai mult ma tenteaza cablajul ala cu decupari, mi se pare mai interesant de realizat mecanic, nu imi prea plac variantele cu toate conectoarele incluse pe cablaj, sunt mai simplu de montat si de depanat, dar mai greu de confectionat o carcasa in care sa intre totul la fix. Tocmai asta am apreciat la amplificatorul australian, ca ofera si planul exact al gaurilor pt. panoul frontal si spate.
La kiturile chinezesti prefer, daca am de ales, varianta cu piesele nelipite, ca imi permite sa masor inainte fiecare componenta, asa fac cu toate montajele mele.
Mai nou pun si chinezii piese bune in kituri, dar mai scapa si piese ieftine, de calitate mai slabă.
carageae
Mod global
Mod global

VAX scrie: Lun Aug 25, 2025 7:52 am Se poate cumpara doar montajul, fara trafo, carcasa etc. Daca nu vreti sa cheltuiti in plus. (...)
Exact asta am facut, dar nu am cumpărat de acolo, am găsit o variantă şi mai interesantă, plus că majoritatea componentelor le aveam în stoc suficient. Nu neapărat din cauza banilor, dar îmi place să măsor fiecare piesă înainte de a o monta. Kiturile alea chinezeşti sunt ok, merg, dar calitatea şi împerecherea pieselor lasă mult de dorit. Aici mi-a plăcut şi ideea de a monta finalele pe fundul cutiei pe post de radiator.
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... in_prod%3A
Aştept piesele de la TME, pentru fet-urile de la intrare o să pun altceva şi dacă chiar îmi place, caut si acele faimoase 2SK170 sau echivalente. Cred că voi folosi J112. Am luat două plăcuţe, că aşa eram scutit de transport, vor fi două amplificatoare, unul pentru mine şi unul va fi disponibil pentru vânzare după ce va fi asamblat complet şi testat.
Deocamdată până aici am ajuns...schema o am doar pe cea chinezească, fără valori, faţă de varianta originală schema de faţă foloseşte regulatoare 7815/7915 pt. etajele de intrare, în loc de Zenner şi tranzistor. O fi bine....o fi rău....cu termocontractibil roz sunt câte două condensatoare de 33pF în serie, că nu am valori aşa mici care să măsoare bine. Dar am un stoc destul de mare de 33pF din alea româneşti albastre, cred că la IPEE erau făcute, care măsoară bine. În loc de 15 şi 30oF eu voi avea 16 şi 33pF....puteam pune altceva, dar am vrut să nu modific semnificativ nicio valoare de componentă pasivă.
Fişiere ataşate
HA5000 x2 work.jpg
HA5000 x2 work.jpg (404.96 KiB) Vizualizat de 336 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
Mircea (Lun Oct 27, 2025 5:38 pm)
Rating: 16.67%
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 535 ori
A fost apreciat de: 206 ori

carageae scrie: Lun Oct 27, 2025 2:30 am caut si acele faimoase 2SK170 sau echivalente
Salut, daca vrei sa comanzi 2SK170, gasesti la KSP, de la ei am luat si eu recent cateva tranzistoare 2SC/2SB pe care nu le-am gasit decat pe ebay, https://ksp-electronics.ro/2sk170bl-to-92-55304 . Nu stiu daca sunt NOS sau macar originale, ramane de vazut cand imi ajunge comanda.
@carageae Mai ai ceva cablaje de la ampliful asta? As face si eu unul, sa il aud in comparatie cu cel de la Silicon Chips...daca nu, cred ca voi comanda si eu un cablaj din link-ul postat.
Forum Hobby-Electronics
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

2SK170 la banii ca cat se vând acolo nu cred ca pot fi originale, după părerea mea.
Cele mai apropiate ce se pot folosi acolo sunt LSK170 sau JFE150 , aceasta fiind smd este necesar adaptarea fizica din cauza capsulei diferite.
carageae
Mod global
Mod global

Eu o sa imi incerc norocul cu J112, nu stiu daca se justifica asa fet-uri scumpe, e totusi o intrare "line level", nu e un preamplificator de semnal mic.
Stiu ca nu sunt grozave, dar macar au Id-s destul de apropiat, intre 3.8....4mA. Nu am idee cat poate influenta functionarea amplificatorului faptul ca am 2/3 din curentul de drena al lui 2SK170.
Montajele sunt aproape gata, trebuie sa mai caut ce sa folosesc pentru superdioda, ca finali voi folosi IRF610/9610, am cumparat niste exemplare bune de la TME, au cam 325pF capacitatea de intrare, chiar mai bune decat IRF510 ce le-am folosit la amplificatoarele J-Mo-3, acele tranzistoare fiind 100% NOS de la International Rectifier, cumpărate de la Electols. Chiar si complementarele 9610 au 355pF...si am cate 4 tranzistoare identice din fiecare.
Scrie răspuns