Declansarea prabusirii URSS si a regimurilor din Europa de Est a inceput in anul 1983, dupa ce Gorbaciov s-a intalnit cu Yakovlev in timpul vizitei din Canada.
Il stiu pe unul de la noi, care a fost trimis "la sudii" in SUA, in anul 1959, la fel ca Yakovlev. Locuia la o vila nationalizata (parter si etaj), avea servitoare, avea un Mercedes (model vechi), facea parte din nomenclatura comunista. Brusc si aparent inexplicabil a plecat (la inceputul verii 1983) de la vila respectiva si s-a mutat la bloc intr-un cartier muncitoresc. Era de neinteles cum "marele boss" se mutase acolo, in timp ce unii subalterni ai lui (niste nimeni in vant) isi cumparasera apartament in centrul orasului. Si-a vandut Mercedesul la un unul din gasca si a cumparat de la un subaltern (un "locotenent") un Oltcit vechi. Aceste manevre le-a facut ca sa dea impresia ca era un amarat din popor, care a mancat salam cu soia. Se pregatea sa preia puterea. La "lovilutie" umbla imbracat in costumatie de la garzile premilitare, era mare revolutionar.
Un moment de panica in grupul asta a fost cand Securitatea l-a arestat pe Mircea Raceanu, care a fost condamnat la moarte pentru spionaj in favoarea SUA.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_R%C4%83ceanu
https://adevarul.ro/stiri-locale/alba-i ... 13734.html
Nu insist cu alte discutii pe tema asta, am vrut sa subliniez ca destramarea URSS si a Pactului de la Varsovia s-a produs ca urmare a unei tradari de dimensiuni cosmice, plecata de la rusi. Pentru asta merita tot dispretul, ne-au dus la dezastrul de dupa '89, cu distrugerea industriei si a intregii economii, darea inapoi cu un secol.
Personal am vazut, inainte de inceperea revoltei de la Timisoara, zeci de masini Lada, cu doi KGB-isti in interior si canistre cu benzina pe portbagaj, care megeau la Timisoara. S-au intors dupa ce au inceput luptele, cateva masini Lada au fost mitraliate de "revolutionari" inainte de intrarea in Craiova. Probabil ca acesti KGB-isti au tras in manifestanti, ca sa accelereze revolta.
======================
In ce priveste razboiul din Ucraina, se vede ca s-a schimbat "tehnologia". Tancurile si avioanele s-au dovedit a fi extrem de vulnerabile la rachete (unele mici si ieftine, trase de pe umar). Sunt la moda dronele, atat pentru atac, cat si pentru observatii pe teren (in transee etc), rachetele hipersonice (care par sa fie invulnerabile), obuzele cu ghidare prin GPS.
Pe Youtube sunt destule filme cu luptele din Ucraina, te ia groaza de ce vezi acolo.
Cred ca si portavioanele pot fi scufundate usor, daca ar incepe un razboi intre marile puteri.