Sursa Denoiser

Discutii despre sursele liniare.
Scrie răspuns
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 59 ori
A fost apreciat de: 59 ori

Am facut recent 5 asemenea surse, pt. "consum" propriu dar si pt. vanzare daca sunt colegi interesati.
Discutia originala si conceptia sunt de aici...e un topic imens, dar din care se pot citi multe lucruri interesante:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... eg.331491/
Eu le-am gandit pt. alimentare de 12V sau 12.6V...diferenta o poate face o rezistenta de 33K plasata in paralel pe cea existenta, de 2.4K. In felul acesta se scapa de un semireglabil si tensiunea scade cu 0.6V.
Fişiere ataşate
Schema Denoiser 12.6V_ETC.jpg
Schema Denoiser 12.6V_ETC.jpg (39.77 KiB) Vizualizat de 143 ori
pcb view.jpg
pcb view.jpg (237.86 KiB) Vizualizat de 143 ori
Denoiser 4.jpg
Denoiser 4.jpg (491.55 KiB) Vizualizat de 143 ori
Denoiser 3.jpg
Denoiser 3.jpg (523.98 KiB) Vizualizat de 143 ori
Denoiser 2.jpg
Denoiser 2.jpg (310.78 KiB) Vizualizat de 143 ori
Denoiser 1.jpg
Denoiser 1.jpg (323.81 KiB) Vizualizat de 143 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
addybiru (Sâm Aug 31, 2024 3:23 pm)
Rating: 16.67%
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 473 ori
A fost apreciat de: 190 ori

Cablajele sunt cele proiectate de @Iulian ? Stiu ca a avut si el o varianta, inca mai am una prin atelier.
Forum Hobby-Electronics
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 392 ori
A fost apreciat de: 442 ori

Cu o alta valoare in locul rezistentei R5 ( de 100K ) pentru polarizarea bazei si un tranzistor Darlington , apar minuni ... folosind fix acelasi cablaj .
Bine , nu e treaba mea ...
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
addybiru (Dum Sep 01, 2024 8:25 am)
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Scuze ca aparent am ignorat sa raspund, cred ca am uitat sa bifez trimiterea notificarilor...
@addybiru Da, chiar el :)
@hpavictor
Nu am avut timp si spatiu pe masa de lucru sa pun osciloscopul, dar practic sunt foarte eficiente....tranzistoarele folosite de mine au beta in jur de 400 din cate tin minte.
Ce ar fi de asteptat sa se intample modificand polarizarea si amplificarea tranzistorului respectiv? Pana la darlingtoane, cred ca am si tranzistoare cu beta peste 800...ceva BC-uri 108 parca, IPRS. Le-am ales pe cele cu beta suspect de mare pt. ca m-am temut sa nu fie prea zgomotoase in audio.
hpavictor
Moderator
Moderator

Polarizarea unui Darlington se face cu R5 de o foarte mare valoare ( posibil peste 1 Mohm ) , deci filtrul va fi mai eficient ( tranzistorul va lucra in zona de iso zgomot , avand un curent de colector sub 200 uA , cu conditia ca rezistenta echivalenta din baza sa fie cat mai mica , sub 200 ohmi ) .
Da , varianta simpla , fara multa teorie si data sheet ( intotdeauna incomplete ) trebuie realizat un mic montaj de test , pentru selectionarea unor tranzistoare cu zgomot cat mai redus .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
carageae (Lun Oct 14, 2024 12:19 am)
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

OK, multumesc, deci in cazul unui Darlington trebuie adaugata o rezistenta intre baza si masa? Sau ce inseamna mai exact acea rezistenta echivalenta?
Circuitul ar putea fi ajustat/acordat mai precis? Conteaza nivelul de semnal injectat prin condensatorul de 220uF sau e bine sa fie cat mai mare ca amplitudine?
Nu stiu daca am inteles bine acest circuit, in practica insa e clar mai silentios cu cateva ordine de marime fata de un stabilizator simplu cu LM317 in schema de baza, dar daca bine pricep eu, tranzistorul acela amplifica si inverseaza faza "zgomotului" captat de pe iesire si il reinjecteaza in terminalul de reglaj al tensiunii stabilizatorului....daca e asa, nu ar fi de folos un semireglabil pt. reglajul amplitudinii? In pozitia lui R6, sau a lui R4?
hpavictor
Moderator
Moderator

A , nu se poate interveni asupra ei , este un parametru intern al oricarui tranzistor bipolar si intra in calculul ecuatiei zgomotului .
Spre exemplu , asa numitii tranzistori de zgomot mic au acea rezistenta de baza ( echivalenta ) foarte mica .
Desigur , exista si alte tipuri ce pot fi folositi , cu ar fi BD139 ( !!! ) .
Merita probat , in lipsa de acele tranzistoare de zgomot mic !

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns