Componente ieftine si bune, pentru incepatori

Sectiune dedicata incepatorilor in electronica, discutii si prezentari proiecte simple, tutoriale, etc
Scrie răspuns
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Scopul acestui topic este sa-i ajutam pe putinii tineri (elevi, studenti) care s-ar putea pasiona de electronica, sa cumpere componente electronice cu care sa experimenteze. Trebuie sa le si spunem la ce ar fi bune acele piese, ca ei nu au habar.
De exemplu, am vazut la un magazin diode varicap BB405B la pretul de numai 0,1 lei. Eu am cumparat deja cateva sute.
http://www.superelectronic2000.ro/prod.php?id=1836
Sunt pentru UIF si au capacitatea maxima de 18 pF (sper sa nu gresesc), erau folosite in selectoarele canale de la TV. Au Q-ul si raportul Cmax/Cmin bune. Fiind atat de ieftine, se pot pune in paralel cu zecile si se pot utiliza inclusiv in circuite RF (oscilatoare si amplificatoare, radioreceptoare etc) care merg la cativa MHz.
Tot acolo am vazut ca au tranzistoare KTC9018-KEC, la numai 0.25 RON/buc, utilizabile in tot ce tine de RF (oscilatoare, mixere etc) pana la cateva sute de MHz. Inlocuiesc BF-urile (214, 215, 254, 255, etc) in toate circuitele. Au Ft mai mare ca BF215, dar in rest (factor de zgomot si capacitati interne) sunt la fel. BF-urile cu care eram obisnuiti nu se mai gasesc, sunt istorie.
Tot la acel magazin au tetrode MOSFET de tipul BF963, la pretul de 1leu/bucata (pomana fara lumanare).

Sunt multe componente bune cu preturi mici (lichidare de stocuri - piesele cu terminale din sarma nu se folosesc in productie, s-au generalizat SMD-urile), pe la diverse magazine. Au fost aduse de proprietarii magazinelor respective in urma cu peste 10 ani si au ramas nevandute (s-a schimbat tehnologia). Pentru hobby si pentru invatare sunt foarte bune.

Eu obisnuiam sa caut dupa preturi minime si cand gaseam ceva interesant studiam datele de catalog si cumparam. Asa am luat cateva circuite TDA1062 (pentru tunere UUS).
Am pus anunt si pe elforum/info.
https://www.elforum.info/topic/142990-m ... -tda1062s/

In acest moment nu am timp sa baleiez magazinele online, dar voi face treaba asta in curand, sa-l ajut pe copilul cumnatului meu.
Cautati tranzistoare ieftine (BC-uri, 2N..., ) , amplificatoare audio si operationale, etc.

Ca sa va enervez putin, va arat cate 2N5460, 2SK170, am cumparat (pe vremuri) de la Metrafo. Ulterior am mai cumparat si de la alte magazine, stiam ca vor disparea.
METRAFO.JPG
METRAFO.JPG (77.92 KiB) Vizualizat de 1993 ori
1N6263 si 1N5711 sunt diode diode Schottky de RF si merg bine la detectoare (demodulare).
Ultima oară modificat Mar Dec 26, 2023 7:04 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Laudabil ce vreti sa faceti, insa nu va aruncati la RF din prima. Esecurile vor fi garantat de multe si dezamagirea iarasi de neignorat.

Incepeti cu mici automatizari (un schimbator de voce, un bec comandat de zgomot), o jucarie cu motoras, o barcuta, etc. Adica lucruri la care vezi imediat unde merge, ce merge si ce nu merge fara a avea nevoie de aparate cu butoane multe.

Un proiect foarte hazliu este ideea lui Widlar de generator de tiuituri cand cineva vorbea prea tare aproape de el
https://www.electronicdesign.com/techno ... uff-anyhow

Ca sa nu mai spun ca e bun si pentru soacra care vorbeste prea mult si prea tare :nerd: .
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Tranzistorii de RF de origine Est-Asia (bănuiesc că la origine japonezi, după care clonați până prin India), au o particularitate la întrebuințare : De regulă în aparatele de larg consum lucrează la 0,3 ... 0,5 mA, ceea ce face mai problematică înlocuirea lor directă cu BF-uri europene. În schimb invers - da. Ei pot lucra și la 1...3 mA.
Analizând scheme asiatice vechi, se poate vedea cum a tot evoluat fabricarea acestor tranzistori, după ultimele trei cifre. Am crezut că s-au oprit pe la 2SC829 / 830, dar au mers mult mai departe (în domeniul FIF).
Pe la europene nu se prea vede așa evoluție.
Și J-Fet urile japoneze au fost mai reușite (lucrează la curenți mai mici ca BF245/256). Nu au echivalenți.
Acești tranzistori japonezi au fost preferați și în aparatura West-europeană.
VAX
Membru
Membru

Nu este adevarat ce spuneti despre tranzistoarele japoneze, ca ar avea stea in frunte. Sunt ca cele europene (Philips, Siemens, Telefunken, SGS etc), ba de multe ori au capacitatea de reactie (colector-baza) mai mare. Problema este ca de cand cu globalizarea si mutarea productiei in Asia, europenele au cam disparut, mai sunt la vanzare din stocuri limitate sau pe ebay.
JFET-uri cu Idss mic (<1mA) s-au fabricat si in Europa, de exemplu BFW13. Japonezii au produs mai multe tipuri si mai ieftine (in capsula de plastic). Nici Japonia nu mai este ce era in anii '70-'80, nimic nu este etern.

BF-urile merg si la curenti mici, dar si la Ic>5mA, curentul optim variaza de la un tip la altul. Am zeci de BF200 de fabricatie CEMI (Polonia) cu beta 200 la Ic=0,5mA. La tranzistoare (in general - ca toate lucreaza dupa aceleasi legi ale fizicii) scade beta si Ft la curenti mici (<1mA), dar inca sunt utilizabile. Am masurat mii de tranzistoare pe caracteriscop unguresc ( https://www.radiomuseum.org/r/elektroni ... _4805.html ) si stiu ce spun.
VAX
Membru
Membru

Dispar magazinele de piese electronice unul dupa altul, ca magarii in ceata. Perioada lor de maxim a fost in anii '90, cand se aducea din Vest multa aparatura second hand si chinezismele (cu SMD-uri) nu invadasera piata de electronice.
Au disparut si unitatile service si firmele care vindeau calculatoare si monitoare second hand aduse din Germania. Va fi greu pentru pasionati si depanatori sa procure piesele necesare. Se mai pot cumpara online, dar cu costuri suplimentare si nu toate valorile.
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 35 ori

Receptor cu amplificare directă.

https://cxem.net/tuner/files/tuner93_TA7642.pdf

https://www.elektronik-labor.de/Elo/TA7642.html

Cipul este (poate fi) utilizat și ca AFI + Detector AM.
VAX
Membru
Membru

Vad ca n-au scazut sensibil stocurile la superelectronic2000.ro , inseamna ca nu se mai cumpara componente. Au cam disparut pasionatii de electronica si nici reparatii nu se mai fac. Tineretul este strain de astfel de preocupari, iar noi am imbatranit. Situatia este trista. Nu vom mai avea forta de munca cu calificare in electronica, pentru ca nici locuri de munca nu sunt.
Scrie răspuns