Receptor cu reacție foarte stabil

Un forum pentru radioamatori, discutii si prezentari
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 507 ori

Vă prezint o schema de receptor cu reacție ( MultiQ + detector separat ) cu JFET alimentat la tensiune mică , funcționând in regim liniar.
La acest circuit , amplificarea ( și implicit reacția ) se regleaza prin modificarea tensiunii la care se alimenteaza JFET-ul .
Schema este găsită pe internet ( autorul se semnează VAX )
Fişiere ataşate
Regen_JFET_Hartley.jpg.7155557514465ed74265b150eeff404a (1).jpg
Regen_JFET_Hartley.jpg.7155557514465ed74265b150eeff404a (1).jpg (93.36 KiB) Vizualizat de 3299 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
addybiru (Lun Iun 01, 2020 4:30 pm) • Petru (Mar Iun 02, 2020 4:00 pm)
Rating: 33.33%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Acest amplificator regenerator (multi-Q) se poate utiliza si la intrarea unui radio superheterodina, dar avand amplificarea foarte mare (sute-mii) din cauza reactiei pozitive, este necesar un atenuator reglabil (un potentiometru) pentru micsorarea semnalului astfel incat sa nu se blocheze radioul. Se conecteaza intre sursa repetorului de tensiune cu JFET si masa. De pe cursor se ia semnalul, prin condensator de sute de pF.
Ar merge frumos cu o antena magnetica (loop-antenna). Bobina antenei se leaga la JFET (la poarta) si cu o bobina auxiliara se realizeaza reactia pozitiva. Cuplajul magnetic intre bobine sa fie slab, altfel nu lucreaza bine reactia. Semnalul se intensifica atat de mult, incat postul de radio se prinde bine si la vecini (la bloc).

Cei interesati sa experimenteze acest circuit pot sa puna intrebari.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Sâm Mar 06, 2021 10:47 pm)
Rating: 16.67%
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 287 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Pai, ca sa nu se blocheze, pui de un AGC.
VAX
Membru
Membru

AGC la ce, la radioreceptor (are din fabrica), sau la multi-Q ? Circuitele cu reactie pozitiva nu se preteaza la utilizarea AGC-ului, se regleaza manual. Tensiunea RF pe circuitul oscilant LC al multi-Q-ului poate sa ajunga la cativa volti, valoare nesuportata la intrarea radioreceptoarelor.
Mircea
Moderator
Moderator

La multi - Q ma gandeam. Ala din fabrica nu e facut sa lucreze cu volti.
hpavictor
Moderator
Moderator

În funcție de tipul modulației , există diferite tipuri de constante de timp pentru controlul AGC .
In acest caz , un AGC audio cu Artificial Inteligence având microcontroller banal ( propun ca element de reglaj nalogic un VCA tip LM3080 sau LM 13700 ) pentru detecția anvelopei având constante de timp alunecătoare , specifice fiecărui tip de modulație ) și având comandă pe un atenuator RF cu diode PIN poate rezolva problema în discuție ... sau nu ?
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Diodele PIN functioneaza corect la frecventa mai mare, de minim zeci de MHz.
La frecventa de MHz se pot utiliza alte tipuri de atenuatoare comandate (cu diode obisnuite - ca la circuitele integrate, cu JFET-uri, cu fotorezistoare, etc).

@Mircea intreba daca nu se poate pune AGC la multi-Q, in cazul in care se foloseste la intrarea unui radioreceptor obisnuit. In principiu se poate utiliza un atenuator controlat prin bucla AGC, care sa mentina semnalul la intrarea radioului la cel mult 10 mV, chiar si atunci cand tensiunea RF pe circuitul LC din multi-Q ajunge la nivel de volti. Este o complicatie mare (te legi la cap fara sa te doara), care se justifica doar la sculele profesionale. Eu am folosit multi-Q cu un repetor de tensiune dupa el si cu reglare la iesire cu un simplu potentiometru. Cresti reactia pozitiva, creste semnalul RF si selectivitatea circuitului, si cu potentiometrul reduci nivelul semnalului RF la cat este necesar.
Am folosit atenuator RF cu trimer (de 100 ohmi) si la frecventa de 200 MHz, cand reglam amplificatoarele de antena TV, inainte de 1990. La frecvente mai mici (MHz) se pot folosi potentiometre de 500 ohmi sau chiar de 1Kohm, neinductive (nebobinate).

Daca ar fi ca in anii '80, cand se putea asculta pe unde scurte fara perturbatiile (armonice de comutatie) de acum, chiar ar merita sa utilizezi un multi-Q. In prezent este dezastru total in US, din cauza acestor perturbatii.
hpavictor
Moderator
Moderator

In aparatura românească de telecomunicații militare se foloseau diode PIN într-un atenuator RF pe intrarea și comandat AGC cu mai multe bucle ( detecție RF și AF ) .
Probabil că diodele românești funcționau între 1MHz -30 MHz ... oare se foloseau diode normale 1N4148 ?

În atașamentul de mai jos este o aplicație standard de atenuator cu diode PIN monolit ...
Fişiere ataşate
format-pdf
av01-0079en-an_5262-01sept10.pdf
402.69 KiB - Descărcat de 188 ori

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Alea sunt diode PIN de uz militar, cele care se gaseau la noi (si accesibile la pret) erau din selectoarele de canale TV. Nici in SUA radioamatorii nu se lafaiau in diode PIN care sa mearga la frecventa joasa, stiu ca foloseau la RAA din AFI (sub 1 MHz) diode redresoare din seria 1N400x (mai multe inseriate), care se comportau cam ca diodele PIN.
Mircea
Moderator
Moderator

Am folosit recent, in generatorul meu pana la 30MHz, un atenuator PE4302. Cum ofera 30dB atenuare cu pas de 0.5dB, ma gandeam sa cascadez cateva si sa obtin atenuari de ordinul 60-90-120dB. Practic, se pot cascada cate vrei tu, iar atenuarea merge pana la GHz.

Evident, solutia PIN e consacrata si bine cunoscuta de asemenea.
Scrie răspuns