Primul mesaj
Inainte de anul 1990 construiam des aplificatoare RF cu zgomot mic, pentru receptia TV (in banda III) si pentru radio pe UUS. Am inceput cu montajele clasice cu tranzistoare bipolare (BF200, BF180, BF214 etc - la moda atunci), in conexiune cu baza la masa (in RF). Mergeau bine, imbunatateau vizibil raportul semnal/zgomot. Am construit si amplificatoare de banda larga, cu BFY90 si cu KT371 (tranzistor rusesc cu Ft >4 GHz). Au mers si astea destul de bine. Mai tarziu, cand am facut rost de cateva zeci de JFET-uri BF256 (IPRS), am incercat si variante cu FET-uri. Cele cu poarta la masa aveau amplificarea prea mica, asa ca am trecut la montajele cu sursa la masa, cu neutrodinare inductiva, cum vazusem intr-o revista Radio REF (din Franta). Am fost surprins de cat de bine mergeau. Va prezint schema.
JFET_neutrodinat.jpg
Pe schema desenata cu Circuit Maker nu am trecut valorile reale ale inductantelor. Hartiuta pe care notasem numarul de spire nu o am acum la dispozitie, insa cred ca o...
Ultimul mesaj
Am incercat si tranzistoarele 2N4091_2_3, care sunt date in cataloage ca fiind de comutatie (au rezistenta drena-sursa de ordinul zecilor de ohmi). Amplificau satisfacator si se puteu neutrodina (la F=200 MHz), desi au capacitatile interne mult mai mari decat BF256. Puteti sa incercati multe tipuri de JFET-uri, ca toate merg.
Cu 2N4091_2_3 se pot construi si amplificatoare audio cu zgomot mic (puse la intrare).
Intr-un catalog de tranzistoare (cred ca de la Motorola) am vazut date la aplicatii scheme de amplificatoare (RF) cu tranzistoare bipolare in conexiunea cu emitorul la masa, tot cu neutrodinare inductiva. Erau pentru frecventa intre 50-200 MHz.