Primul mesaj
Pentru inceput am sa ma refer la circuitul cu tranzistor bipolar in conexiune cu emitorul la masa.
Amp_EC.jpg
Schema a fost editata si simulata (SPICE) cu programul Circuit Maker.
Circuit Maker 2000 Serial, Manuals, Sp1 & Librarys.rar
96 MB
Eu folosec de obicei Circuit Maker 6 (versiunea Pro), dar i-am completat biblioteca cu modele de la Circuit Maker 2000.
Va recomand sa salvati aceste programe (sunt free si inca sunt date pe net), sa le instalati si sa invatati sa lucrati cu ele.
Referitor la circuitul analizat, cu CM 6 am simulat raspunsul in frecventa, ca sa evidentiez cat de mult este influentat de capacitatea de reactie colector-baza, prin efectul Miller.
Se vede ca banda de frecventa nu este prea mare, din cauza efectului Miller. Daca se utilizeaza tranzistoare de RF (BF...), cu Ccb mai mica decat la BC-uri, atunci banda de frecventa creste, dar se micsoreaza si amplificarea (BF-urile au amplificarea in curent, beta, de ordinul zecilor,...
Ultimul mesaj
Am simulat o schema de preamplificator de microfon electrodinamic (cu Z=200 ohmi). Tensiunea data de astfel de microfoane este mica (mV) si semnalul trebuie sa fie amplificat mult. Amplificatoarele cu tranzistor bipolar au factorul de zgomot minim daca rezistenta sursei de semnal este de la cativa kohmi pana la cel mult zece kohmi. Din acest motiv trebuie ca intre microfon si intrarea in amplificator sa se puna un transformator adaptor de impedanta (ridicator de tensiune).
Pe schema se vede ca infasurarea secundara a transformatorului este conectata direct la baza tranzistorului, fara ca semnalul sa fie atenuat de divizorul rezistiv de polarizare a bazei.
Curentul prin tranzistorul bipolar este de aproximativ 0,133 mA, iar prin JFET de 2,55 mA.
Amplificarea globala (trafo+tranzistor) este aproximativ 900.
Microfonul se poate conecta si direct, in locul bobinei secundare a transformatorului. Curentul de polarizare a bazei lui Q1, de numai 0,5 uA, nu afecteaza functionarea...