Pentru cei ce sunt atenți la amănunte mai puțin cunoscute :
Cum dimensionam condesatoarele electrolitice destinate unei surse de alimentare
Moderator: hpavictor
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
- Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Care este curentul de riplu ( ondulare ) permis al condensatoarelor?hpavictor scrie: Mar Noi 10, 2020 1:22 am
.......................
Oare ce e ăla curent repetitiv ?
Păi cam scrie prin cărți ( din alea cu litere , grafice și cifre multe ) despre el ....
Orice tensiune alternativă suprapusă peste tensiunea continuă de polarizare va genera un curent alternativ prin condensator , care datorită pierderilor în dielectric va produce încălzirea condensatorului . Pierderile sunt dependente de frecvență si de forma de undă a tensiunii alternative .
Valoarea maximă efectivă a curentului alternativ maxim admis ( la o anumită frecventa si temperatură ) se numește curent repetitiv sau de riplu .
Ce trebuie sa facem noi ?
Să limităm curentul de riplu la o valoare " safe " adică sub valoarea maximă din datasheet , dar să nu limităm cu nimic curentul debitat de sursă către amplificator .
E simplu .
Capacitatea totală a bateriei de condesatoare electrolitice pe bara de VP+ va fi de 24.200 uF , având o valoare similară pe bara de VP- ...
Oare o fi puțin sau mult ?
......................
Când există o fluctuație a tensiunii într-un condensator, un curent de încărcare sau descărcare intră sau iese din condensator ca răspuns la aceasta.
Curentul care intră sau iese din condensator este cunoscut sub numele de curent de undă / de ondulare / de riplu / repetitiv .
În mod normal, acest curent este indicat in cataloage cu o valoare efectivă, deoarece în principiu nu este un curent continuu.
Condensatorul generează căldură cu curentul de riplu ( ondulare ), astfel încât trebuie stabilită o limită superioară, iar valoarea acestei limite superioare este ceea ce este cunoscut sub numele de curent de riplu ( ondulare ) permis.
Curentul de incarcare este limitat de curentul din secundarul transformatorului , de diodele de redresare , de sectiunea traseelor din secundar etc iar curentul de descarcare este determinat in principal de sarcina ; pentru un etaj final stereo trebuie tinut cont de curentul prin ambele canale ce debiteaza pe sarcini reactive ( standard 8 ohmi / 4 ohmi / 2 ohmi ) , tinand cont de impedanta minima acceptata prin dimensionarea etajului final si este limitata ( in teorie ) doar de etajul de protectie SOA .
Daca nu va e foarte clar , va astept cu intrebari ... voi incerca sa raspund , in limita cunostiintelor mele ( evident limitate ) in acest domeniu .
Accept intotdeuna critici constructive , dar insotite de argumente tehnice de bun simt .
Am remarcat ca acest domeniu nu a fost prea popularizat ... in special in domeniul aplicatiilor audio .
- Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
- elektronu85 (Mie Mar 17, 2021 10:10 am)
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Aici aveti un exemplu de realizare a PCB-ului unui amplificator de la Sony , prin care se separa fizic circuitul de incarcare fata de cel de descarcare al condesatoarelor de filtraj .
E un mic detaliu care face diferenta intre un produs bine proiectat si unul deficitar ... asa ceva nu veti gasi explicat pe forumurile amatorilor DIY prea des
!
E un mic detaliu care face diferenta intre un produs bine proiectat si unul deficitar ... asa ceva nu veti gasi explicat pe forumurile amatorilor DIY prea des
- Fişiere ataşate
-
- Trasee separate de incarcare- descarcare.png (126.05 KiB) Vizualizat de 2234 ori
- Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
- Mircea (Mie Noi 25, 2020 12:37 am) • elektronu85 (Mie Mar 17, 2021 10:11 am)
- Rating: 33.33%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Bună ziua , vă rog , vă mulțumesc , la revedere .
Parcă așa se manifestă respectul față de interlocutor , deoarece nimeni nu are nicio obligație online .
Cumva , fix aceeași atitudine a avut-o un giga-tera-ultra -mega-supra administrator al unui forum nefrecventabil de către mine , care era supărat foc că nu am explicat ce și cum e treaba cu circuitul de încărcare și circuitul de descărcare ... chiar dacă desenul e mura-n gură ...
Dar o păsărică de fapt păsăroi ( un user de pe acest forum ) mi-a șoptit că se studiază la greu cum stă treaba iar acum cuvântul de ordine pe forumul lui e curentul de riplu al condesatoarelor de filtraj .
Nu prea cred , asta e esență pură din abc-ul tuturor electroniștilor ...
Păi dacă ar fi așa , și chiar ia lumină de pe forumul ăsta
, e un lucru excelent , fix asta e rolul forumurilor , să popularizăm știința în mediul rural 

.
Oare e o simplă coincidență de exprimare , sau nu puteți pricepe ( tu și el ) că eu nu știu să explic , deoarece nu am talent pedagogic ?
Sau pur și simplu nu știu
... deci trebuie sa mă documentez , dar asta solicită timp liber suficient .
.....
PS 1 :
O sa incerc să îmi amintesc din ce manual de service Sony am extras acest PCB ( acum foarte multi ani ) , dacă ai noroc , ai .
Daca nu , nu
.
Până la urma este un cuadripol , cu o intrare și o ieșire ... E reversibil total .
PS 2 :
- Nu ești mulțumit că " dau din casă " , ca să-l parafrazez pe un contemporan celebru ?
Nicio problemă , nemulțumitului i se ia darul

.
Sau nu
.
Depinde de toanele mele
.
Parcă așa se manifestă respectul față de interlocutor , deoarece nimeni nu are nicio obligație online .
Cumva , fix aceeași atitudine a avut-o un giga-tera-ultra -mega-supra administrator al unui forum nefrecventabil de către mine , care era supărat foc că nu am explicat ce și cum e treaba cu circuitul de încărcare și circuitul de descărcare ... chiar dacă desenul e mura-n gură ...
Dar o păsărică de fapt păsăroi ( un user de pe acest forum ) mi-a șoptit că se studiază la greu cum stă treaba iar acum cuvântul de ordine pe forumul lui e curentul de riplu al condesatoarelor de filtraj .
Nu prea cred , asta e esență pură din abc-ul tuturor electroniștilor ...
Păi dacă ar fi așa , și chiar ia lumină de pe forumul ăsta
Oare e o simplă coincidență de exprimare , sau nu puteți pricepe ( tu și el ) că eu nu știu să explic , deoarece nu am talent pedagogic ?
Sau pur și simplu nu știu
.....
PS 1 :
O sa incerc să îmi amintesc din ce manual de service Sony am extras acest PCB ( acum foarte multi ani ) , dacă ai noroc , ai .
Daca nu , nu
Până la urma este un cuadripol , cu o intrare și o ieșire ... E reversibil total .
PS 2 :
- Nu ești mulțumit că " dau din casă " , ca să-l parafrazez pe un contemporan celebru ?
Nicio problemă , nemulțumitului i se ia darul
Sau nu
Depinde de toanele mele
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Ai dreptate cu ce zici. Scuze!
Am uitat bunele maniere inainte sa ies din casa.
Multumesc pentru informatiile date.
Cum te adresezi unei audiente largi, am considerat necesar sa atrag atentia de unde se ia masa din quadripol. Nici eu nu sunt prea bun la explicatii. Uite ca suntem 2 acuma.
In ultima mea sursa am legat totul in stea, cu steaua catre amplificator. Alimentez din 2 punti separate. Spatiul m-a obligat sa grupez RCR-urile cate 2. Traseele sunt ingrosate.
Intrare: stanga, iesire catre amplif: dreapta.

Am uitat bunele maniere inainte sa ies din casa.
Multumesc pentru informatiile date.
Cum te adresezi unei audiente largi, am considerat necesar sa atrag atentia de unde se ia masa din quadripol. Nici eu nu sunt prea bun la explicatii. Uite ca suntem 2 acuma.
In ultima mea sursa am legat totul in stea, cu steaua catre amplificator. Alimentez din 2 punti separate. Spatiul m-a obligat sa grupez RCR-urile cate 2. Traseele sunt ingrosate.
Intrare: stanga, iesire catre amplif: dreapta.

- hpavictor
- Moderator

Nu te grăbi cu sursa ta , cu siguranță varianta actuală va suferi modificări .
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Traseul de masă îngroșat trebuie conectat la împământare prin intermediul unui circuit Lift GND .
Sper că exemplul este suficient de clar , dacă nu , mai aruncă o privire pe PCB-ul prezentat mai sus ...
Sper că exemplul este suficient de clar , dacă nu , mai aruncă o privire pe PCB-ul prezentat mai sus ...
- Fişiere ataşate
-
- Screenshot_20201226-072723~2.png (146.95 KiB) Vizualizat de 2192 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Doua variante una low cost si una ceva mai evoluata
:
- Fişiere ataşate
-
- GND 2a.png (84.77 KiB) Vizualizat de 2170 ori
-
- GND 2 b.png (289.04 KiB) Vizualizat de 2170 ori
-
- GND 2 a.png (265.28 KiB) Vizualizat de 2170 ori
-
- GND 1 a.png (223.63 KiB) Vizualizat de 2170 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Pentru Mircea :
- Fişiere ataşate
-
- Варианты_мосты-кондеры1.GIF (28.71 KiB) Vizualizat de 2153 ori
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex