Regulator tensiune de rețea

Sectiune dedicata incepatorilor in electronica, discutii si prezentari proiecte simple, tutoriale, etc
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 146 ori

Paul M scrie: Mar Sep 23, 2025 8:14 am
Au existat și pe la noi, acum 50-60 de ani, regulatoare manufacturate, cu autotraf, comutator și voltmetru, pentru a asigura la casa omului o funcționare cât de cât corectă a televizorului. Pe atunci tensiunea la rețea nu era garantat 220.

Ai mei au avut un stabilizator (automat deci), sovietic. Eu eram prea mic ca să știu cum funcționa. Știu că a început să se strice, curgând ceva vâscos ... (parcă era acolo un condensator imens, paralelipipedic, cred cu hârtie uleiată ...).
Ceva asemănător (dar nu prea), am găsit aici

https://rw6ase.narod.ru/index1/ist_pit/ ... aina2.html
https://rw6ase.narod.ru/index1/ist_pit/ ... na2in.djvu
Am si eu un autotransformator din asta, l-am primit ca rest de plata de la o meditatie.

Am si stabilizator ca cel din link, cumparat in 1991 de la basarabeni. I-am dat la intrare intre 190 si 250 volti, si la iesire tensiunea nu a variat cu mai mult de cativa volti. Vibreaza puternic, face zgomot de nu poti sa-l tii in camera in care stai, il pui pe un hol.
La serviciu am avut un stabilizator ferorezonant de 1 kw, a stat zeci de ani nefolosit si plin de praf. L-au casat si l-au dat la fier vechi (presupun), nu l-a luat nimeni acasa.
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 31 ori

Cam greu de găsit un material care să explice limpede cum funcționează un anumit model de stabilizator ferorezonant (cele fără condensator văd că se numesc feromagnetice).
Oricum, dispozitivul trebuie să asigure întâi de toate un surplus de voltaj, după care să fie organizată stabilizarea de tensiune undeva mai jos. adică trebuie să fie prezent undeva ceva pe post de transformator sau de autotransformator ridicător.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 92 ori
A fost apreciat de: 84 ori

Acum niste ani spuneam impreuna cu un amic bancuri cu audiofili si una din poante era si despre power-conditionerele de "j'de mii de euro"....dincolo de glumă şi aspectul energetic dezastruos, ideea era cam asa:
Oscilator de 50Hz cat mai curat, amplificator PRO de minim 500Wa, in punte, iar pe iesire un traf. Calculat din volum sa iasa la iesirea trafului, montat ca ridicator, 230V...
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 483 ori
A fost apreciat de: 496 ori

Exista de mult timp , cel mai cunoscut in mediul audiofil este Accuphase PS1200 Clean Power Supply . Există și un model mai mic PS550 , poți găsi schema pe Elecrotanya .
Desigur , cei mai buni în acest domeniu sunt cei de la Furman .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Este bine ca audiofilii, cu damblaua lor, mentin in stare de functionare o industrie.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Sâm Oct 04, 2025 3:56 am)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global

Nu cred ca sunt relevante fitzele audiofililor pentru industrie, sunt chestii exclusiviste in serie mica....dar in ce priveste preturile ciudate....doar cerul e limita cum spun englezii....sa vedeti ce nebunie e in zona alcoholofiliei....cand mi-a spus un amic ca sunt si sticle de whisky care se vand - si chiar se vand! - cu peste 100.000 USD am crezut ca e fabulă....ei bine, nu! Iata un exemplu - cu scuze pt. offtopic:
https://caskcartel.com/products/suntory ... ase-whisky
@hpavictor Pe eletrkotanya e doar amplificatorul din seria 550, dar eu mi-am satisfacut curiozitatea si din pdf-ul de prezentare, plus o poza interna a produsului. Nu ma indoiesc ca face ce zice ca face, dar banuiesc ca pretul e descurajant....
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 483 ori
A fost apreciat de: 496 ori

Da , din nefericire pretul e descurajant .
În prezent au renunțat la amplificatorul cu etaj final în clasa AB în conexiune bridge și au trecut la etajul final în clasa D , cu performante asemănătoare, dar nu mai disipă înfiorător .
Furman folosesc tot clasa D ...
Atașez schema :
Fişiere ataşate
format-pdf
accuphase_ps-1210_clean_power_supply.pdf
6.9 MiB - Descărcat de 9 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
Mircea (Vin Oct 03, 2025 8:02 pm) • carageae (Vin Oct 03, 2025 8:50 pm)
Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Mda, categoria "don't try this at home"....
Sincer, desi nu am bani sau interes pt. niciuna din variante, cea de mai sus sau cea propusa de mine mai jos....daca chiar as vrea un asemenea nivel de fidelitate, as cumpara niste elementi de la masinile electrice....ar asigura destul curent pt. sa zicem 8 ore de auditie si s-ar putea reincarca peste noapte....Nu cred ca vreunul din agregatele astea poate da un curent mai curat decat cel din baterii, urmat de un stabilizator simplu si un filtraj generos...IN fond, tensiunile folosite de un amplificator de casă se pot obtine relativ lejer acum cu baterii LI-Ion suficient de puternice.
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 31 ori

Stabilizatoare de tensiune ferrorezonante.
Deci, mai întâi se asigură un surplus de voltaj, asta ca să poată lucra dispozitivul și cu (să zicem) 200V. În cazul de față, un autotransformator (real, toroidal). După care, se ocupă un circuit LC (numit aici filtru propriuzis) cu problema stabilizării tensiunii de ieșire. Constructiv, s-au folosit drossele splitate.
Desigur, rezultă un consum cam mare de energie, dar importantă se pare că era simplitatea.
Fişiere ataşate
Ukraina-2.jpg
Ukraina-2.jpg (81.88 KiB) Vizualizat de 34 ori
VAX
Membru
Membru

Stabilizatoarele ferorezonante taie instantaneu varfurile de tensiune si ar fi bune la protejarea unor aparate scumpe (laptopuri etc). Este bine sa aveti unul.
Scrie răspuns