Despre redresare si filtrare
Recomand calduros doar varianta redresarii fiecarui secundar cu punte independenta si insumarea lor in etajul de filtrare .
Sursa va alimenta un DAC, extrem de multe DAC-uri au acum surse de alimentare externe, surse care în marea lor majoritate sunt extrem de slabe calitativ, nefiabile în timp, unele sunt în comutație altele cu transformator.
In timp am construit peste 35 de asemenea surse de diferite puteri.
Componentele active sunt TIP147 și LM338.
Ultimul mesaj
Bună clarificarea cu cei 14w, eu nu vreau să stresez stabilizatorul, stabilizator care funcționează la temperatura ambiantă în acest caz, radiatorul care este montat pe 338..... este.... degeaba, dă doar bine în poze :D
Mi-am propus sa realizez un amplificator stereo PP cu KT88 in config UL.
Deoarece inca nu m-am decis in privinta tipologiei amplificatorului am abordat doar partea de alimentare.
Transformatorul il am deja (productie romaneasca) si am incercat sa creionez o schema cat mai completa care sa cuprinda toate componentele partii de alimentare.
Inca din start tin sa precizez ca am exclus folosirea unui drosell deoarece nu i-am gasit un loc in cutie (este gata in proportie de 50%). Acest fapt a complicat putin lucrurile dar sper ca directia aleasa sa fie cea corecta.
Alt aspect la care am tinut a fost separarea partii de alimentare pentru cele doua canale (chiar daca folosesc un singur traf)
Stiu ca aveti multa experienta cu amplificatoarele cu tuburi si orice sugestie ar fi binevenita. Eu sunt la primul :roll: Momentan as vrea sa dezbatem subiectul sursei de alimentare, imbunatatirea si chiar simplificarea schemei.
Pentru elaborarea schemei m-am inspirat din colectia de...
Ultimul mesaj
Cred ca referirea era la schema pe fond negru...am editat eu doua scheme care se vedeau greu.
Probabil asa a iesit screenshot-ul din simulator, se poate salva fisierul si se poate face negativ ....ies culori si mai ciudate, dar pe fond alb. Apoi se poate jongla din saturatie si contrast pt. o imagine ca aceea pusa de mine pe pagina precedenta, in locul sursei cu mosfet pe fond negru.
Dar si eu subscriu...ar fi mai bine sa vedem scheme macar pe fond alb...
Cum merge amplificatorul, a fost finalizat pana la urma? Sau inca e in faza de proiect?
N-am inteles ca e aia murdarire a masei cand maresti condensatoarele de filtraj.
Nu vreti sa asigurati circuit de masa unui etaj de mica putere prin traseul de masa al circuitului de mare putere, adica pe unde trec curenti importanti.
Despre ground loop, in fine, ceva explicatii de acolo arata cum ajung mV in etajele de amplificare mare si auzim brum.
Despre plecarea dvs de pe forumul vecin, prea ati pus suflet sa raspundeti tuturor, daca intelegeti ce spun. Sa nu aducem aici energia negativa de acolo.
Eu am un filtru de deparazitare cat o caramida, in cutie metalica (otel cromat), luat de la un calculator FELIX C256 casat. Ar fi bun la intrarea firelor de curent intr-o casa (viloi), dar stau la bloc si il tin de frumusete (nici nu mai stiu pe unde l-am pus). Ne mutam pe iaht in mijlocul oceanului si am scapat de armonice, prindem posturile la radio ca pe vremuri, fara baraieli si caraieli in toate benzile.
Ma enerveaza rau situatia asta, cred ca v-ati dat seama. Nu mai pot sa ascult la radio pe unde medii si scurte. Pe langa bruierea permanenta, nici nu mai emit multe statii de radio, nu ai ce sa asculti. S-a schimbat lumea, nu mai este cum eram eu invatat.
Partea de dc trap am luato de la Rod Elliot(de parca el ar fi inventato, vorba vine)
Partea de soft start este o schema din revista elektor
Am mai pus un varistor la intrare sa mai protejeze impotriva spikurilor care apar la retea
Cablajul este pe un singur layer se poate face acasa cu calcatorul atasat este pdful cu documentatia necesara
Ultimul mesaj
Bine ați venit !
Sunt câteva expresii care în cazul în care sunt folosite greșit dovedesc analfabetismul unor indivizi ...
Formularea asta nu e prea academică , dar e pe limba analfabeților funcționali 🤣🤣🤣 .
Păcat , multi entuziaști iau drept litera de lege ceea ce văd pe internet .
Recomand tuturor lecturarea manualelor de specialitate .
Sper că am lămurit problema .
Schema este relativ clasică și binecunoscută celor ce se ocupa de service / studiul manualelor amplificatoarelor din clasa HiFi / HiEnd : redresare independentă pentru fiecare înfășurare de secundar , snubber , filtrare CRC + bleeder pentru etajul audio de putere , multiplicator de capacitate cu limitator de curent pentru etajul de intrare + VAS .
Circuitul de protecție este structurat astfel : temporizarea la conectare este realizată foarte precis cu un numărător care sesizează ciclurile rețelei de 50 Hz iar la dispariția tensiunii alternative circuitul se resetează instantaneu , protectia termica este realizată cu 3 senzori tip NTC de 10 Kohmi ( temperatura radiator L , temperatura radiator R , temperatura trafo rețea ) , detector de DC pe iesirile amplificatoarelor L+R și un circuit CLIP care detectează supramodularea amplificatoarelor L+R și semnalizează acest lucru prin aprinderea unui LED roșu etc .
Ultimul mesaj
2. F1 si F2 sunt puse la risc in secundare. Daca una se arde, de la un inrush, pornesti ampliful cu jumate de alimentare?
Un amplificator corect conceput nu va da nimic pe ieșire în lipsa uneia din tensiuni. Ține de mintea proiectantului.
Pe topicul cu ampliful CFA s-a pornit discutia despre SOA, necesara sau nu in acea configuratie, sa zicem la un scurt sanatos pe iesire (am ales 0,5 la 1 ohm rezistenta circuitului, caci nu putem considera un circuit ideal cu o valoare a curentului de scurt infinita).
Hai sa vedem ce zic fuzibilele, cum protejeaza ele.
PSU generic, in schema de mai jos avem fuzibilele dupa borna de +/-50V:
Fast acting 3,15A - o valoare aleasa pentru sursa de 2A de mai sus. Ca e o valoare buna sau nu, va las sa decideti, eu vreau sa discut timpii de eliminare a defectului.
Prezentare generala seria 217:
Mai in detaliu pentru diversi curenti 5/20/50A cat timp ii ia fuzibilului sa intrerupa circuitul:
Slow-blow 3,15A :
Prezentare generala seria 239:
Mai in detaliu pentru diversi curenti 5/20/50/100A cat timp ii ia fuzibilului sa intrerupa circuitul:
Va las, din nou, pe voi sa vedeti ce se intampla daca trecem la un fuzibil de 5 sau 6,3A, caci e foarte probabil ca unul ca asta sa...
Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum
2024 Hobby-Electronics - Toate drepturile rezervate - Realizat si administrat de Adrian Biruescu - www.itcarad.ro