Cuptoare cu microunde

Sectiune dedicata incepatorilor in electronica, discutii si prezentari proiecte simple, tutoriale, etc
Scrie răspuns
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

De pe internet, desigur.
De văzut aici în principal circuitul magnetronului, schemă generalizată.
Cum este construit și cum funcționează magnetronul, vom reveni ...
Fişiere ataşate
format-pdf
Microwave ovens.pdf
3.11 MiB - Descărcat de 15 ori
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Am un cuptor cu microunde fabricat in rep. Moldova, cu magnetron rusesc. Cam de 800W, asa imi amintesc. Mi l-a dat un coleg de facultate, avea o curea rupta la un ventilator. Facea nevasta-sa ciorba in el. Sta nereparat de 20 de ani.
Transformatorul (pe 50 Hz) s-ar putea folosi la un final RF de la o statie radio de amatori.
Cuptor nou nu imi cumpar, din lipsa de spatiu.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Nu stiu alea ex-sovietice cum or fi fost facute, dar cele actuale au transformatorul bobinat cu aluminiu cuprat, nu prea merg mai mult de o oră....pentru ce au fost folosite isi fac treaba - eu nu am auzit de cuptor cu traful ars, de obicei cedeaza magnetronul sau dioda, condensatorul ori cel mai des siguranta aia rapida, de cele mai multe ori din motive de umezeala si gandaci "curiosi". Dar probabil ca folosit la putere mult mai mica rezista....eu ma gandeam la a face din asa ceva un dispozitiv "ecologic" de eliminat gandacii de bucatarie...eventual redresat cu dublare de tensiune nu cred ca mai rezista nicio taratoare la 2000+Vcc...
Unii au facut trafo de sudura in puncte prin eliminarea secundarului - cu bomfaierul, ca sunt tole sudate - si bobinarea cu sarma-bara groasa de Cu.
Scrie răspuns