Un site interesant...tot despre căşti.

Montaje audio cu componente Solid State (tranzistoare, circuite)

Moderator: hpavictor

Scrie răspuns
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

uPC1237 poate fi configurat sa detecteze chiar si 1Vcc, deci fezabil in cazul de fata.

Daca insa ai fiecare amplif cu sursa lui, atunci ai nevoie de un 1237 pe fiecare canal. Insa nu e cine stie ce cost.

In cazul iesirii punte, propusa de Victor, trebuie un diferential ca sa poti folosi 1237. Un opamp in plus.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Nu , se folosește un releu NO - NC direct pe ieșirea bridged de casti , nu prin conectare la masă .
Folosirea unor uPC1237 este overkill , nu se justifică , adevărata problema este la alimentarea TPA-urilor .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

De aia am citit si eu...si proiectarea cablajului, ca la orice amplificator rapid, cu pericol mare de oscilatii.
Oricum, pentru cine va face cablajul eu as propune sa lase loc pentru radiatoare la TPA...se pare ca merg si fara, ca au si o parte metalizata pe burta, dar mie imi plac componentele care sa mearga bine racite, nu la modul "lasa ca rezista pana la 125 de grade"...in amplificatorul Topping, de la care am auzit si mi-a starnit interesul pentru aceste TPA-uri, cele 4 integrate au un radiator destul de generos...
hpavictor
Moderator
Moderator

Nu prea se sacrifică nimeni să deseneze schema acestui amplificator de căști , de la cap la coadă , iar tu crezi că cei ce știu cum " vine treaba " cu proiectarea unui PCB bun se înghesuie la coada pentru bonuri de ordine și oferă complet moka rezultatul muncii lor din solidaritate , patriotism , din milă sau Doamne Ferește din scârbă , ca să comenteze unii sau alții , evident de pe margine , spărgând semințe că trebuie să fie doar " cum vrea mușchii " lor de parerologi 🙉🙊🙈 !
Îmi cer scuze lui @franzm , dar nu am găsit altă rimă ...
Sper că știe de glumă !

Păi să nu te superi , dar această specie de proiectanți de PCB sunt oameni de o calitate superioară , sunt o specie foarte rară , nu prea își pierd timpul liber disponibil absolut degeaba pe forumuri de limbă română sau pe FB ... sunt perfect conștienți cât valorează timpul și munca lor , deci hai că mai vorbim noi despre faptul că afară plouă 💋💋💋 .
Au trecut vremurile când totul era o frăție perfectă ... mulțumește tuturor celor yotta zetta exa peta tera giga mega kilo hecto deca inteligenților 💩💩💩 de pe elforum sau de pe aiurea .

Soluția e simplă pentru orice entuziast diy: amplificatorul de căști pe care ți-l dorești îl poți personaliza conceptual 🔥sau dimensional 🔥 fix doar cum îți place doar ție , deci poți ține cont de toate amănuntele dorite doar de tine și neglijezi absolut total părerile altora , te poți grăbi doar după cum îți dorești și jonglezi fix doar in bugetul pe care îl ai disponibil , fără să negociezi niciodată nimic cu alții 🥇🏆🏅💰!

Nu poți , asta e : nu faci nimic .
Ca să parafrazez o vorbă de duh din capitalismul sălbatic din ultimii 30 de ani : ai bani > mănânci , nu ai bani > nu ți-e foame 🤣 !

Cât despre radiatoarele pentru TPA , îți recomand să faci calculul de putere în sarcină și te lămurești repede cu dimensionarea .
Vezi că anterior am descris care este soluția optimă în viziunea mea ( paralel bridged ) și numărul minim de TPA-uri pe fiecare canal ( două capsule pe canal ) .
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
avrams (Sâm Iun 05, 2021 7:19 am) • k3nou (Sâm Iun 05, 2021 8:38 am)
Rating: 33.33%
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Pai eu incerc sa fiu optimist, inca nu cunosc pe toata lumea care a intrat pe aici...dar cu asemenea atitudine clar o sa-i gonim si pe cei potential interesati sa ajute. Despre cei cu pretentii de avocati, care cer suta de euro numai ca sa deschida gura....sa umble sanatosi, nu le cere nimeni nimic.
Sunt constient ca valoreaza cunostintele, nici nu am spus vreodata altfel, dar poate mai exista si entuziasti.
Eu incepusem discutia cu un proiect mult mai simplu, e interesant ce se propune aici...dar ma tem ca fara sprijinul cuiva cu adevarat dornic sa ajute si care-si poate rupe 1-2 ore sa deseneze un pcb bine facut, toata treaba de aici va ramane doar o idee interesanta.
Pe de alta parte insa, ma intreb serios daca chiar e nevoie de asemenea configuratie...eu cu un singur TPA6120 pot conduce fara probleme, cu rezerva suficienta de putere, inclusiv HD650 la 300 de ohmi. Am o singura pereche de casti la 600, o vechitura de HD222...deci cred ca daca un amplificator duce bine castile de 300 de ohmi, ce e in plus e mai mult un moft. M-as bucura sa am linistea unui amplificator "aproape" absolut, dar daca nu, asta e, pot trai bine cu ce am acum.
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
hpavictor (Dum Iun 06, 2021 5:00 am)
Rating: 16.67%
hpavictor
Moderator
Moderator

Păi un singur TPA / amplificator nu aduce niciun avantaj real ...
Dacă îl conectezi in bridged ( câte o capsulă pe fiecare canal , cu simetrizorul aferent , de preferat de la THAT , adică THAT 1646 ) poți obține performanțe excelente in ceea ce privește rejecția sursei și câștigi la THD și raport semnal zgomot .
Uite ce alternative există : " THAT 1646 is pin-compatible with the TI DRV134 and DRV135, as well as the Analog Devices SSM2142 " ...
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
Mircea (Mie Iun 16, 2021 5:05 am)
Rating: 16.67%

Audiosaurus Rex
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Daca vrei sa faci un preu de casti pe care sa il folosesti - nu doar un montaj test, inseamna sa ii faci o carcasa cat de cat ok si o sursa de alimentare de buna calitate. Asta inseamna cel putin 70-80% din efort (din punctul meu de vedere).
Caz in care, de ce sa nu faci si preul propriu-zis la un nivel de calitate pe care sa nu il regreti mai tarziu ?
Ca pui cateva integrate in plus, ce mai conteaza ? Hai ca nu e chiar asa greu de proiectat un cablaj...
Iar daca il faci doar de test - "sa vezi care suna mai bine", tot ar trebui sa incerci si varianta cu mai multe CI-uri, ca sa poti decide singur care iti place mai mult. Doar ca in acest caz poti lucra in paianjen.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

hpavictor scrie: Lun Mai 17, 2021 6:36 pm Conceptul lor se numeste Bridged Grounded .
Este relativ simplu să îl aplicam la proiectul nostru , cu condiția esențială să folosim surse de alimentare independente pe fiecare etaj de amplificare , astfel încât să putem însuma fara probleme masele ieșirilor fiecărui canal de putere .

Pentru unii e simplu și intuitiv , pentru alții , totul se transformă într-un subiect nedefinit .
Si, in ciuda eforturilor depuse, cred ca tot nedefinit raman...

Exemplu M-600 de la Crown - sursa:
M-600 PSU.PNG
M-600 PSU.PNG (40.19 KiB) Vizualizat de 1434 ori
Si etajul final:
M-600 Output.PNG
M-600 Output.PNG (90.43 KiB) Vizualizat de 1434 ori
Vedem ca ambele etaje finale se alimenteaza de la aceeasi sursa. Toate clare pana aici.

Ceea ce face schema lui M-600, etajul negativ este pus la o masa virtuala (poate chiar carcasa cutiei?).

Nelamurirea mea: daca ambele amplificatoare pe fiecare canal (fiecare cu sursa lor separata) au cele 2 etaje negative legate impreuna (practic via masa virtuala = carcasa cutiei), nu au sa intre in conflict?

Vcc_com se conecteaza direct la RIN- si LIN-. Vcc_com se conecteaza la masa de semnal (un DRV13x) prin 10R.

Inteleg bine sau le-am bramburit complet? Multumesc pentru bunavointa de a-mi explica.
carageae
Mod global
Mod global

Pana raspunde Victor, singurul user mai calificat care mai posteaza pe aici, intreb, si eu, retoric: are rost?
Momentan ascult un material printr-un DAC SMSL direct de pe youtube, pe o pereche de Sennheiser HD650, de pe youtube...idem pt. FLAC-uri de pe HDD. Nu prea reusesc sa marchez ceva ce nu-mi place la sunet...care e preluat prin HDMI de pe calculator pe un TV si de acolo prin iesirea optica pe DAC_ul cu amplificator de casti...finalul e un operational Burr Brown, nu stiu acum exact seria....S-793 II e dac-ul....

Nu contest ca tehnic, pe hartie, apar niste cifre mai bune, dar aude cineva diferentele care apar?
Toata stima din partea mea daca raspunsul e DA...
Eu incepusem discutia cu un amplificator mult mai simplu...poate din curiozitate as face un PCB existent cu solutia propusa de colegul Victor, dar personal nu detin nici cunostintele nici tehnologia sa proiectez si sa realizez un asemenea PCB....daca as face-o, probabil ar iesi ceva mediocru, care ar suna mai prost decat ceva de-a gata de pe ali******, montaj pe care il am deja...
Cred ca diferentele dintre casti sunt muult mai mari decat diferentele pe care le-am putea decela din calitatea amplificatoarelor folosite - evident, vorbind de solutii cat de cat decente.
Abia astept sa vina vacanta sa "gust" raspunsul armonic al unui amplificator cu lampi pt. casti, cu trafuri de iesire facute de d-l Lazaroiu...am tot ce trebuie, inclusiv 6BQ7A de calitate in loc de 6N1P URSS...doar timpul lipseste...
hpavictor
Moderator
Moderator

Sper să înțelegeți o schemă suficient de explicativă ;) ...
Fişiere ataşate
format-pdf
Crown-s-Ground-Bridge-Output-Topology.pdf
101.46 KiB - Descărcat de 131 ori

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns