Amplificator STK41X2II

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Cu putin noroc se mai gasesc si clone bune. Cat de bune, nu pot eu sa spun, dar stiu ca am achizitionat clone din diverse surse si unele au mers bine, ex. ceva STK0039 de la Mivarom, a mers ani de zile, e drept ca nu la putere mare, era intr-un amplificator Technics care a mers vreo 10 ani in camera copiilor.
Am luat insa STK465 care nu au mers nicicum intr-un amplificator Akai, apoi fara nicio alta modificare am pus ceva STK461 SH, scos din ceva amplif auto spart. E varianta mai slaba dar compativila pin la pin cu 465. De fapt originalul ar fi fost STK463.
Alti prieteni au luat STK-uri chinezesti si au mers scurt timp - doua cazuri - sau au cedat dupa 2-3 saptamani in timp ce lucrau la volum mic. Asta mi-a spus-o un prieten din Arad, electronist profesionist, era ampliful lui din atelier.
O sa revin cu un update daca imi amintesc, nu de mult am reparat un amplificator ONKYO vintage, are STK082. Am cumparat de la un magazin online doua si am inlocuit integratul defect. Merge, dar e cam cu 15-20% mai mic volumul pe canalul "chinezesc". Cand o sa am timp am zis ca scot si celalalt integrat, cel original si pun si pe stanga integratul clona....chiar daca mai slabe, dar vreau sa sune la fel.
Asta e experiemta mea cu STK-urile....mai am un amplificator Blaupunkt cu STK077, originale, care merge bine, i-am dat intr-o vara volum mare si a sunat excelent, momentan e parcat la o prietena pana cand o sa am timp de el - are ceva contact imperfect si uneori nu se aude un canal, cred ca e de vina comutatorul de difuzoare.
O legenda despre STK-uri, nu stiu cat de adevarata e ca nu e bine sa le folosesti pe 4 ohmi chiar daca scrie pe amplif ca e ok. Nu stiu cat de mult afecteaza curentul mai mare asta, dar cert e ca japonezii cam evita incintele de 4 ohmi, la ei se vand curent si incinte pe 16 ohmi....asta nu e legenda. Ca o fi asa sau nu....cine stie? Dar cert e ca multe STK-uri au fost prajite de "manelisti" care au dat cat de tare au putut, chiar daca amplificatorul distorsiona si a cantat pana a murit de cald...asta a fost posibil pt. ca actualele surse au nivelul de linie mult mai mare decat cele din anii 70-80. Pacat ca multe amplifuri cu STK nu au avut nicio protectie pe iesire din fabrica si de multe ori au tras si difuzoare bune dupa ele cand au cedat.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Costa prea mult sa produci un STK , in varianta fabricata de Sanyo .
Un TDA7293 costa enorm de putin si la o calitate a sunetului comparabila sau mai buna : https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A , pretul e imbatabil iar daca te pricepi sa ii montezi alt filtraj , ai castigat la LOTO 8-)
Daca il cumperi din Romania , are un mic comision :
https://www.optimusdigital.ro/ro/audio- ... 100-w.html
Verificat personal , modulele sunt identice iar integratele originale .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Diferența dintre clone și cele originale este foarte mare. Au fost multe poze comparative cu capacele de protecție îndepărtate, se vedea și cu ochiul liber diferența. De ce nu s-au produs in continuare, probabil exact din cauza costurilor ridicate, cu apariția celor care se puteau produce cu costuri mult mai mici. De altfel așa a dispărut și TDA1514A, care după părerea mea era cel mai reușit integrat audio, pentru puteri mai mici.
Am încercat și eu în trecut clonele chinezești, vreo 5 în total, de la diferite surse, toate s-au defectat în scurt timp, unele după 5-10 minute, altele în maxim 1 oră.
Scrie răspuns