Receptorul stereofonic

Sectiune dedicata incepatorilor in electronica, discutii si prezentari proiecte simple, tutoriale, etc
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Paul M scrie: Mar Iun 17, 2025 8:34 am Așa, la repezeală, din ce am găsit prin fișierele mele, niște scheme mai primitive de decodoare stereo. Toate au și schemele aferente de indicare prezență semnal stereo.
Pentru una din ele, care are, voi reveni cu o traducere la ce scrie pe acolo ...
Selectivitatea marita este asigurata prin reactie pozitiva (circuit multi-Q), la Vega 312 si la Rondo 101. Vedeti la tranzistorul T2. Reactia se regleaza prin R11, respectiv R9, sa fie sub pragul de intrare in oscilatie.
La Riga 101 nu-mi dau seama daca are si reactie, dar ceva ciudat este si acolo.
Rusii au avut cantitati enorme de tranzistoare cu Ge, de asta le-au folosit pana prin anii '90.
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Să spunem (să redăm) câteva cuvinte despre acest decodor sovietic, interesant prin faptul că a fost conceput așa ceva.
1. Rondo și cu Vega se vede că sunt identice.
2. La ei, semnalul auxiliar (A-B) modulat în amplitudine are purtătoarea (31,25) atenuată cu 14 dB. La noi, semnalul auxiliar ... are purtătoarea (38 kHz) suprimată, în schimb se transmite suplimentar un mic semnal pilot pe 19 kHz, din care se reface în decodor, prin dublare, purtătoarea suprimată, pentru a putea fi detectat semnalul (A-B) ...
Se dau explicații pentru Riga-101 :
Decodorul stereo
Semnalul stereo complex furnizat de detectorul FM se aplică prin C2 și circuitul de corecție al caracteristicii de frecvență al subpurtătoarei, R2C1, în baza Tz1 (primul etaj de amplificarea snl. multiplex și de refacere a subpurtătoarei). În colector, prin R5 și R6 este cuplat C.osc L1C4, acordat pe subpurtătoarea de 31,25 kHz. Rez.echiv. la rezonanță a C.osc trebuie să fie mai mare de cel puțin 4x decât suma rez. R5 și R6, adică Q va fi 100...130.
În continuare semnalul multiplex stereo se aplică prin C5 în baza Tz2, amplificator și separator al canalelor.
În colector există un C.osc de bandă largă, care permite trecerea subpurtătoarei cu componentele laterale. Secundarul L3 împreună puntea de diode formează un detector MA.
Componenta diferență A-B rezultată în urma detecției se aplică la schema de însumare-scădere R17, R18 și R21,R22.
Pe cursoarele R17 și R21, din C.osc L2C7 se aplică componenta audio A+B, culeasă de pe R12, iar componenta sub-tonală A-B este filtrată de R14, C10. În urma însumării și scăderii electrice ale celor două componente distincte :
(A+B) + (A-B) = 2A, și (A+B) - (A-B) = 2B
se separă semnalele canalelor A și B.
Aceste semnale audio, prin circuitele de filtrare suplimentară a fr. subpurtătoare și a armonicelor ei, R19, C9 respectiv R23, C11, se trimit la AJF setreo.
Schema indicatorului STEREO permite și un acord precis pe post. Tz.3 este detector, iar Tz4, Tz.5 sunt amplif CC.
Funcționarea : de pe C.osc L2C7, tens. cu fr. subpurtătoare prin C13 se aplică pe Tz.3. În urma detecției apare o componentă de cc, care din emitor se aplică la amplif. Tz4, după care în baza Tz5 pe care îl deschide ... Atât.
Fişiere ataşate
Decoder Riga-101.jpg
Decoder Riga-101.jpg (351.79 KiB) Vizualizat de 270 ori
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Al nostru cu tranzistori și altele, mai simple :
Fişiere ataşate
MPX Dec Sony.jpg
MPX Dec Sony.jpg (111.57 KiB) Vizualizat de 243 ori