Ma intereseaza sa cumpar un microfon piezoelectric cu traductorul din sare Rochelle (tartrat dublu de sodiu si potasiu).
https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sodium_tartrate
Sau macar din titanat de bariu, daca este suficient de sensibil.
Astfel de microfoane nu sunt de inalta fidelitate si sunt extrem de rare, dar sunt mai sensibile decat microfoanele obisnuite. Cu microfon dinamic am incercat si este de nivel mediu, insensibil. Mai sensibil a fost un microfon cu carbune, de la vechile telefoane, dar este cam zgomotos.
Vreau sa-l atasez la o palnie exponentiala recuperata de la un megafon, sa construiesc "o ureche" ultrasensibila, de ascultat la distanta. Sa-l atrag spre electronica pe un copil de clasa a 8-a (inca mai poate lua "boala asta", nu este batran). Pe copii trebuie sa-i ademenesti cu prostioare, nu cu chestii serioase (si uneori cam abstracte).
Vad ca unii s-au apucat sa fabrice si cristale de sare Rochelle. Trebuie sa cresti cristale de dimensiuni mari, sa tai lamele dupa anumite directii in raport cu axele de cristalizare, e treaba serioasa si informatiile lipsesc.
https://www.instructables.com/The-Legen ... icrophone/
Mai usor ar fi sa procur o doza de pick-up cu sare Rochelle, dar nici astea nu se gasesc usor. Se pot construi microfoane piezo, am citit un articol intr-o revista Radioamatorul din anii '50.
Ati lucrat cu microfoane piezo, e ceva de ele, sunt net mai sensibile decat celelalte, asa cum se spune prin carti ?
Microfon piezoelectric
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
Eu cred ca un microfon cu electret si un preamplificator cu TL071 sau in genul e tot ce trebuie...sunt foarte sensibile si sunt ieftine. In casetofoane nu se puteau activa la maxim ca prindeau si zgomotul motorului si mecanica, oricat de bine ar fi fost facuta...nu sunt asa liniare, dar pe inalte raspund binisor...eu am folosit un asemenea microfon cu un reportofon si alimentarea dintr-o baterie de 9V prin 100k si un condensator de 10uF catre iesire. Prindea lejer ce se vorbea prin perete in camera alaturata, desi nu il facusem pt. asta. Inregistram concerte cu el fara probleme, doar ca prindea si toate scartaielile de scaune din sala...
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
Microfoanele cu electret sunt mai putin sensibile (de ordinul -60dB) decat cele de tip condensator. Se fabrica microfoane cu electreti sau de tip condensator mai sensibile (de ordinul -30dB), dar nu se vand in magazinele de la noi. Important este raportul semnal/zgomot pentru o presiune acustica data. Sunt putine informatii oferite in sensul asta, nefiind pentru toata lumea. Doar cei care se ocupa de interceptari discutii la distanta stiu care sunt cele mai potrivite microfoane. Exista si microfoane ultrasensibile care folosesc o membrana de plastic metalizata (oglinda), o dioda laser si fotodioda cu amplificator. Nu stiu daca se bazeaza pe interferenta luminii.