Rasaduri de rosii

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 3 ori
A fost apreciat de: 111 ori

Din ce vad in poze, rosiile sectionate, trag concluzia ca sunt un soi ca cel din piata (cartonate). Doar ca sunt coapte natural si probabil ca sunt bune la gust, dar tot cu structura "lemnoasa". Rosiile despre care am povestit eu (soiul bun) erau altfel.

In anii '80, cand eram profesor la liceu, am pus la incoltit nuci. Le puneam intr-un borcan de 800 g, le tineam in apa cateva zile, goleam apa sa aiba aer (cu capacul pus) si le spalam zilnic sa nu pringa sfoiag. Dupa doua-trei luni incepeau sa incolteasca. Le mai tineam in borcan pana cresteau putin (aveau o frunza mica) si le mutam in pamant.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Lun Apr 01, 2024 11:25 pm)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 408 ori
A fost apreciat de: 460 ori

Secretul se numeste '' electrocultura '', dar nu orice tip de electrocultura , ci cea care foloseste '' free energy '' .
Cauta pe net , este vorba de o simpla sarma de cupru , de forma unei spirale largi , avand unul din capete infipt in pamantul plantei .
Efectul e incredibil ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 226 ori
A fost apreciat de: 174 ori

Dle VAX, la multe ma asteptam (caci va stiu bun la toate), dar si la rosii?! Daca puneti detaliile impreuna, veti vedea ca soiurile alese sunt veri de-ai inimii de bou. Se vede si din textura.

@hpavictor , cuprul, zic abonatii Formulei AS, previne mana. Cei cu baze tehnice zic ca nu. Oricum, imi e lene sa frec la email ca sa obtin cupru neacoperit. Poate gasesc niste monede de 1c americane sa imi fie mai usor cu anti-manarea.
VAX
Membru
Membru

Domnule Mircea, nu sunt asa de pregatit ca dumneavoastra, dar ca sa fac diferenta intre o rosie cu structura lemnoasa si una buna ma pricep. Din pacate in Oltenia s-a pierdut soiul (nu apare in piata), de cretini ce sunt cei care au cumparat rasaduri din soiuri importate.

Exista o banca de gene (pentru plante), undeva in Moldova, de pe timpul lui Ceasca. Acolo se pastrau toate soiurile autohtone (aclimatizate si selectate, valoroase). Am auzit recent ca au renuntat (la ordin si prin taierea finantarii) sa o mai intretina , tot ca o forma de sabotaj dirijat din Vest. Astia sunt pusi pe noi, ne lucreaza in toate domeniile.
VIOTUBEAMP
Moderator
Moderator
A fost apreciat de: 155 ori

Vestul este calare pe noi :D , de parcă cei din vest i-au obligat pe grădinari să nu își oprească semințe din soiurile care plăceau poporului :D , nu ! Țaranul care cultiva și vindea legume .... întotdeauna a fost cu afacerea în sânge , ca pe orice afacerist îl interesează profitul nu ce vinde !
radasous
Membru
Membru
A apreciat de: 1 data
A fost apreciat de: 5 ori

Cei ce cultiva legume pentru comercializare se orienteaza catre soiuri (...si hibrizi ) eficiente. Pentru a vinde catre lanturile mari de magazine au o serie de "caracteristici" impuse, legumele trebuie sa reziste la depozitare si transport si sa fie de aceesi dimensiune...asa ca apelaza la ajutoare din industria chimica. Rosiile traditionale romanesti nu au nicio sansa, nu sunt frumoase, se storcosesc repede, nu sunt rezistente la boli,. Concurenta cu legumele din platic i-a facut sa si evolueze in cariera, majoritatea au devenit si foarte buni chimisti :mrgreen:
Eu cultiv doar soiuri si hibrizi romanesti, dar e hobby... am inclusiv pepeni verzi Dulcele de Dabuleni, la Dabuleni nu il mai cultiva nimeni.
Acesti utilizatori au apreciat autorul radasous pentru postare:
Mircea (Joi Apr 04, 2024 3:02 am)
Mircea
Moderator
Moderator

Cei care cultiva pentru consumul propriu aleg soiul de le place, dupa cum vor sa le manance. Eu vreau de salate, dulci, cu coaja groasa si cu zeama multa. N-ar avea rost sa cultiv soiuri de bulion (astea chiar sunt lemnoase, sa aiba fibra) sau de sosuri artizanale (mici si cu coaja subtire).

Rasadurile mele cresc mari, urmez sfatul colegului @radasous la udare (20-25ml la 2 zile). Pare sa le mearga bine, stau in fereastra, doar ca sunt expuse la o temperatura mai mica (probabil o medie de 19oC). Le vedeam cand erau mai mici cum isi zgribuleau frunzele de la frig (se incovoiau frunzele in interior).
Ultima oară modificat Sâm Apr 13, 2024 2:17 am de către Mircea, modificat 1 dată în total.
VAX
Membru
Membru

Bag mana in foc ca daca cineva ar aduce la piata rosii din soiul romanesc (mari si zemoase, cu miros de rosie, bune de salata), s-ar vinde rapid si la pret mai mare decat "cartoanele".
O problema mare este ca pietele au fost acaparate de bisnitari (multe familii de tigani}, producatorii nu au loc de ei. Astia vand mai mult "gunoaie" aduse din import. Este o mafie extraordinara indomeniul asta, cu conexiuni la partide.

Insa nu pot sa uit de tampenia din capul taranilor romani, care nu au fost in stare sa faca legumicultura moderna. Nu s-au organizat in cooperative, cu magazine proprii in marile orase, cu mecanizare si tot dichisul.
radasous
Membru
Membru
A apreciat de: 1 data
A fost apreciat de: 5 ori

Sambata transplantez rasadurile in solar. Majoritatea sunt hibrizi romanesti de la agrosel.
Pentru solar:
Tomate Elisabeta
Tomate Lillagro (roz)
Vinete Minerva
Ardei iute Pintea
Ardei iute Dracula
Castraveti Bicaz
In camp:
Pepene galben Cosbuc
Pepene verde Burebista
Pepene verde Danubiana
Imagine
Acesti utilizatori au apreciat autorul radasous pentru postare:
Mircea (Sâm Apr 13, 2024 2:17 am)
Mircea
Moderator
Moderator

Intrebare despre castraveti: creste planta, urca pe suport, face flori, ies castraveti o duzina (cat sunt ca degetul mic).
Primii 3-4 se dezvolta normal (adica cresc la dimensiunile asteptate), apoi restul cresc normal pe jumatatea de la codita, dar partea de la varf ramane anemica si se ingalbeneste. Evident, nu sunt mancabili. Care e buba?

Imagine

De specificat ca am incercat mai multe soiuri, si am plantat in 2 locuri diferite (si in spatiu, si in timp). Am ingrasat cu compost ambele locuri. Acelasi tip de compost. Nu folosesc nici o chimicala, doar compost de plante putrezite si balega (bovine sau ovine).

Multumesc pentru idei si sfaturi.
Scrie răspuns