Am achizitionat mai demult jucaria asta si a trebuit sa o repar, ca era defect un canal. Un electrolitic cu probleme de izolatie dadea peste cap montajul. Nu e o schema iesita din comun, dar am postat-o pentru ca se vorbeste frumos despre ea si nu suna deloc rau...e la indemana de facut cu compoonente ce are fiecare prin cutiute. E ceva ce speram sa obtinem pe vremuri din montajul IPRS de preamplificator de microfon....dar cati l-au adus in forma finala si stereo?
Unii recomanda si alimentarea din 3 baterii de 9V inseriate, consumul trebuie sa fie sub 5mA. E o solutie interesanta, pentru a elimina complet brumul.
Aici gasiti date despre el:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... age.19624/
https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ps.455017/
https://www.stereonet.com/forums/topic/ ... no-preamp/
https://www.stereonet.com/forums/upload ... 404596.jpg
Manualul de utilizare, care include si schema, se poate descarca de aici, cine are cont:
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 2101.shtml
Avand in vedere consumul mic si tensiunea de alimentare relativ mare - 28V - e recomandabil pentru amplificatoarele ce nu au RIAA - si se poate alimenta din amplificator, eventual printr-un mic stabilizator.
Preamplificator RIAA Realistic 42-2101
Moderator: hpavictor
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
- Fişiere ataşate
-
- 05.jpg (124.17 KiB) Vizualizat de 1770 ori
-
- 04.jpg (123.69 KiB) Vizualizat de 1770 ori
-
- 03.jpg (134.13 KiB) Vizualizat de 1770 ori
-
- 02.jpg (90.47 KiB) Vizualizat de 1770 ori
-
- 01.jpg (74.5 KiB) Vizualizat de 1770 ori
- SSB
- Membru

- A apreciat de: 2 ori
- A fost apreciat de: 6 ori
Nu vad nimic deosebit la schema aceasta. Este un preamplificator aproape banal.
În materie de preturi pt doza, cu cit este mai mare tensiunea de alimentare cu atit mai bine pt sunet pt ca are o rezerva mai mare pina ajunge în clipping. Preturile de doza ajung foarte foarte ușor în clipping din cauza prafului si/sau zgirieturilor și felul cum recuperează din clipping influențează felul cum suna.
În materie de preturi pt doza, cu cit este mai mare tensiunea de alimentare cu atit mai bine pt sunet pt ca are o rezerva mai mare pina ajunge în clipping. Preturile de doza ajung foarte foarte ușor în clipping din cauza prafului si/sau zgirieturilor și felul cum recuperează din clipping influențează felul cum suna.
- SSB
- Membru

Standard o doza MM cică are la ieșire 4mV. Spike-îl generat de un fir de praf sau o zgirietura poate fi și de peste 10-50 de ori mai mare, deci 40-200mV. Dacă amplificarea este (la joasa frecventa) de 40db, adică de 100ori atunci preamplificatorul trebuie sa nu ajungă în clipping nici la 20V pe iesire. Mai mult, aceste valori ale tensiunii sint valori RMS și deci peak-ul poate depăși 20V*1.4=38V. Asta înseamnă o alimentare de minim +/-40V cu o rezerva de doar +/-2V pt saturația tranzistorilor. Acesta este și unul dintre motivele pt care prețul de doza din A350 suna bine - are o tensiune de alimentare mai mare decit a etajului final chiar.
Nu-mi cereți referințe pt valorile amintite de mine mai sus. Nu am, sint informații adunate în timp din foarte multe surse citite.
Nu-mi cereți referințe pt valorile amintite de mine mai sus. Nu am, sint informații adunate în timp din foarte multe surse citite.
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Exact pt. asta vreau sa mai dau o sansa preamplificatoarelor cu lampi...pana acum am sustinut ca nu pot aduce nimic in plus fata de cele solid state. Insa asta ar fi un argument serios...
- SSB
- Membru

Din punctul meu de vedere acum nu se mai merita preuri full pe tuburi. Stiu vor fi multi care sa ma contrazica.
Varianta optima dupa mine, si i-am spus-o si lui Shambala, este un etaj de intrare pe tub cu singurul rol de clampare soft cu un continut armonic placut, etaj ce sa reduca dinamica semnalului in cazul particolelor de praf sau zgirieturilor, urmat de etaje cu integrate sau tranzistori care sa se ocupe efectiv de amplificare si corectia de frecventa necesara.
Ca ideie, preul de doza din A350 este alimentat la +/-33V stabilizati iar etajul final la +/-30V nestabilizati.
Varianta optima dupa mine, si i-am spus-o si lui Shambala, este un etaj de intrare pe tub cu singurul rol de clampare soft cu un continut armonic placut, etaj ce sa reduca dinamica semnalului in cazul particolelor de praf sau zgirieturilor, urmat de etaje cu integrate sau tranzistori care sa se ocupe efectiv de amplificare si corectia de frecventa necesara.
Ca ideie, preul de doza din A350 este alimentat la +/-33V stabilizati iar etajul final la +/-30V nestabilizati.