Despre RIAA pe lămpi şi nu numai...

Discutii despre sursele de semnal audio, DAC, CD-DVD, SACD, etc
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 90 ori

CL34? Sau ceva mai simplu?
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 513 ori
A fost apreciat de: 506 ori

Da , pentru mine CL34 ar putea fi unica optiune in cazul in care as fi interesat de un preamplificator cu lampi .
Fişiere ataşate
format-pdf
Luxman CL34.pdf
1.64 MiB - Descărcat de 171 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Asa ma gandeam si eu...si cred ca CL34 e interesant si ca preamplificator in general, nu doar pe partea de phono...dar ca atare e scump si de construit/clonat nu e chiar usor...
Dar de Grundig XV5000 ce parere aveti? Asta il am "pe inventar", cumparat ca defect, nu l-am autopsiat inca...eu l-am luat in ideea de a-i adauga un etaj final SE pe lampi, ca este loc destul in carcasa aia mare...si pe jumatate goala.
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 5000.shtml
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
hpavictor (Sâm Oct 16, 2021 9:08 pm)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 513 ori
A fost apreciat de: 506 ori

Este asemănător cu proiectele celor de la Studer Revox ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Atunci e de bine....chiar merita resuscitat....de fapt nici nu l-am probat inca...mi s-a spus ca nu merge un canal. Poate scap doar cu un electrolitic uscat...dar probabil fac o recapare completa...o sa vad in ce stare e interiorul.
carageae
Mod global
Mod global

Nu se vedea bine pe schema daca sunt 100R sau 100K, dar asa este, acum am vazut ca se modifica si acel circuit cu TL071 pe care nu il inteleg, din bucla de RIAA. Fiind un produs de calitate, e normal sa aiba si intrare pt. MC.
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

VIOTUBEAMP scrie: Dum Oct 17, 2021 3:25 pm .... Preul de A350, bibilit cu componente de calitate, sună foarte bine!
De ce ? :)
Ultima oară modificat Dum Oct 17, 2021 5:54 pm de către Shambala, modificat 1 dată în total.
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Experientele mele cu preurile de doza sunt mult mai reduse ca numar - probabil sub 20, dar as adauga cateva concluzii.
In primul rand trebuie sa precizez ca in afara de cateva preuri facute acum 40 de ani cu LM381, cele la care am lucrat in ultimii ani au tins spre cel mai inalt nivel de calitate obtenibil cu costuri inca acceptabile. Si s-au adresat exclusiv unor pickup-uri si doze bune. Aici sunt 100% de acord cu Viotube, consider timpul meu [ramas] mult prea pretios ca sa ma chinui pt "jucarii" cu performante similare celor facute acum 40 de ani, cand terminam liceul.

In plus fata de concluziile scrise de Vio, este aceea ca preurile alimentate la tensiuni mai mari suna mai bine, uneori fiind necesara la iesirea acestora o excursie de tensiune mai mare decat pot furniza niste integrate (chiar scumpe - OPA627) alimentate la maxim +/-18V. (Vezi preul din A350 ;) )

A doua concluzie este ca sursa de alimentare este extrem de importanta, PSRR-ul ridicat al integratelor nefiind suficient in sine pt a obtine un sunet bun cu o alimentare simplista. Sunt necesare alimentari extrem de bine filtrate, dar atentie la varfurile de curent la incarcarea unor condensatori de valori mari. Din fericire curentul de sarcina este mic asa ca se poate lucra cu rezistente.

A treia concluzie este doar partiala si zice ca (deocamdata) la mine, cel mai bine suna un preu cu o schema mixta, lampa pe intrare urmata de un etaj cu tranzistori. Asupra etajelor cu tranzistori inca lucrez, nu stiu inca care solutie va ramane definitiva. Poate diamond, poate una SE in cl.A.

Inca ceva - un preu bine facut depaseste la ani lumina performantele unora vandute cu multe sute de euro si nesimtit declarate superaudiofile. Si la fel de nesimtit - sau imbecil - laudate ca minunate, superaudiofile, ambrozie de sunet, etc, etc, de catre "audiofili" din diverse colturi ale planetei. Culmea, unele din ele alimentate cu un mic alimentator in comutatie de 2-3$ .
Ultima oară modificat Lun Oct 18, 2021 9:46 am de către Shambala, modificat 1 dată în total.
carageae
Mod global
Mod global

VIOTUBEAMP scrie: Dum Oct 17, 2021 3:25 pm (...)
Preul de A350, bibilit cu componente de calitate, sună foarte bine!
Te referi la toate componentele, sau doar la cele pasive? Am inceput si eu lucrul la un A350, am avut norocul sa prind unul absolut nou, neatins de curent. Am inlocuit doar potentiometrele care se sfaramasera desi aveau piulita de plastic si componentele R-C din modulul corector si preamp...urma sa atac si finalele si dupa proba de sunet sa vad daca merita si preamplificatorul de pickup. Dar lipsa timpului nu tine cont de entuziasm...insa ampliful e bine pus intr-o cutie si i-o veni lui randul candva...
Intreb de componente pt. ca as lasa tranzistoarele, sunt de gen BC173 sau chiar 413...416...le stiam bune la vremea lor. Mi-e ca daca pun tranzistoare actuale, care au beta mult mai mare de obicei, se schimba comportamentul sonor...dar componentele R-C, chiar C-urile nepolarizate cateogoric le schimb...chiar daca masoara bine de noi...cu totii stim ce fain e sa te trezesti cu o rezistenta din aia verde ca se tine piciorul doar in stratul de vopsea...
carageae
Mod global
Mod global

Da, eu ma refeream la un anumit "range", sunt sigur ca nu s-a stresat nimeni sa le imperecheze...doar daca se nimereau din greseala asa...sau era tot lotul unitar - mai rar la IPRS.
Subscriu la ce puneau in el...pe intrarea placii de mijloc unde trebuia sa fie parca 2.2uF, pe un canal era 2.2 si pe celalalt 1.5uF...zic: ia uite, au echilibrat condensatoarele....aiurea....unul avea parca dublu si celalalt era in scurt. Si, repet, e un amplificator 100% NOS, eu am desfacut sigiliul ala cu clei de pe cutie...
Mersi de pont, ma asteptam la asta, practic de aia nici nu mi-am facut inca timp/curaj sa il atac...banuiesc ca o fi mult de bibilit...si am sperat ca poate am sansa sa gasesc pe undeva cablaje originale...e mai usor de refacut de la zero decat sa scot si sa pun alte piese in loc.
Tin minte ca am auzit acel amplificator la Poiana Mărului, langa Muntele Mic, la fostul hotel Scorilo, azi o ruină. Canta pe niste boxe de Kashtan, modelul ala mai nou, de la cel cu VFD. Suna extraordinar atunci, aveau un mag Kashtan ca sursa...
Scrie răspuns