Scheme de preamplificatoare RIAA, comparate şi comentate

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Da, schema pare interesanta, am ascultat un amplificator ARCAM, din pacate nu si pe pickup, doar CD. Cred ca era un entry level al firmei, destul de scump si ala.
Dar produse industriale, gata facute sunt destule...eu detin si un IFI Zen Air...as fi curios de schema lui, nu suna deloc rau, dar asa ceva nu cred ca e de facut acasa....nu l-am desfacut, dar pare destul de complex dupa ce am vazut in review-uri...e modelul lor cel mai ieftin, nu stiu care sunt diferentele intre ăsta si cel "full". In setupul de la scoala am preferat amplificatorul Marantz pentru ca era la indemana, dar si pentru ca avea un castig mai mare, pot intra prin line-in in placa de sunet onboard si suna destul de bine...avantajul dat de zgomotul mai mic al preamplificatorului IFI e anulat de faptul ca trebuie sa deschid volumul placii de sunet la maxim pentru a avea in jur de -5dB peak...
@VAX : cunoasteti vreun complementar pt. BFW16A? Am auzit si eu de ele, sunt device-uri mai silentioase, am si din alea, cu NF pe la 4dB, dar am inteles ca sunt foarte liniare pe o latime de banda de frecventa dincolo de audio, cred ca si prin E0102 am vazut asa ceva pe la intrare. Am in stoc multe tranzistoare bune, nu neaparat audiofile, dar de calitate buna si firme serioase, din stocuri vechi, de cand ideea de fake nu exista sau cel putin nu era asa raspandita ca azi. Am BFW16A Philips, BC182, 184L, BC212, BC309, 550C, 560C, o armata de BC309 Tungsram etc. Astea din memorie...mai am si ceva 2N-uri si ceva japoneze, dar nu de top. Cu ani in urma am facut un preamplificator pentru un amic cu BC413, dar probabil ceva nu era in regula cu ele, era cam zgomotos. Pe vremuri stiam ca sunt bune pt. semnale mici. Am pus in loc BC109C, tot IPRS, care in ciuda faptului ca aveau beta foarte mare, aveau zgomot practic inaudibil pe difuzoarele amicului meu.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

@VAX Pai nu asta am intentionat , sa prezentam virtuozitatea unor lautari , ci confirmarea / infirmarea solutiei tehnice oferita de D-voastra anterior , privind conectarea la masa a intrarii : '' Daca va uitati pe schema de utilizare (RIAA) a BM381, vedeti ca la intrare nu se foloseste structura diferentiala ci etaj simplu cu emitor comun (baza lui Q2 pusa la masa, Q2 este blocat) , care are zgomotul mai mic. '' .
Ca urmare , am analizat schema Arcam CP1 ( oferita mai sus ) si am constatat ca una dintre intrarile operationalului compozit din front end este conectata la masa , printr-o rezistenta de valoare foarte mica .
Cat despre tranzistoare cu rezistenta echivalenta a a bazei cat mai mica , pretabile a fi folosite in etaje de zgomot mic , merita sa analizati BD140 . Este foarte silentios .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

https://www.dropbox.com/scl/fi/z40hbm2z ... nm0az&dl=0
https://www.dropbox.com/scl/fi/omhn9gn2 ... ipwbp&dl=0

Iata preamplificatorul realizat de mine practic...intre timp am si altele mai bune, dar asta a fost testat cu LP_ul de test si masura foarte bine pe tot domeniul de frecventa.

Valorile foiosite de mine au fost: 23K(22+1), 270K, 3,3 nF, 11,8(10+1,8) nF, iar operationalul NE5532 care a venit cu kitul de la Adelaida. Doar el si cateva rezistente am mai pastrat din kitul initial.

Pe langa asta, am analizat valorile din bucla de reactie a multor amplificatoare comerciale, cu rezultate mai mult sau mai putin bune. Asa am ajuns la concluzia ca pana la zgomot sau altele, valoarea acelor componente e cruciala...
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

hpavictor scrie: Mar Mai 20, 2025 1:48 am @VAX Pai nu asta am intentionat , sa prezentam virtuozitatea unor lautari , ci confirmarea / infirmarea solutiei tehnice
Tehnica este importanta, dar fara muzicant bun nu avem ce sa ascultam. Putem sa facem pipi pe scule si sa le dam foc.

In ce priveste legarea la masa a intrarii AO de pe schema, probabil ca este intrarea neinversoare care prin reactia negativa in cc asigura regimul de functionare corect. Tot diferentiala este intrarea si tot mai zgomotoasa. Daca operationalul are zgomot mic nu se simte. Nu vad bine si nu am cautat pe schema.

Citisem despre BD140, dar trebuie sortate. Am vazut in placa video de la unele monitoare CRT de rezolutie mare, tranzistoare (pnp si npn) cu Ft de ordinul 1 GHz, care trebuie testate. Nu imi amintesc cum se numeau, erau in capsula ca BD140. Ca frecventa Ft si putere sunt ca BFW16A, dar nu stiu cum stau cu rezistenta bazei. Facute de Philips.

Ar trebui incercate si BF479 (pnp, Ft>1GHz), care erau facute pentru selectoare TV cu RAA cu diode PIN. Merg la curent mare (10 mA) in circuite de RF. In audio la sub 1 mA ar putea avea zgomot mic. Inca se mai pot cumpara de pe net. Nu se mai fabrica, sunt istorie. Eu am luat cateva de la Mivarom cand se vindeau la sub 1 leu pentru ca nu le cumpara nimeni.
La fel sunt si BF979, chiar mai bune.

https://www.electronicservice.ro/cumpar ... ps-7753783
https://quintrix.ro/index.php?route=pro ... ct_id=1267
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Noroc cu mUE , ca am scapat de muzicanti 8-) , noi avem nevoie doar de muzicieni .
Sper sa ramana acolo 8-) , sa-i fericeasca doar pe ei cu arta si talentul lor etnic .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

carageae
Mod global
Mod global

Si eu am descoperit recent ca am prin sertare 4 buc. 2N6660, niste mos-fet-uri care se pare ca au capacitati foarte mici...pretabile pt. amplificatoare de casti sau preamplificatoare de semnal mic. Nu am cautat inca nicio aplicatie.
Am inteles ca la fel de bune sunt si tranzistoarele pentru final video, era o discutie pe diyaudio, eu am dat de ea cautand e as putea face cu ceva BF8xx, nu stiu acum codul, nu-s acasa, din care am cateva bucati NOS, componente ce provin dintr-un service german ce a lichidat stocul, deci sigur bune.
VAX
Membru
Membru

Tranzistoarele MOSFET sunt zgomotoase la frecventa joasa si nu se preteaza pentru etaje de intrare audio. Merg la finale.
https://ia803102.us.archive.org/4/items ... ix_OCR.pdf
https://ia802201.us.archive.org/24/item ... 979pdf.pdf
carageae
Mod global
Mod global

Alea de putere stiu si eu ca sunt zgomotoase, dar astea din ce am masurat cred ca sunt bune, nu stiu la ce au fost folosite, dar sunt de medie putere, in capsula TO.39, nu TO220....Dar fata de cei 3-400pF ai lui IRF510 astea au 90pF pe testerul meu....capacitatea poarta-sursa cred.
hixpp02
Membru
Membru
A apreciat de: 35 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Despre BFY90 ce părere aveți? Are parametri destul de buni.
Scrie răspuns