Da , Hiraga sună foarte bine , dar nu e perfecțiunea .
Perfecțiunea o găsești în următoarele două scheme , în special în varianta PNP .
Amplificatoarele clasa A au o chestie aparte !
Hiraga - Le Monstre și clasa A pe înțelesul tuturor
Moderator: hpavictor
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 507 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
Pentru ca am inceput deja sa investesc in FET-uri, semn ca am intentia sa construiesc pun o intrebare pentru cei care au construit sau masurat clase A: daca ar fi sa alegeti pentru sursa intre:
1. doar condensatoare
2. condensatoare + multiplicator de capacitate
3. condensatoare + stabilizare
ce ati alege si de ce?
Multumesc pentru raspunsuri si argumente.
1. doar condensatoare
ce ati alege si de ce?
- hpavictor
- Moderator

Dacă ne uităm la realizările industriei High End în acest domeniu , vom descoperi că unii proiectanți au realizat un compromis acceptabil : au alimentat etajul de intrare + etajul VAS dintr-un stabilizator cu amplificator de eroare și urmărire pe ramura cealaltă .
Etajul de putere este alimentat direct ...
Nu vad de ce nu te-ai inspira din acest concept !
Desigur , sunt mari diferențe între Hiraga și amplificatoarele clasice în clasa A ( Krell , Bedini , Pioneer , Accuphase etc ) .
Mă refer la structura etajului de intrare : VFA versuri CFA ( în cazul Hiraga ) .
Diferența constă în rejecția alimentării ( aici te doare ) dar mai important in opinia mea este modul de intrare și ieșire din saturație ( clip ) , deoarece discutăm de puteri mici ( 8W Hiraga ) iar la audiții normale in sufragerie cu boxe având SPL sub 95 dB /1W/ 1m amplificatorul va intra destul de des in clip !
La amplicatoare tip VFA , problema se rezolva lejer , alimentezi etajul de intrare la o tensiune mai mare decât cea a finalului .
La Hiraga , e cum dă Dumnezeu .
E de preferat ca limitarea să se întâmple în etaje care vehiculează curenți mici ( etajul de intrare ) , dar dacă se întâmplă direct in etajul final ( Hiraga ) distorsiunile produse la curenti mari sunt execrabile pentru ureche ...
Etajul de putere este alimentat direct ...
Nu vad de ce nu te-ai inspira din acest concept !
Desigur , sunt mari diferențe între Hiraga și amplificatoarele clasice în clasa A ( Krell , Bedini , Pioneer , Accuphase etc ) .
Mă refer la structura etajului de intrare : VFA versuri CFA ( în cazul Hiraga ) .
Diferența constă în rejecția alimentării ( aici te doare ) dar mai important in opinia mea este modul de intrare și ieșire din saturație ( clip ) , deoarece discutăm de puteri mici ( 8W Hiraga ) iar la audiții normale in sufragerie cu boxe având SPL sub 95 dB /1W/ 1m amplificatorul va intra destul de des in clip !
La amplicatoare tip VFA , problema se rezolva lejer , alimentezi etajul de intrare la o tensiune mai mare decât cea a finalului .
La Hiraga , e cum dă Dumnezeu .
E de preferat ca limitarea să se întâmple în etaje care vehiculează curenți mici ( etajul de intrare ) , dar dacă se întâmplă direct in etajul final ( Hiraga ) distorsiunile produse la curenti mari sunt execrabile pentru ureche ...
- Fişiere ataşate
- Rating: 16.67%
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Vă prezint un amplificator clasa A , proiectat de Tim de Paravicini ( ( Musical Fidelity A1 ) .
Desigur , poate fi îmbunătățit prin folosirea unor tranzistoare finale mai performante .
Remarcați modul de manipulare a raspunsului armonic prin folosirea R11 și R6 ...
Desigur , poate fi îmbunătățit prin folosirea unor tranzistoare finale mai performante .
Remarcați modul de manipulare a raspunsului armonic prin folosirea R11 și R6 ...
- Fişiere ataşate
-
- Screenshot_20210120-124745~2.png (259.69 KiB) Vizualizat de 1701 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 287 ori
- A fost apreciat de: 222 ori
I-as da o sansa, in viitorul apropiat (la primavara incolo), cu MBT3906 si MBT3904 (buna sugestia cuiva
) in loc de Q1-Q4. Finalii 3281/1302. Dar sa fac intai "primitivul" asta de Hiraga.
In plus, cum arata deja bine originalul, parca si eu tot sus as pune "suportul de tigaie/aragazul/radiatorul"

Control armonic, ce fac diodele alea acolo? De aici vine schema: https://www.markhennessy.co.uk/mf_a1/technical.htm

As to Class A, people cannot get into their minds the analogy with tube amps and realize that the two halves of the circuit are additive so that total available current is 1600mA [he assumes a standing current of 800mA] and the peak is about 2.3 amps. Power consumption of a push-pull class A amp is 50 percent efficient so 20 watts per channel times 2 is 80 watts from the mains. As a final proof, if the amp is driven into an 8 Ohm load with a sine wave at full output the heat sink temperature fell by more than 10 degrees. Because 40 of these watts is now in the load.
Tim de Paravicini
In plus, cum arata deja bine originalul, parca si eu tot sus as pune "suportul de tigaie/aragazul/radiatorul"

Control armonic, ce fac diodele alea acolo? De aici vine schema: https://www.markhennessy.co.uk/mf_a1/technical.htm

As to Class A, people cannot get into their minds the analogy with tube amps and realize that the two halves of the circuit are additive so that total available current is 1600mA [he assumes a standing current of 800mA] and the peak is about 2.3 amps. Power consumption of a push-pull class A amp is 50 percent efficient so 20 watts per channel times 2 is 80 watts from the mains. As a final proof, if the amp is driven into an 8 Ohm load with a sine wave at full output the heat sink temperature fell by more than 10 degrees. Because 40 of these watts is now in the load.
Tim de Paravicini
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
CLCRCMircea scrie: Mar Ian 19, 2021 3:14 am Pentru ca am inceput deja sa investesc in FET-uri, semn ca am intentia sa construiesc pun o intrebare pentru cei care au construit sau masurat clase A: daca ar fi sa alegeti pentru sursa intre:
1. doar condensatoare
ce ati alege si de ce?
Etajul de întrare alimentat cu tensiuni stabilizare
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare:
- Mircea (Joi Ian 21, 2021 7:02 am)
- hpavictor
- Moderator

Există variante căcălău .
Limita de sus e legată doar de costuri .
Pentru etajul de putere , e de preferat LCLC fără întrefier (L pe miez comun conectata pe plus și minus ) sau varianta CLC pe modul comun ...
Fiecare procedează cum dorește , în limita cunoștințelor de care dispune
.
Limita de sus e legată doar de costuri .
Pentru etajul de putere , e de preferat LCLC fără întrefier (L pe miez comun conectata pe plus și minus ) sau varianta CLC pe modul comun ...
Fiecare procedează cum dorește , în limita cunoștințelor de care dispune
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Pentru a înțelege mai multe despre grupul lui Hiraga și filozofia lor despre sunet , va ofer spre studiu un articol despre audiția " sârmelor " dar aveți grijă să nu cădeți dintr-o extremă în alta , întotdeauna să alegeți calea de mijloc :
https://www.theabsolutesound.com/articl ... 8TUQD6Bdds
https://www.theabsolutesound.com/articl ... 8TUQD6Bdds
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Vă ofer spre studiu o schemă amintită anterior , a unui amplificator ( este o clasa A variabilă - la o putere mai mare de 8W trece din clasa A în clasa AB cu curent mare de repaus ) Bedini 25+25 :
- Fişiere ataşate
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex