Crossfeed

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Merge orice AO. Folositi TL072 pentru ca sunt ieftine si au impedanta mare la intrari.
Nu va apucati sa construiti montajul inainte de a asculta la unul, cum merge, sa nu munciti degeaba. Sa nu fie doar o moda.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

De obicei in preamplificatoare mie mi-a placut NE5532, dar aici fiind vorba de filtre, m-am gandit si la TL072, avand j-fet la intrare au impedante mari.
Stiu cum suna crossfeed, am scris mai sus ca am deja doua montaje. Cel pasiv, pt. HD650 e montat la masa mea de lucru, e casca pe care o folosesc cel mai des.
Autorul schemei propuse de Victor e un inginer electronist ucrainean, care in prezent lucreaza la partea de design audio la firma Harman, deci banuiesc ca stia ce spune si in 2005...
Recomand tuturor celor care vor sa asculte pe casti sa instaleze foobar 2000, e un player excelent care stie de toate, cu un plugin aferent poate reda inclusiv formate dsf pe 256 de biti, o enormitate audiofila, dar in formatul ala poti avea certitudinea ca nu se mai pierde nimic prin digitalizare. Apoi la setari, la DSP manager apare pluginul "Meier Crossfeed", care e o implementare software a principiilor descrise in primul link postat de mine. Se poate incerca aşa şi vă puteţi convinge singuri dacă acest filtru vi se potriveşte sau nu...
Singura mea rezerva faţă de schema lui Danyuk e că nu intervine deloc asupra înaltelor, e adevărat, efectul principal la crossfeed e în zona joaselor, dar cred că schemele pe care le-am făcut eu mai sus intervin un pic si asupra frecventelor inalte....vom vedea.
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
Mircea (Joi Sep 11, 2025 7:42 pm)
Rating: 16.67%
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Am testat pluginul de la foobar. Cresc mediile, iar daca exagerezi catre 50% apoi apare o cacofonie la inalte (e clar ca distorsiunile de intermodulatie isi fac simtita prezenta). Cantecul ascultat Adi Barar - Same old blues (FLAC), exemplu aici (format YT)

Dle @carageae , afirmatia asta "cu un plugin aferent poate reda inclusiv formate dsf pe 256 de biti, o enormitate audiofila, dar in formatul ala poti avea certitudinea ca nu se mai pierde nimic prin digitalizare." este farfelue (cum zice francezul). Daca am avea hardware in PC care sa fie dedicat acestor operatii de numerizare a semnalului si reconversie in analog, si daca aceasta parte hardware ar lucra in timp real, am avea ceva sanse sa speram la pierderi sau alterari reduse. Nu e cazul intr-un PC rulat sub orice SO pentru uzul casnic.

Este ca cei care cer sa li construiasca surse externe liniare ca sa-si alimenteze curat DAC-urile. Ignorand ca de la tensiunea aia "liniara" si pana la nivel de bit se fac cateva conversii DC-DC (ignoram tratamentul digital si alte artificii mai bine sau mai putin bine implementate gratuit pentru muritorii de rand). Deci, afara e vopsit gardul... ca sa nu stim cine este inauntru.
carageae
Mod global
Mod global

Asa este, eu pe inregistrari bune l-am folosit la maxim 30%, iar pe anumite jazz-uri vechi m-am dus si pe la 50%, dar acolo oricum sunt probleme mult mai mari decat acea crestere de medii sau distorsiuni. Ma refer la inregistrari de la inceputul erei stereo.

Eu prin enormitate m-am referit la dimensiunea extrem de mare a fisierelor, iar "certitudinea" in cauza se refera la limita urechilor mele, nu ma intereseaza daca diferentele intre doua formate sunt mai mari decat pot auzi. Ca ele pot fi masurate sau poate chiar auzite de altii....cu-atat mai bine tarii si lor cu-atat mai bine....eu ma multumesc cu FLAC pe 24 biti sau dsf64. Chiar si FLAC pe 16 biti merge....am copilarit cu muzica ascultata la Vocea Americii pe medii....asa ca pot trai cu FLAC-16 :D

In alta ordine de idei, eu am recomandat acel plugin ca sa va faceti o idee, dupa parerea mea varianta hardware suna mai bine, dar nu e variabila, de aia sunt tentat de montajul discutat mai sus. Cel mai mult imi place varianta aia pasiva la iesirea amplificatorului, pentru 300 de ohmi, intervine putin in calea sunetului dar elimina excelent oboseala de ascultare.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

TL072 pentru ieftineala , dar pentru zgomot cat mai mic ar fi bine sa folositi 5532 sau 2068 ( recomand ) din stocuri vechi ... diferenta nu poate fi prea mare , ca deja lucram cu nivele mari de semnal .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
carageae (Vin Sep 12, 2025 5:46 am)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

OK, pun socluri si o sa vad, TL072 nu mai stiu unde le-am pus, am o cutiuta plina, de alea insa sunt sigur, sunt recuperate din ceva mixer din anii 80 si erau pe socluri si acolo....MADE IN PORTUGAL. Am mai pus in ceva preamp RIAA si merg bine.
2068 ar trebui sa am ceva NOS, JRC, dar iarasi, naiba stie pe unde le-am pus. Cred ca sunt vreo 4 bucati, din alea cu pinii in linie, nu DIP8.
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

2068, dacă vreți ceva mai de calitate…
VAX
Membru
Membru

Problema este de alta natura, inregistrarea stereo pentru redare prin boxe nu corespunde cerintelor pentru casti. Eu percep sunetele, la casti, ca si cum ar veni de undeva din spate, de la ceafa.
Am citit (pe vremuri, la radioclub) intr-o revista Popular Electronics (cred ca din anii '70), ca s-a experimentat o inregistrare speciala pentru casti. S-au folosit doua microfoane plasate in urechile de la un cap de plastic, acoperit cu par, exact ca la oameni. La urechea din dreapta vine sunetul din dreapta, dar si cel din stanga, cu intarziere si absorbtie selectiva (dupa frecventa), determinata de trecerea prin par. Intervine si difractia undelor acustice. Similar se intampla la urechea din stanga.
Ziceau ca s-a facut si o inregistrare (pe disc) cu un tren care trecea prin fata sistemului de microfoane si ca astfel s-a obtinut ceva foarte asemanator cu auditia reala.
Cautati in reviste si cititi articolul respectiv.
https://www.worldradiohistory.com/Archive-Poptronics/
https://www.worldradiohistory.com/Popul ... -Guide.htm
VAX
Membru
Membru

hixpp02 scrie: Vin Sep 12, 2025 7:24 pm 2068, dacă vreți ceva mai de calitate…
Asta este un moft, TL072 este absolut suficient de bun. Se lucreaza la semnal mare, nu sunt cerinte deosebite in privinta zgomotului.
Cine sta bine cu finantele, poate sa puna orice ii trece prin cap.
carageae
Mod global
Mod global

VAX scrie: Vin Sep 12, 2025 7:30 pm Problema este de alta natura, inregistrarea stereo pentru redare prin boxe nu corespunde cerintelor pentru casti. Eu percep sunetele, la casti, ca si cum ar veni de undeva din spate, de la ceafa.
Da, stiu asta, e vorba de Binaural Recording. Jean Michel Jarre a facut recent un album imprimat si in acest format. Dar nu mi se pare mare branza, chiar daca se simte diferenta, comparativ. Dar se poate trai cu asta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Binaural_recording
https://en.wikipedia.org/wiki/Amaz%C3%B4nia_(album)
Scrie răspuns